×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 34: Robert Vuijsje schreef boek over ‘kaaskoppen met een kleurtje’

Vriendin 34: Robert Vuijsje schreef boek over ‘kaaskoppen met een kleurtje’
23.08.2016 -

Robert Vuijsjes eerste roman Alleen maar nette mensen werd in eerste instantie overal geweigerd. Uiteindelijk werd zijn debuut een groot succes. Nu is zijn zevende boek uit: Kaaskoppen. “Ik wilde begrijpen hoe mensen met het uiterlijk van mijn zoontje leven in Nederland.”


Tien uitgevers weigerden zijn eerste roman Alleen maar nette mensen, maar journalist en schrijver Robert Vuijsje (45) hield vol. Uiteindelijk lukte het na vier jaar zijn boek uit te geven; hij werd vervolgens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, won de Belgische Gouden Boekenuil, de Inktaap – een literaire jongerenprijs – en zijn boek werd zelfs verfilmd. Inmiddels ligt Roberts zevende boek in de winkels: Kaaskoppen, waarin hij ‘nieuwe Nederlanders’ interviewt.

Robert, jouw vader is journalist. Voelde je een druk om ook te schrijven?
“Die druk is nooit uitgesproken, maar de zoon van de bakker wordt bakker; het was voor mij vanzelfsprekend dat ik het ook ging doen. Bovendien was schrijven niet zo bijzonder, want alle vrienden van mijn vader schreven ook. Ik probeerde me wel te onderscheiden; naast de journalistiek wilde ik een roman schrijven. Ik ben de eerste in de familie die dat heeft gedaan.”

Hoe kun je vertrouwen houden als je boek tien keer wordt afgewezen?
“Dat waren geen vrolijke jaren. Het was vervelend en vernederend. En ook lastig om jezelf wijs te maken dat jij niet gek bent, maar de rest van de wereld. Ik kan me één afwijzing nog letterlijk herinneren. Een uitgever zei dat Alleen maar nette mensen geen roman was, maar een parodie op een roman. Een rare opmerking, die door je hoofd blijft spoken. Op zo’n moment denk je: wacht maar! Het vreemde is dat alle wraakgevoelens verdwenen zodra het boek een succes werd. Die uitgevers weten toch al dat ze het verkeerd hebben gezien, waarom zou ik ze dat nog eens inwrijven?”

Lees het hele interview in Vriendin 34. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Irene Moors over haar Decemberzegel

20.11.2017 - Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Lees meer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |