×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose
15.04.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde schreeuwen, maar ik kon me niet bewegen’


Stel, je ligt op de operatietafel en je merkt dat de narcose niet goed werkt. Dat overkwam Anouk (44) toen ze onder het mes ging voor een hernia. Ze voelde dan wel niets, maar ze was klaarwakker. “Paniek gierde door mijn lijf. Ik hoorde alles. Betekende dit dat ik voorgoed verlamd was?”

Anouk: “Ik was 28, ik werkte bij een bank en ik wilde een kar met muntgeld onder een apparaat uit rijden. De kar liep vast in de opgekrulde vloerbedekking, dus ik gaf er een stevige ruk aan. Zelfs een collega een eindje verderop hoorde iets knappen in mijn rug: er scheurde een wervel. Opereren bleek helaas onvermijdelijk.
Ik keek reikhalzend uit naar de operatie, want de pijn was onverdraaglijk. Op de dag van de operatie reed een vriendelijke verpleegkundige me naar de OK, en ik voelde me in goede handen. Toen hij het infuus had aangelegd, zei de anesthesist: ‘Nu gaat u slapen’. Bewegingloos lag ik op mijn buik, alle gevoel trok weg uit mijn lichaam. Maar de aangekondigde deinende, slaperige sensatie bleef uit. Ik was klaarwakker.”

Lees het hele verhaal van Anouk in Vriendin 16 en praat mee op het forum.

Kun je awareness voorkomen?
Er zijn ziekenhuizen die tijdens operaties gebruikmaken van de BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG. Het dient als hulpmiddel om de diepte van een verdoving te bepalen. Hiermee wordt de narcose op zo’n zorgvuldige en gebalanceerde wijze toegediend, dat het risico op awareness wordt verkleind. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze geen BIS, maar een andere techniek: het meten van de concentratie anesthesiedamp in je uitademingslucht.

Jammer genoeg is er nog geen apparaat dat awareness met zekerheid voorkomt. Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt nu een nieuw waarschuwingssysteem voor anesthesiologen, waarbij een monitor niet alleen kleine bewegingen, hartfrequentie, hersencapaciteit en bloeddruk meet, maar ook zweet. Als een patiënt wakker is tijdens de ingreep, maar geen teken kan geven, zal hij namelijk stress hebben en waarschijnlijk transpireren. Voor de anesthesioloog kan dat een signaal zijn dat hij of zij wakker is. Wanneer dit systeem wordt ingevoerd, is niet bekend.

Plaats een reactie

Heb jij ook een trauma overgehouden aan een operatie?

  •  
  •  

1Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 16 apr '15 11:16

  Reactie: Ja
  een "mislukte"ruggeprik die er voor zorgde dat ik halverwege een keizersnee bevalling alles voelde!! Er werd niet op gereageerd toen ik dit aangaf! Wel heb ik toen schijnbaar narcose gekregen, maar het werd allemaal in de doofpot gestopt!! Een heel naar gevoel aan over gehouden!!
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |