×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marianne Thieme: 'Ik wil alles beschermen wat kwetsbaar is'

Marianne Thieme: 'Ik wil alles beschermen wat kwetsbaar is'
07.03.2017 -

Marianne Thieme (45), lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, maakt lange dagen in Den Haag. Toch vindt ze zichzelf ‘niet zo’n politieke junkie’. De politiek is vooral een middel om haar idealen te bereiken. Mariannes grootste politieke zorg is de conditie van onze planeet.


'Wij wijzen er 365 dagen per jaar op dat we anders met de aarde moeten omgaan' 
 

Tegen het einde van de middag krijgen we Marianne eindelijk te spreken. Ons gesprek was al eerder gepland, maar er kwam een debat tussendoor waar Marianne bij moest zijn. Ze heeft er al bijna een hele werkdag op zitten, maar dat is haar niet aan te zien. Ze ziet er prachtig uit. “Toevallig was ik al opgemaakt, omdat ik voor een ander interview op de foto moest. Maar ik doe altijd wel mijn best om een beetje leuk voor de dag te komen, ja. Al die grijze pakken in de Tweede Kamer zijn zo saai. Je hoeft maar iets fleurigs aan te trekken om een beetje op te vallen.”

Je bent een van de oprichters van de Partij voor de Dieren. Hoe oud was je toen je ontdekte dat je een groot hart hebt voor dieren?
“Ik kan me niet precies één moment herinneren. Mijn ouders namen me regelmatig mee naar de hei en bossen, want we woonden aan de rand van de Veluwe. Zij wezen me op de vogels en de eekhoorns. De eerste keer dat ik me verontwaardigd voelde over  dieren, was op mijn elfde. In de klas keken we naar een documentaire over de zeehondenjacht. Jagers in Canada en Noorwegen knuppelden jonge zeehondjes dood voor het bont. Ik dacht: hoe kan het toch dat volwassenen, van wie ik altijd leerde dat je zorgvuldig moet omgaan met de natuur, in staat zijn tot zoiets barbaars? Dat was een eyeopener. Volwassenen weten ook niet wat ze doen, besefte ik toen. Die worden zo gedreven door hebzucht dat ze zo’n onschuldig dier kunnen doden. Op dat moment wist ik dat ik alles wilde beschermen wat kwetsbaar is.”

'Dit mocht niet in mijn naam gebeuren'
 

Ben je meteen vegetarisch gaan eten?
“Dat kwam pas later. Ik ben geboren in Ede, een dorp in het hart van de bio-industrie: grote betonnen stallen met duizenden varkens. Het enige moment waarop ze daglicht zien, is als ze in de vrachtwagen worden gezet op weg naar het slachthuis. Dat trof me in mijn tienertijd al. Ik besefte dat die dieren in betonnen hokken moeten zitten, omdat wij vlees willen eten. Toen ik in de jaren negentig rechten studeerde, zag ik in een documentaire een koe met een siliconen dop op een van haar magen. Die kon worden opengemaakt, zodat de boer kon zien of het eten van de koe goed werd verteerd of dat er nog iets aan moest worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze nóg meer vlees of melk zou geven. Het dier was een ding geworden en daar wilde ik eigenlijk niks meer mee te maken hebben. Dit mocht niet in mijn naam gebeuren."

Lees het hele interview met Marianne Thieme in Vriendin 10.

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

5Reacties

 • Dit is niet ok!

  fb_415275908819441 wo 8 mrt '17 19:43

  Een boer die zelf een fistel in zijn koeien plaatst? Wat een onzin weer..
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_415275908819441 wo 8 mrt '17 19:45

  Boeren mogen helemaal niet zelf fistels in koeien plaatsen, dat doen alleen wetenschappers. Wederom een onzin-verhaal van mevrouw Thieme om de veehouderij in een kwaad daglicht te zetten.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  EP wo 8 mrt '17 20:24

  Marianne wil vooral haar centjes beschermen. 0% BTW wat voor de normale burger niet te betalen is! Geen toeval dat haar man de oprichter is van de vegetarische slager! Sterk staaltje eigen belang. In het clubblaadje van de 7edag adventisten, waar ze beide lid van zijn, wordt gesproken dat hij in 2020 de grootste fabriek wil hebben. Over 40 jaar alleen maar nepvlees. Dus dan zijn alle boeren weggetreiterd en loopt er geen koe meer buiten. Leugen na leugen na leugen van deze vrouw...
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  kaatjev wo 8 mrt '17 20:41

  Ze wil alles wat kwetsbaar is, behalve kleine vis.......die moet aan land gebracht worden en vernietig!!!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fb_1352756664785096 do 9 mrt '17 21:02

  Toen ik tiener was, was dat beeld ook t enige wat ik kon zien. Zielig die varkens in hokken en wij eten ze vervolgens op. Tegenovergesteld aan Thieme, ben ik de stallen ingedoken, om het met eigen ogen te zien. gelukkig kan ik relativeren en ben ik enthousiast geworden. Het resultaat; afgestudeerd dierwetenschapper aan wageningen universiteit en volop werkzaam in deze ambitieuze, innoverende sector! Want Marianne, vergeet niet dat iedereen die in de veehouderij sector werkzaam is een heel groot hart heeft voor dieren.
  Reageer!
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
NOS maakt video als reactie op SIRE-campagne

27.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Kritiek volgde én een video van NOS.

Lees verder

1

The Undateables (BNN) biedt excuses aan voor benaderen vrouw met wijnvlek

27.07.2017 - Cheyenne Polderman heeft een wijnvlek in haar gezicht en werd door de redactie van The Undateables benaderd voor het televisieprogramma. De vrouw was perplex en uitte dit op Facebook. BNN biedt excuses aan.

Lees meer
Kritiek op SIRE-campagne 'laat jongens weer jongens zijn'

26.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Dat zou beter zijn voor hun ontwikkeling. Bekijk de video hier.

Lees meer
Hoe overleef je zwarte zaterdag? 5 tips

25.07.2017 - Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Ook dit jaar zijn er weer zwarte zaterdagen waardoor je vaak in de file komt te staan op de Franse autowegen. Met deze tips ontkom je daar hopelijk aan.

Lees meer
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!