×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose
15.04.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde schreeuwen, maar ik kon me niet bewegen’


Stel, je ligt op de operatietafel en je merkt dat de narcose niet goed werkt. Dat overkwam Anouk (44) toen ze onder het mes ging voor een hernia. Ze voelde dan wel niets, maar ze was klaarwakker. “Paniek gierde door mijn lijf. Ik hoorde alles. Betekende dit dat ik voorgoed verlamd was?”

Anouk: “Ik was 28, ik werkte bij een bank en ik wilde een kar met muntgeld onder een apparaat uit rijden. De kar liep vast in de opgekrulde vloerbedekking, dus ik gaf er een stevige ruk aan. Zelfs een collega een eindje verderop hoorde iets knappen in mijn rug: er scheurde een wervel. Opereren bleek helaas onvermijdelijk.
Ik keek reikhalzend uit naar de operatie, want de pijn was onverdraaglijk. Op de dag van de operatie reed een vriendelijke verpleegkundige me naar de OK, en ik voelde me in goede handen. Toen hij het infuus had aangelegd, zei de anesthesist: ‘Nu gaat u slapen’. Bewegingloos lag ik op mijn buik, alle gevoel trok weg uit mijn lichaam. Maar de aangekondigde deinende, slaperige sensatie bleef uit. Ik was klaarwakker.”

Lees het hele verhaal van Anouk in Vriendin 16 en praat mee op het forum.

Kun je awareness voorkomen?
Er zijn ziekenhuizen die tijdens operaties gebruikmaken van de BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG. Het dient als hulpmiddel om de diepte van een verdoving te bepalen. Hiermee wordt de narcose op zo’n zorgvuldige en gebalanceerde wijze toegediend, dat het risico op awareness wordt verkleind. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze geen BIS, maar een andere techniek: het meten van de concentratie anesthesiedamp in je uitademingslucht.

Jammer genoeg is er nog geen apparaat dat awareness met zekerheid voorkomt. Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt nu een nieuw waarschuwingssysteem voor anesthesiologen, waarbij een monitor niet alleen kleine bewegingen, hartfrequentie, hersencapaciteit en bloeddruk meet, maar ook zweet. Als een patiënt wakker is tijdens de ingreep, maar geen teken kan geven, zal hij namelijk stress hebben en waarschijnlijk transpireren. Voor de anesthesioloog kan dat een signaal zijn dat hij of zij wakker is. Wanneer dit systeem wordt ingevoerd, is niet bekend.

Plaats een reactie

Heb jij ook een trauma overgehouden aan een operatie?

  •  
  •  

1Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 16 apr '15 11:16

  Reactie: Ja
  een "mislukte"ruggeprik die er voor zorgde dat ik halverwege een keizersnee bevalling alles voelde!! Er werd niet op gereageerd toen ik dit aangaf! Wel heb ik toen schijnbaar narcose gekregen, maar het werd allemaal in de doofpot gestopt!! Een heel naar gevoel aan over gehouden!!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!