×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België
01.04.2015 -

Heb je het verhaal van Audrey gelezen in Vriendin 14 en vraag je je af waarom ze in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België? Lees hier het antwoord van Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.


De Nederlandse gynaecoloog:
‘Wij willen weten of een operatie écht veilig is’

In Vriendin 14 lees je het verhaal van Audrey, die in Nederland niet behandeld kon worden en haar kinderwens dus al bijna had opgegeven. Totdat ze uitweek naar België en nu tóch nog moeder is geworden. Waarom kon dat niet in Nederland? Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, geeft antwoord.

Waarom kon Audrey niet in Nederland behandeld worden?
“Omdat wij hier in Nederland alleen operaties voor herhaalde miskramen uitvoeren, die gekoppeld zijn aan een wetenschappelijk onderzoek. Als er bij Nederlandse vrouwen een tussenschot in de baarmoeder geconstateerd wordt, geven we ze de keus om mee te doen aan dit onderzoek. Vijftig procent van de vrouwen die deelnemen wordt wél geopereerd. Waarschijnlijk heeft Audrey die kans niet gekregen.

We weten nog te weinig over de operatie om te constateren of het écht veilig en zinvol is. We hebben voorbeelden uit het verleden dat we behandelingen te vroeg toepasten en later bleek dan dat er erg gevaarlijke gevolgen aan zaten. Bijvoorbeeld bij het toedienen van een hormoonbehandeling tegen miskramen: het DES-hormoon. Die bleek de kans op vaginale kanker enorm te vergroten. We willen bij het uitvoeren van de operatie aan een tussenschot ook alle risico’s uitsluiten. Bij deze operatie kunnen er namelijk bloedingen ontstaan, ontstekingen en ook verklevingen. En dat laatste kan er juist voor zorgen dat de kans op een miskraam groter wordt. Over twee jaar hopen we positieve resultaten van het onderzoek te hebben.”

Waarom worden er in België dan wel zo veel vrouwen geopereerd?
“In België bepaalt elke dokter zijn of haar eigen beleid. Daar beslist de gynaecoloog per geval of ze een vrouw wil opereren of niet. In Nederland houden we ons aan de richtlijn ‘herhaalde miskraam’ en die komt erop neer dat we eerst willen onderzoeken hoe veilig de operatie van een tussenschot is. Het zou fijn zijn als wij de verzamelde resultaten uit België zouden krijgen, dan zouden we een stuk verder zijn met ons onderzoek.”

Als u het verhaal van Audrey hoort, vindt u dan dat de artsen hier in Nederland een andere afweging hadden moeten maken?
“Nee. Het verhaal van Audrey is maar één voorbeeld van dat de operatie een goed resultaat heeft opgeleverd. Het had bij haar ook een andere uitkomst kunnen geven. Daarom is het belangrijk eerst te onderzoeken hoe veilig een behandeling is en te onderzoeken of het echt minder miskramen oplevert.”

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |