×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'
02.08.2017 -

Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”


'Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden'


Els Leijs: “Bij het televisieprogramma Spoorloos, waar ik 25 jaar geleden als redacteur werkte, raakte ik enthousiast over dit werk. Ik merkte namelijk dat niet iedereen in aanmerking kwam voor het programma. Simpelweg omdat ze niet op tv wilden, of omdat er te weinig gegevens bekend waren. Soms weten mensen alleen de voornaam van het familielid dat ze zoeken, maar soms dat niet eens. En juist mensen die weinig weten, zijn blij met elk flintertje informatie. Ik wilde ook graag voor die mensen werken, en dus heb ik er als familierechercheur mijn specialiteit van gemaakt om naar verloren familieleden te zoeken. Inmiddels heb ik er al honderden gevonden.
Met mijn bureau help ik nu adoptiekinderen, donorkinderen en kinderen van onbekende vaders hun biologische ouders te traceren. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden. Bij iemand die op zoek is naar haar vader, omdat haar moeder daar niets over wil zeggen, doe ik dat
bijvoorbeeld door een reconstructie te maken van het leven van de moeder: waar woonde ze toen
zwanger was, waar werkte ze of ging ze naar school, wie waren haar buren? Als er bij de buren bijvoorbeeld een meisje van dezelfde leeftijd was, was dat waarschijnlijk een vriendin, en die zou dan ook meer kunnen weten. Dan stuit je soms op feiten waarmee je toch iets kunt.”
 

'Vroeger waren DNA-testen duur, nu koop je ze online' 
 


Dna-testen
“Door de ontwikkelingen op het gebied van dna-testen is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen om te zoeken naar familieleden. Vroeger waren dna-testen superduur, nu zijn er consumententesten die iedereen gewoon via internet kan bestellen. Die zijn vooral populair
in Amerika: daar is bijna niemand echt Amerikaans, maar afkomstig uit Europa. Veel mensen willen daar weten wat hun roots zijn. In Amerika zijn deze testen dan ook op de markt gebracht, vanuit de wens om meer te weten over waar je vandaan komt. Die trend is nu de hele wereld aan het overvliegen. In Europa doen ook steeds meer mensen zo’n test. Het werkt heel eenvoudig: je bestelt online vanaf zo’n negentig euro een dna-test bij een commerciële databank, je neemt dan bij jezelf wat wangslijm af of je spuugt in een buisje, en je stuurt het op. Na een aantal weken krijg je een rapport waarin een lijstje familieleden staat. Vaak zijn dat verre familieleden. Maar je kunt het geluk hebben dat er iemand is met wie je een recente voorouder gemeen hebt. Op die manier kun je dan, via stamboomonderzoek, uiteindelijk meer familie vinden, of zelfs de vader naar wie je je hele leven al hebt gezocht." 

Meer weten over Els Leijs? Neem een kijkje op haar website: Familiezoeken.nl

Lees het hele verhaal van Els in Vriendin 31.

Foto: Sasha Lambert

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |