×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Anne Marie klaagt de tabaksindustrie aan: 'Dit is het laatste wat ik kan doen voor mijn kinderen'

Anne Marie klaagt de tabaksindustrie aan: 'Dit is het laatste wat ik kan doen voor mijn kinderen'
01.03.2017 -

Anne Marie (44) heeft longkanker en wordt niet meer beter. Als eerste in Europa klaagt zij de tabaksindustrie aan. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar.


'De tabaksindustrie maakte mij kapot, maar van mijn kinderen blijven ze af'


Bijna drie jaar geleden voelde Anne Marie een piepklein knobbeltje, in haar hals. Een punctie wees uit dat er niets aan de hand was. “Iedereen blij natuurlijk, maar ik voelde me er niet lekker bij. Na twee weken ging ik terug en kreeg ik een biopsie en een echo.” Op 9 juli 2014 kwam het slechte nieuws: Anne Marie had longkanker stadium IV. In die fase is de kanker via de lymfeklieren al door het hele lichaam uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. De longarts adviseerde chemo, maar gaf haar nog acht weken tot hooguit een jaar. “Het was juli. Bloedheet. Op de dag van de uitslag zaten we hier met z’n allen in de voortuin. Het slechte nieuws had zich als een lopend vuurtje verspreid. In no time was de hele straat uitgerukt, iedereen stond hier op de stoep te huilen. Dat greep me wel aan. Net als het idee dat ik dood zou gaan en mijn kinderen zouden moeten opgroeien zonder moeder. Vreselijk. En als je oudste dochter snikkend tegen je zegt:  ‘Mama, ik kan niet zonder jou’, weet je niet wat je moet antwoorden. Dat is zo naar. Het enige wat je dan kunt doen, is haar beetpakken en heel hard knuffelen.”

'Nu ik longkanker heb, weet ik wat roken kan veroorzaken' 


De eerste in Europa
“Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken? Voor de duidelijkheid: ik doe dit niet voor mezelf. En ik doe het ook niet voor een schadevergoeding. Als ik die had gewild, was ik wel een civiele procedure gestart. Ik doe dit voor mijn kinderen. Zij kunnen immers als ze vijftien zijn niet overzien wat de gevolgen zijn van roken. Hun puberbrein is dan nog lang niet volgroeid. Oplossingen als goede voorlichting geven, opschorten van de leeftijdsgrens of je kinderen een rijbewijs beloven, zijn lang niet afdoende. Het enige wat misschien zou helpen, is als de politiek de sigaretten drie tot vier keer zo duur zou maken, zoals in Australië. Dat ontmoedigt. Tot die tijd wil ik niet dat mijn kinderen in een val lopen. Kinderen zijn de toekomst. Niemand wil zijn kind met opzet vergiftigen. We staan alleen wel toe dat de tabaksindustrie dat doet. Nu ik longkanker heb, weet ik wat roken kan veroorzaken. Ik wens niemand hetzelfde toe als wat wij als gezin hebben doorstaan. Alleen al die onzekerheid over de toekomst. Wel actieve kankercellen, dan weer niet… wel een medicijn, dan weer niet.”

Lees het hele verhaal van Anne Marie in Vriendin 9.

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem zo 12 mrt '17 17:15

  voor Ana-Marie lig je verantwoordelijk niet bij jezelf als je rookt om daar een tabaksindustrie voor aan te klagen is belachelijk ken meer mensen met longkanker die nooit gerookt hebben weet waar je aan begint
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  hormoontje za 18 mrt '17 19:15

  Belachelijk gezien jou leeftijd, dat je nooit geweten hebt, hoe slecht roken is. Wat kinderen betreft: nou, die worden genoeg voorgelicht hierover hoor. Kijk alleen maar naar de enge afbeeldingen op de pakjes rookwaar. Tieners doen wat ze zelf willen en als jij ze op hun 'huid zit', gaan ze het juist doen!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  heer di 28 mrt '17 14:29

  ik rook niet en vind het dus dom dat je rook longkanker krijgt en de tabakindustrie aanklaagt. Iedereen weet dat het slecht is ,.Staat ook op de shag en sigaretten zelf. Mijn 19 jarige dochter rookt al 3 jaar waarschuw haar zo vaak . Maar ze blijft roken. Veel tieners roken. Jammer Net als teveel zonnen . Huidkanker . Rood vlees darmkanker enz
  Reageer!
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Vogelplas op Texel is Flamingo roze

18.07.2017 - Flamingo is een trend, maar in de Texelse waterplas Wagejot is er iets anders aan de hand...

Lees meer
MH17-monument wordt vandaag geopend

17.07.2017 - Vandaag is het drie jaar geleden dat de vliegtuigramp MH17 plaatsvond. Ronald A. Westerhuis heeft het monument ontworpen. De onthulling is live te volgen via NPO1.

Lees meer
Gedicht voor Abdelhak Nouri gaat social media over

14.07.2017 - Gisteren werd bekend dat de pas 20-jarige voetballer Abdelhak Nouri hersenletsel en blijvende hersenschade heeft opgelopen. Robin van den Heuvel schreef een mooi gedicht voor hem. Hij las zijn gedicht voor bij RTL Late Night.

Lees meer
Automobilisten opgelet: deze reclame komt keihard binnen

12.07.2017 - Iedereen weet dat het gevaarlijk is, maar toch zitten nog veel mensen met hun mobiel achter het stuur. Even een appje beantwoorden of even door Facebook scrollen, terwijl je op hoge snelheid rijdt. In deze proef zijn de deelnemers eerst nog positief, terwijl vervolgens de tranen in hun ogen staan.

Video

3

Isolde Vol-Malee is overleden

12.07.2017 - Isolde Vol, moeder van Lisa, Shelley en Amy (OG3NE), is vandaag overleden. We wensen haar familie heel veel sterkte en kracht toe.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!