×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 32: Nicolette is vuurtorenwachter op Terschelling

Vriendin 32: Nicolette is vuurtorenwachter op Terschelling
05.08.2015 - Redactie Vriendin

'Ik waak over het eiland'


Als geboren Terschellingse houdt Nicolette (34) van ‘haar’ vuurtoren, de Brandaris. Dat ze daar werkt, als een van de weinige vrouwelijke vuurtorenwachters in Nederland, is een droom die uitkomt. “Ik stel mensen gerust en breng ze veilig naar de haven.”

Als het hard waait, zo’n windkracht acht à negen, beweegt de vuurtoren een beetje. Vanuit de hoogte houdt Nicolette het scheepvaartverkeer op de hele Waddenzee bij Terschelling en een gedeelte van de Noordzee in de gaten. Als er iets misgaat, zoals een schip in nood, man overboord of een aanvaring, is zij de eerste die het ziet. Dan komt ze in actie en regelt ze hulp. ’s Nachts zit Nicolette helemaal alleen boven in de toren. Ook in weer en wind, bij daverend onweer of een westerstorm. “Ik ben dan een van de weinigen die nog wakker is. Het voelt alsof ik over het eiland waak. Als ik een melding krijg en er is bijvoorbeeld paniek, omdat een schip in nood is, ben ik degene die dat regelt en oplost. Dat geeft een apart gevoel, alsof ik daardoor een band heb met de mensen die ook wakker zijn: mensen op de schepen op zee, in loodsen, reddingswerkers en bergers.”

Overdag draait Nicolette haar diensten samen met iemand anders. In totaal werken er elf nautisch verkeersleiders die elkaar afwisselen. Vanmorgen is Nicolette om kwart voor vijf opgestaan voor haar ochtenddienst. De warme zomeravond ervoor had ze een verjaardag bij vrienden, maar dat kon ze niet te laat maken, omdat ze alweer zo vroeg uit de veren moest. Terwijl anderen hun roes nog lagen uit te slapen en feestende jongeren terug naar hun camping fietsten, zat Nicolette al in de auto om vanuit haar huis in Midsland naar ‘haar toren’ te rijden. De 225 treden hoeft ze gelukkig niet dagelijks te beklimmen: de Brandaris heeft een lift.

Lees het hele verhaal in Vriendin 32 en lees mee op het forum. 

Plaats een reactie

Zou jij in de nacht willen werken?

  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  sandra 1985 wo 5 aug '15 19:24

  Reactie: Ja, omdat...
  Dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  sandra 1985 wo 5 aug '15 19:25

  Reactie: Ja, omdat...
  Ja dan kan ik overdags er voor me kinderen zijn
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  San-dra1971 do 6 aug '15 09:06

  Reactie: Ja, omdat...
  de nacht is speciaal. En je hebt overdag tijd voor andere dingen (hoewel je natuurlijk ook je rust moet nemen). Het beroep van Nicolette lijkt me heel bijzonder !
  Reageer!

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |