×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Zouden scholieren een vak op lager niveau mogen volgen?

Zouden scholieren een vak op lager niveau mogen volgen?
29.04.2016 -

Het zou best wat schelen in de onzekerheid van het kind. Hoe vaak komt het wel niet voor dat er eigenlijk één vak is waar jouw kind over struikelt? Waar ze pijn in hun buik van krijgen wanneer er weer geleerd moet worden voor die ene toets?


Uitblinken
De Tweede Kamer ziet een oplossing voor dit probleem. Eerder kwam de Kamer al met het idee om het mogelijk te maken om een vak op een hoger niveau te doen. Het zou er dan op neer komen dat een havo leerling  met een wiskundeknobbel dit vak op vwo niveau doet. Volgens Staatssecretaris Dekker is dit hét moment waar scholieren kunnen uitblinken en waarbij je kunt aantonen dat je als Havist best naar de Universiteit kunt. Op deze manier spreekt men van een maatwerkdiploma en daar ziet de Kamer wel wat in.

Twee kanten op
Maar D66 en GroenLinks zijn van mening dat dit ook andersom moet kunnen. Waarom krijgen scholieren alleen de kans om uit te blinken, wanneer je er ook voor kunt kiezen om bij een bepaald vak een stapje terug te nemen. Als scholier heb je dan de mogelijkheid om een struikel vak nét iets makkelijker te maken. Volgens PVDA en VVD moet het daarom ook bij één vak blijven. Het is aan de scholier om het juiste vak te kiezen. 

Maatwerk is meer
Dekker ziet dit helaas niet zitten, volgens hem is de enige weg voor het maatwerkdiploma om het aan te bieden voor de uitblinkers. Maar waarom? Andrej Josic, voorzitter van de scholierenvakbond LAKS is het niet eens met Dekker. Maatwerk is volgens hem méér dan alleen vakken volgen op een hoger niveau. Op deze manier wordt er alleen maar een kans geboden aan scholieren om te excelleren. Is dit waar het állemaal om draait?

Wat vinden jullie hiervan? Zou het mogelijk moeten zijn voor je kind om een vak te mogen volgen op lager niveau? Of moet het alleen een mogelijkheid zijn voor uitblinkers? 

Bron: ad.nl
Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem vr 29 apr '16 20:44

    Had dat 10 jaar geleden ingevoerd, dan had ik toch m'n vwo kunnen halen.Alleen vanwege wiskunde moest ik terug naar de havo
    Reageer!
Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als SP-leider

13.12.2017 - Deze ochtend werd bekend dat Emile Roemer opstapt als SP-leider. Lilian Marijnissen volgt hem op. Wat weten we al over de nieuwe SP-leider? Vriendin interviewde haar eerder dit jaar.

Lees meer

1

Carl Warner maakt landschappen van eten

07.12.2017 - Altijd geleerd dat je niet met eten mag spelen? Daar dacht deze kunstenaar anders over. Carl Warner is kunstenaar en fotograaf en maakt de mooiste landschappen van eten: 'Foodscapes'.

Lees meer
Wat speelt mijn kind online?

30.11.2017 - Weet jij altijd wat jouw kind online doet? Ken jij alle videogames die jouw kind speelt? Je kunt er tegenwoordig niet meer onderuit. Veel kinderen besteden al vanaf jongs af aan veel tijd online. Daarom is het handig om te weten wat er allemaal online te vinden is.

Lees meer!
Irene Moors over haar Decemberzegel

20.11.2017 - Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Lees meer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67 |