×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose
15.04.2015 - Redactie Vriendin

‘Ik wilde schreeuwen, maar ik kon me niet bewegen’


Stel, je ligt op de operatietafel en je merkt dat de narcose niet goed werkt. Dat overkwam Anouk (44) toen ze onder het mes ging voor een hernia. Ze voelde dan wel niets, maar ze was klaarwakker. “Paniek gierde door mijn lijf. Ik hoorde alles. Betekende dit dat ik voorgoed verlamd was?”

Anouk: “Ik was 28, ik werkte bij een bank en ik wilde een kar met muntgeld onder een apparaat uit rijden. De kar liep vast in de opgekrulde vloerbedekking, dus ik gaf er een stevige ruk aan. Zelfs een collega een eindje verderop hoorde iets knappen in mijn rug: er scheurde een wervel. Opereren bleek helaas onvermijdelijk.
Ik keek reikhalzend uit naar de operatie, want de pijn was onverdraaglijk. Op de dag van de operatie reed een vriendelijke verpleegkundige me naar de OK, en ik voelde me in goede handen. Toen hij het infuus had aangelegd, zei de anesthesist: ‘Nu gaat u slapen’. Bewegingloos lag ik op mijn buik, alle gevoel trok weg uit mijn lichaam. Maar de aangekondigde deinende, slaperige sensatie bleef uit. Ik was klaarwakker.”

Lees het hele verhaal van Anouk in Vriendin 16 en praat mee op het forum.

Kun je awareness voorkomen?
Er zijn ziekenhuizen die tijdens operaties gebruikmaken van de BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG. Het dient als hulpmiddel om de diepte van een verdoving te bepalen. Hiermee wordt de narcose op zo’n zorgvuldige en gebalanceerde wijze toegediend, dat het risico op awareness wordt verkleind. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze geen BIS, maar een andere techniek: het meten van de concentratie anesthesiedamp in je uitademingslucht.

Jammer genoeg is er nog geen apparaat dat awareness met zekerheid voorkomt. Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt nu een nieuw waarschuwingssysteem voor anesthesiologen, waarbij een monitor niet alleen kleine bewegingen, hartfrequentie, hersencapaciteit en bloeddruk meet, maar ook zweet. Als een patiënt wakker is tijdens de ingreep, maar geen teken kan geven, zal hij namelijk stress hebben en waarschijnlijk transpireren. Voor de anesthesioloog kan dat een signaal zijn dat hij of zij wakker is. Wanneer dit systeem wordt ingevoerd, is niet bekend.

Plaats een reactie

Heb jij ook een trauma overgehouden aan een operatie?

  •  
  •  

1Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 16 apr '15 11:16

  Reactie: Ja
  een "mislukte"ruggeprik die er voor zorgde dat ik halverwege een keizersnee bevalling alles voelde!! Er werd niet op gereageerd toen ik dit aangaf! Wel heb ik toen schijnbaar narcose gekregen, maar het werd allemaal in de doofpot gestopt!! Een heel naar gevoel aan over gehouden!!
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |