×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Cath heeft MS: 'Binnen één week zamelden vrienden en collega's geld in voor mijn behandeling'

Cath heeft MS: 'Binnen één week zamelden vrienden en collega's geld in voor mijn behandeling'
30.12.2016 -

Cath is 27 als zij te horen krijgt dat ze de allerzwaarste vorm van MS heeft. Inmiddels weet ze dat een baanbrekende behandeling in Uppsala (Zweden) de oplossing is om haar ziekte te stoppen. Met een crowdfunding actie zamelden vrienden en collega's de €120.000,- in die nodig is voor haar behandeling.


Catharina (30) brengt  deze week tijd door in Friesland bij haar ouders. We mogen haar aanspreken als Cath. Haar stichting, De 9 levens van Cath, is opgericht door haar vrienden en collega’s. De crowdfunding actie startte 16 december. Omdat nog niet al het geld ingezameld was, nam beste vriendin Anne contact met Vriendin op. Wij wilden een oproep plaatsen, maar onze hulp bleek onnodig. Cath: “Binnen een week hadden we ons doel bereikt. Ik ben daar echt heel blij mee.” Alles opnieuw leren
De afgelopen drie jaren zijn niet makkelijk geweest voor Cath. Tijdens Kerst, drie jaar geleden, werd ze wakker met een slapende arm. Eerst dacht ze nog dat ze erop had gelegen, maar later voelde ze in haar been hetzelfde. De dag erna kon ze niet meer op de hakken lopen die ze tijdens Kerst wilde dragen. “Ik vertrouwde het niet en belandde in het ziekenhuis. Daar hoorde ik dat ik MS heb. Een maand later kreeg ik in één nacht vier aanvallen. Met gierende banden werd ik naar het ziekenhuis gebracht. Door alle aanvallen raakte ik in een coma, die uiteindelijk drie maanden duurde. Daarna kon ik helemaal niets meer en moest ik alles opnieuw leren: bewegen, eten en praten. Ik ben toen anderhalf jaar niet thuis geweest. Ik verbleef eerst in het ziekenhuis en daarna in een revalidatiecentrum.” 

Naar Uppsala
Door haar vechtlust kan Cath inmiddels met behulp van een rollator weer lopen. Ook kan ze weer eten en praten. Omdat ze een agressieve vorm van MS heeft, is er nog wel een belangrijke behandeling nodig. “Zonder de behandeling in Uppsala verander ik alsnog in een kasplantje. Nu kan de MS stopgezet worden. Ik verwacht niet dat mijn leven weer wordt zoals het was, maar mijn doel is om niet over tien jaar in een verzorgingstehuis terecht te komen.”
 

'Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode'
 

Hoopvol
Elke Kerst sinds die van drie jaar geleden denkt ze aan de nare herinneringen. Dit jaar heeft zij haar oog juist op iets anders. “Begin deze maand ben ik met spoed voor de behandeling in Uppsala geaccepteerd. Begin maart start mijn behandeling, want de arts wilde er niet langer mee wachten. Daarom ben ik ontzettend blij dat het zo snel is gelukt om het geld in te zamelen. Hoe eerder we beginnen, hoe groter de kans op succes.” Cath heeft niet alleen een doel voor zichzelf: “Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode en dat hij naar Nederland gehaald kan worden voor andere patiënten.”
 

'Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen'
 

Vriendschap
“Ik ben inmiddels bevriend met Boaz, een Nederlandse man die dezelfde behandeling onderging in Zweden. Hij zit inmiddels niet meer in een rolstoel. Ik benaderde hem nadat hij te zien was in RTL Late Night. Hij heeft me enorm goed geholpen bij mijn onderzoek. Zo stuurde hij artikelen over MS die goed wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Cath is ook haar andere vrienden en collega’s enorm dankbaar. “Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen. Mijn mooie website en Facebookpagina werden ontzettend vaak gedeeld. Ik snap nog steeds niet hoe dit kon gebeuren, het was echt een sneeuwbaleffect.” 

De aflevering van RTL Late Night met Boaz terugzien? Dan kan hier.

Wij wensen Cath in 2017 heel veel geluk toe! 

Tekst: Melissa van Ketel 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |