Placeholder

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België

Heb je het verhaal van Audrey gelezen in Vriendin 14 en vraag je je af waarom ze in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België? Lees hier het antwoord van Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Heb je het verhaal van Audrey gelezen in Vriendin 14 en vraag je je af waarom ze in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België? Lees hier het antwoord van Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

De Nederlandse gynaecoloog:
‘Wij willen weten of een operatie écht veilig is’

In Vriendin 14 lees je het verhaal van Audrey, die in Nederland niet behandeld kon worden en haar kinderwens dus al bijna had opgegeven. Totdat ze uitweek naar België en nu tóch nog moeder is geworden. Waarom kon dat niet in Nederland? Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, geeft antwoord.

Waarom kon Audrey niet in Nederland behandeld worden?
“Omdat wij hier in Nederland alleen operaties voor herhaalde miskramen uitvoeren, die gekoppeld zijn aan een wetenschappelijk onderzoek. Als er bij Nederlandse vrouwen een tussenschot in de baarmoeder geconstateerd wordt, geven we ze de keus om mee te doen aan dit onderzoek. Vijftig procent van de vrouwen die deelnemen wordt wél geopereerd. Waarschijnlijk heeft Audrey die kans niet gekregen.

We weten nog te weinig over de operatie om te constateren of het écht veilig en zinvol is. We hebben voorbeelden uit het verleden dat we behandelingen te vroeg toepasten en later bleek dan dat er erg gevaarlijke gevolgen aan zaten. Bijvoorbeeld bij het toedienen van een hormoonbehandeling tegen miskramen: het DES-hormoon. Die bleek de kans op vaginale kanker enorm te vergroten. We willen bij het uitvoeren van de operatie aan een tussenschot ook alle risico’s uitsluiten. Bij deze operatie kunnen er namelijk bloedingen ontstaan, ontstekingen en ook verklevingen. En dat laatste kan er juist voor zorgen dat de kans op een miskraam groter wordt. Over twee jaar hopen we positieve resultaten van het onderzoek te hebben.”

Waarom worden er in België dan wel zo veel vrouwen geopereerd?
“In België bepaalt elke dokter zijn of haar eigen beleid. Daar beslist de gynaecoloog per geval of ze een vrouw wil opereren of niet. In Nederland houden we ons aan de richtlijn ‘herhaalde miskraam’ en die komt erop neer dat we eerst willen onderzoeken hoe veilig de operatie van een tussenschot is. Het zou fijn zijn als wij de verzamelde resultaten uit België zouden krijgen, dan zouden we een stuk verder zijn met ons onderzoek.”

Als u het verhaal van Audrey hoort, vindt u dan dat de artsen hier in Nederland een andere afweging hadden moeten maken?
“Nee. Het verhaal van Audrey is maar één voorbeeld van dat de operatie een goed resultaat heeft opgeleverd. Het had bij haar ook een andere uitkomst kunnen geven. Daarom is het belangrijk eerst te onderzoeken hoe veilig een behandeling is en te onderzoeken of het echt minder miskramen oplevert.”