×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 32: Nicolette is vuurtorenwachter op Terschelling

Vriendin 32: Nicolette is vuurtorenwachter op Terschelling
05.08.2015 - Redactie Vriendin

'Ik waak over het eiland'


Als geboren Terschellingse houdt Nicolette (34) van ‘haar’ vuurtoren, de Brandaris. Dat ze daar werkt, als een van de weinige vrouwelijke vuurtorenwachters in Nederland, is een droom die uitkomt. “Ik stel mensen gerust en breng ze veilig naar de haven.”

Als het hard waait, zo’n windkracht acht à negen, beweegt de vuurtoren een beetje. Vanuit de hoogte houdt Nicolette het scheepvaartverkeer op de hele Waddenzee bij Terschelling en een gedeelte van de Noordzee in de gaten. Als er iets misgaat, zoals een schip in nood, man overboord of een aanvaring, is zij de eerste die het ziet. Dan komt ze in actie en regelt ze hulp. ’s Nachts zit Nicolette helemaal alleen boven in de toren. Ook in weer en wind, bij daverend onweer of een westerstorm. “Ik ben dan een van de weinigen die nog wakker is. Het voelt alsof ik over het eiland waak. Als ik een melding krijg en er is bijvoorbeeld paniek, omdat een schip in nood is, ben ik degene die dat regelt en oplost. Dat geeft een apart gevoel, alsof ik daardoor een band heb met de mensen die ook wakker zijn: mensen op de schepen op zee, in loodsen, reddingswerkers en bergers.”

Overdag draait Nicolette haar diensten samen met iemand anders. In totaal werken er elf nautisch verkeersleiders die elkaar afwisselen. Vanmorgen is Nicolette om kwart voor vijf opgestaan voor haar ochtenddienst. De warme zomeravond ervoor had ze een verjaardag bij vrienden, maar dat kon ze niet te laat maken, omdat ze alweer zo vroeg uit de veren moest. Terwijl anderen hun roes nog lagen uit te slapen en feestende jongeren terug naar hun camping fietsten, zat Nicolette al in de auto om vanuit haar huis in Midsland naar ‘haar toren’ te rijden. De 225 treden hoeft ze gelukkig niet dagelijks te beklimmen: de Brandaris heeft een lift.

Lees het hele verhaal in Vriendin 32 en lees mee op het forum. 

Plaats een reactie

Zou jij in de nacht willen werken?

  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  sandra 1985 wo 5 aug '15 19:24

  Reactie: Ja, omdat...
  Dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  sandra 1985 wo 5 aug '15 19:25

  Reactie: Ja, omdat...
  Ja dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  San-dra1971 do 6 aug '15 09:06

  Reactie: Ja, omdat...
  de nacht is speciaal. En je hebt overdag tijd voor andere dingen (hoewel je natuurlijk ook je rust moet nemen). Het beroep van Nicolette lijkt me heel bijzonder !
  Reageer!
Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |