×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Juf Esther: 'Het tekort aan leraren raakt mij als juf én als moeder'

Juf Esther: 'Het tekort aan leraren raakt mij als juf én als moeder'
31.05.2017 -

Als kleuterjuf en moeder van twee kinderen ziet Esther (42) het basisonderwijs achteruitgaan. De werkdruk van leraren moet omlaag en het salaris omhoog, vindt ze: “Straks is er niemand meer die dit werk wil doen.”


Zorgelijk
De cijfers liegen er niet om. In 2025, dat is al over acht jaar, zijn er 10.000 fulltime juffen en meesters te weinig om les te kunnen geven aan onze kinderen. Dat houdt in dat elke school, met een gemiddelde grootte van 233 leerlingen, het dan met anderhalve fulltime leerkracht minder moet doen. Praktisch gezien betekent dat dat er voor één groep kinderen op school het hele schooljaar geen juf of meester beschikbaar is. En voor weer een andere groep is er dan slechts een half jaar een leerkracht aanwezig.

'Het is vaste prik geworden dat ik 's avonds lessen voorbereid' 


Laag salaris
Het lerarentekort wordt veroorzaakt doordat minder jongeren ervoor kiezen om voor de klas te staan. En van degenen die de pabo doen, gaan de meesten na hun diploma- uitreiking in het voortgezet onderwijs werken. Daar zijn de salarissen hoger dan in het primair onderwijs.
Esther: “Ons salaris is ruim dertig procent lager dan het gemiddelde hbo- salaris. Ik heb collega’s die kostwinner zijn en op basis van hun salaris geen hypotheek kunnen krijgen. Dat is toch bizar?
Het zijn afgestudeerde hbo’ers. Als we het primair onderwijs weer aantrekkelijk maken, komen er vanzelf meer leerkrachten, denk ik. En dat zit ’m niet alleen in een hoger salaris, maar ook in een
verlaging van de werkdruk. Met extra geld kunnen we de groepen kleiner maken, bijvoorbeeld. Dat scheelt al enorm. Want het maakt nogal wat uit of je een klas hebt met 34 kinderen of een met 24 kinderen. 34 kinderen betekent 10 oudergesprekken meer, 10 rapporten meer en 10 evaluaties meer. Dat is simpelweg niet meer te doen in de uren die hiervoor staan. Ik heb nu dertig kinderen in mijn kleuterklas. Als er een vergadering, oudergesprek of een cursus is na schooltijd, weet ik: vanavond moet ik nog even door. Het is bijna vaste prik geworden dat ik ’s avonds op de bank mijn lessen voor de volgende dag zit voor te bereiden.”

Lees het hele verhaal van juf Esther in Vriendin 22

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |