×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'
02.08.2017 -

Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”


'Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden'


Els Leijs: “Bij het televisieprogramma Spoorloos, waar ik 25 jaar geleden als redacteur werkte, raakte ik enthousiast over dit werk. Ik merkte namelijk dat niet iedereen in aanmerking kwam voor het programma. Simpelweg omdat ze niet op tv wilden, of omdat er te weinig gegevens bekend waren. Soms weten mensen alleen de voornaam van het familielid dat ze zoeken, maar soms dat niet eens. En juist mensen die weinig weten, zijn blij met elk flintertje informatie. Ik wilde ook graag voor die mensen werken, en dus heb ik er als familierechercheur mijn specialiteit van gemaakt om naar verloren familieleden te zoeken. Inmiddels heb ik er al honderden gevonden.
Met mijn bureau help ik nu adoptiekinderen, donorkinderen en kinderen van onbekende vaders hun biologische ouders te traceren. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden. Bij iemand die op zoek is naar haar vader, omdat haar moeder daar niets over wil zeggen, doe ik dat
bijvoorbeeld door een reconstructie te maken van het leven van de moeder: waar woonde ze toen
zwanger was, waar werkte ze of ging ze naar school, wie waren haar buren? Als er bij de buren bijvoorbeeld een meisje van dezelfde leeftijd was, was dat waarschijnlijk een vriendin, en die zou dan ook meer kunnen weten. Dan stuit je soms op feiten waarmee je toch iets kunt.”
 

'Vroeger waren DNA-testen duur, nu koop je ze online' 
 


Dna-testen
“Door de ontwikkelingen op het gebied van dna-testen is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen om te zoeken naar familieleden. Vroeger waren dna-testen superduur, nu zijn er consumententesten die iedereen gewoon via internet kan bestellen. Die zijn vooral populair
in Amerika: daar is bijna niemand echt Amerikaans, maar afkomstig uit Europa. Veel mensen willen daar weten wat hun roots zijn. In Amerika zijn deze testen dan ook op de markt gebracht, vanuit de wens om meer te weten over waar je vandaan komt. Die trend is nu de hele wereld aan het overvliegen. In Europa doen ook steeds meer mensen zo’n test. Het werkt heel eenvoudig: je bestelt online vanaf zo’n negentig euro een dna-test bij een commerciële databank, je neemt dan bij jezelf wat wangslijm af of je spuugt in een buisje, en je stuurt het op. Na een aantal weken krijg je een rapport waarin een lijstje familieleden staat. Vaak zijn dat verre familieleden. Maar je kunt het geluk hebben dat er iemand is met wie je een recente voorouder gemeen hebt. Op die manier kun je dan, via stamboomonderzoek, uiteindelijk meer familie vinden, of zelfs de vader naar wie je je hele leven al hebt gezocht." 

Meer weten over Els Leijs? Neem een kijkje op haar website: Familiezoeken.nl

Lees het hele verhaal van Els in Vriendin 31.

Foto: Sasha Lambert

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |