×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Juf Esther: 'Het tekort aan leraren raakt mij als juf én als moeder'

Juf Esther: 'Het tekort aan leraren raakt mij als juf én als moeder'
31.05.2017 -

Als kleuterjuf en moeder van twee kinderen ziet Esther (42) het basisonderwijs achteruitgaan. De werkdruk van leraren moet omlaag en het salaris omhoog, vindt ze: “Straks is er niemand meer die dit werk wil doen.”


Zorgelijk
De cijfers liegen er niet om. In 2025, dat is al over acht jaar, zijn er 10.000 fulltime juffen en meesters te weinig om les te kunnen geven aan onze kinderen. Dat houdt in dat elke school, met een gemiddelde grootte van 233 leerlingen, het dan met anderhalve fulltime leerkracht minder moet doen. Praktisch gezien betekent dat dat er voor één groep kinderen op school het hele schooljaar geen juf of meester beschikbaar is. En voor weer een andere groep is er dan slechts een half jaar een leerkracht aanwezig.

'Het is vaste prik geworden dat ik 's avonds lessen voorbereid' 


Laag salaris
Het lerarentekort wordt veroorzaakt doordat minder jongeren ervoor kiezen om voor de klas te staan. En van degenen die de pabo doen, gaan de meesten na hun diploma- uitreiking in het voortgezet onderwijs werken. Daar zijn de salarissen hoger dan in het primair onderwijs.
Esther: “Ons salaris is ruim dertig procent lager dan het gemiddelde hbo- salaris. Ik heb collega’s die kostwinner zijn en op basis van hun salaris geen hypotheek kunnen krijgen. Dat is toch bizar?
Het zijn afgestudeerde hbo’ers. Als we het primair onderwijs weer aantrekkelijk maken, komen er vanzelf meer leerkrachten, denk ik. En dat zit ’m niet alleen in een hoger salaris, maar ook in een
verlaging van de werkdruk. Met extra geld kunnen we de groepen kleiner maken, bijvoorbeeld. Dat scheelt al enorm. Want het maakt nogal wat uit of je een klas hebt met 34 kinderen of een met 24 kinderen. 34 kinderen betekent 10 oudergesprekken meer, 10 rapporten meer en 10 evaluaties meer. Dat is simpelweg niet meer te doen in de uren die hiervoor staan. Ik heb nu dertig kinderen in mijn kleuterklas. Als er een vergadering, oudergesprek of een cursus is na schooltijd, weet ik: vanavond moet ik nog even door. Het is bijna vaste prik geworden dat ik ’s avonds op de bank mijn lessen voor de volgende dag zit voor te bereiden.”

Lees het hele verhaal van juf Esther in Vriendin 22

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Irene Moors over haar Decemberzegel

20.11.2017 - Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Lees meer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |