×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Cath heeft MS: 'Binnen één week zamelden vrienden en collega's geld in voor mijn behandeling'

Cath heeft MS: 'Binnen één week zamelden vrienden en collega's geld in voor mijn behandeling'
30.12.2016 -

Cath is 27 als zij te horen krijgt dat ze de allerzwaarste vorm van MS heeft. Inmiddels weet ze dat een baanbrekende behandeling in Uppsala (Zweden) de oplossing is om haar ziekte te stoppen. Met een crowdfunding actie zamelden vrienden en collega's de €120.000,- in die nodig is voor haar behandeling.


Catharina (30) brengt  deze week tijd door in Friesland bij haar ouders. We mogen haar aanspreken als Cath. Haar stichting, De 9 levens van Cath, is opgericht door haar vrienden en collega’s. De crowdfunding actie startte 16 december. Omdat nog niet al het geld ingezameld was, nam beste vriendin Anne contact met Vriendin op. Wij wilden een oproep plaatsen, maar onze hulp bleek onnodig. Cath: “Binnen een week hadden we ons doel bereikt. Ik ben daar echt heel blij mee.” Alles opnieuw leren
De afgelopen drie jaren zijn niet makkelijk geweest voor Cath. Tijdens Kerst, drie jaar geleden, werd ze wakker met een slapende arm. Eerst dacht ze nog dat ze erop had gelegen, maar later voelde ze in haar been hetzelfde. De dag erna kon ze niet meer op de hakken lopen die ze tijdens Kerst wilde dragen. “Ik vertrouwde het niet en belandde in het ziekenhuis. Daar hoorde ik dat ik MS heb. Een maand later kreeg ik in één nacht vier aanvallen. Met gierende banden werd ik naar het ziekenhuis gebracht. Door alle aanvallen raakte ik in een coma, die uiteindelijk drie maanden duurde. Daarna kon ik helemaal niets meer en moest ik alles opnieuw leren: bewegen, eten en praten. Ik ben toen anderhalf jaar niet thuis geweest. Ik verbleef eerst in het ziekenhuis en daarna in een revalidatiecentrum.” 

Naar Uppsala
Door haar vechtlust kan Cath inmiddels met behulp van een rollator weer lopen. Ook kan ze weer eten en praten. Omdat ze een agressieve vorm van MS heeft, is er nog wel een belangrijke behandeling nodig. “Zonder de behandeling in Uppsala verander ik alsnog in een kasplantje. Nu kan de MS stopgezet worden. Ik verwacht niet dat mijn leven weer wordt zoals het was, maar mijn doel is om niet over tien jaar in een verzorgingstehuis terecht te komen.”
 

'Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode'
 

Hoopvol
Elke Kerst sinds die van drie jaar geleden denkt ze aan de nare herinneringen. Dit jaar heeft zij haar oog juist op iets anders. “Begin deze maand ben ik met spoed voor de behandeling in Uppsala geaccepteerd. Begin maart start mijn behandeling, want de arts wilde er niet langer mee wachten. Daarom ben ik ontzettend blij dat het zo snel is gelukt om het geld in te zamelen. Hoe eerder we beginnen, hoe groter de kans op succes.” Cath heeft niet alleen een doel voor zichzelf: “Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode en dat hij naar Nederland gehaald kan worden voor andere patiënten.”
 

'Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen'
 

Vriendschap
“Ik ben inmiddels bevriend met Boaz, een Nederlandse man die dezelfde behandeling onderging in Zweden. Hij zit inmiddels niet meer in een rolstoel. Ik benaderde hem nadat hij te zien was in RTL Late Night. Hij heeft me enorm goed geholpen bij mijn onderzoek. Zo stuurde hij artikelen over MS die goed wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Cath is ook haar andere vrienden en collega’s enorm dankbaar. “Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen. Mijn mooie website en Facebookpagina werden ontzettend vaak gedeeld. Ik snap nog steeds niet hoe dit kon gebeuren, het was echt een sneeuwbaleffect.” 

De aflevering van RTL Late Night met Boaz terugzien? Dan kan hier.

Wij wensen Cath in 2017 heel veel geluk toe! 

Tekst: Melissa van Ketel 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
NOS maakt video als reactie op SIRE-campagne

27.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Kritiek volgde én een video van NOS.

Lees verder

1

The Undateables (BNN) biedt excuses aan voor benaderen vrouw met wijnvlek

27.07.2017 - Cheyenne Polderman heeft een wijnvlek in haar gezicht en werd door de redactie van The Undateables benaderd voor het televisieprogramma. De vrouw was perplex en uitte dit op Facebook. BNN biedt excuses aan.

Lees meer
Kritiek op SIRE-campagne 'laat jongens weer jongens zijn'

26.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Dat zou beter zijn voor hun ontwikkeling. Bekijk de video hier.

Lees meer
Hoe overleef je zwarte zaterdag? 5 tips

25.07.2017 - Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Ook dit jaar zijn er weer zwarte zaterdagen waardoor je vaak in de file komt te staan op de Franse autowegen. Met deze tips ontkom je daar hopelijk aan.

Lees meer
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!