Placeholder

Gaby: ‘Dat onze voedselbank zo’n succes is, is tragisch’

Nadat Gaby (33) zelf in de financiële problemen kwam én zag hoe vaak dat gebeurt bij andere gezinnen, besloot ze een voedselbank voor baby’s op te richten. “We zijn de eerste in Nederland. Ongelofelijk toch, dit probleem is zó groot.”

Nadat Gaby (33) zelf in de financiële problemen kwam én zag hoe vaak dat gebeurt bij andere gezinnen, besloot ze een voedselbank voor baby’s op te richten. “We zijn de eerste in Nederland. Ongelofelijk toch, dit probleem is zó groot.”

'Wij zijn de eerste babyvoedselbank van het land, wat ik ongelofelijk vind' 

Gaby: “Heerlijk is het, dat getrappel in mijn buik. Het is best zwaar, drie kinderen en ook nog zwanger zijn, maar ik probeer er bewust van te genieten. Om me heen zie ik dat dit voor sommige vrouwen anders is. Die kunnen niet genieten, omdat ze te weinig geld hebben om goed voor hun kind te kunnen zorgen. Ik ken vrouwen die in de schulden zitten en van maar dertig euro per week moeten zien rond te komen. Met een gezin is dat amper te doen. Laat staan als je een baby hebt. De helft van zo’n weekbudget gaat op aan voeding en luiers en dan blijft er echt ontzettend weinig over. Dat zorgt voor veel stress. Ik zag het bij andere moeders, aan hun gespannen gezichten. Ik hoorde hun wanhopige verhalen. Ik vond het zó erg voor ze, dat ik iets voor ze wilde doen. Dat ‘iets’ werd dus de babyvoedselbank. Ouders die een indicatie hebben voor de voedselbank, mogen eens in de twee weken producten bij ons komen halen: één pak luiers, één pak voeding en vier andere dingen. Een verzorgingsproduct, een lekkere shampoo of conditioner voor zichzelf, dat hebben moeders nodig. Zeker als je soms wakker ligt omdat je je afvraagt hoe je je kind te eten moet geven. Wij zijn de eerste babyvoedselbank van het land, wat ik ongelofelijk
vind. Dit probleem is zó groot. Wij zijn in januari gestart met een budget om dit jaar 45 baby’s van voeding te voorzien. Binnen vijf maanden zaten we al op ruim dertig. Gelukkig zijn er stichtingen die ons extra geld willen geven, maar het geeft aan hoe groot het probleem is. En dan zijn wij er
alleen maar voor mensen in Maastricht.”

'Ik viel van mijn roze wolk en raakte in paniek; we waren zó opgelicht' 
 

Fout type
“Ik weet hoe het is om weinig geld te hebben. Zo schrijnend als de moeders over wie ik net vertelde, is mijn situatie nooit geweest, maar ik moet zuinig zijn. Want ook ik heb schulden. In mijn vorige relatie hadden we een aantal betalingsachterstanden. Mijn ex en ik besloten een budgetbeheerder in te schakelen. Hij nam onze financiën uit handen, betaalde de rekeningen en maakte geld naar ons over om van te leven. Zo wilden we alles netjes afbetalen om niet nog dieper in de schulden te raken. Ik had alle vertrouwen in onze budgetbeheerder, maar hij bleek een heel fout type. Hij zei dat hij onze rekeningen betaalde, maar deed dat niet. Hij stak het gewoon in eigen zak. Dat hadden mijn ex en ik eerst niet in de gaten. Pas toen er een deurwaarder op de stoep stond die vertelde dat we binnen drie dagen ons huis moesten verlaten, ontdekten we hoe het zat. We bleken voor ontzettend veel geld in het rood te staan. Ik houd liever voor me hoeveel, dat vind ik privé. Ik was net bevallen van mijn dochter en viel keihard van mijn roze wolk. Ik raakte verschrikkelijk in paniek. Dit kón toch niet?

Lees het hele verhaal van Gaby in Vriendin 25