×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België
01.04.2015 -

Heb je het verhaal van Audrey gelezen in Vriendin 14 en vraag je je af waarom ze in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België? Lees hier het antwoord van Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.


De Nederlandse gynaecoloog:
‘Wij willen weten of een operatie écht veilig is’

In Vriendin 14 lees je het verhaal van Audrey, die in Nederland niet behandeld kon worden en haar kinderwens dus al bijna had opgegeven. Totdat ze uitweek naar België en nu tóch nog moeder is geworden. Waarom kon dat niet in Nederland? Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, geeft antwoord.

Waarom kon Audrey niet in Nederland behandeld worden?
“Omdat wij hier in Nederland alleen operaties voor herhaalde miskramen uitvoeren, die gekoppeld zijn aan een wetenschappelijk onderzoek. Als er bij Nederlandse vrouwen een tussenschot in de baarmoeder geconstateerd wordt, geven we ze de keus om mee te doen aan dit onderzoek. Vijftig procent van de vrouwen die deelnemen wordt wél geopereerd. Waarschijnlijk heeft Audrey die kans niet gekregen.

We weten nog te weinig over de operatie om te constateren of het écht veilig en zinvol is. We hebben voorbeelden uit het verleden dat we behandelingen te vroeg toepasten en later bleek dan dat er erg gevaarlijke gevolgen aan zaten. Bijvoorbeeld bij het toedienen van een hormoonbehandeling tegen miskramen: het DES-hormoon. Die bleek de kans op vaginale kanker enorm te vergroten. We willen bij het uitvoeren van de operatie aan een tussenschot ook alle risico’s uitsluiten. Bij deze operatie kunnen er namelijk bloedingen ontstaan, ontstekingen en ook verklevingen. En dat laatste kan er juist voor zorgen dat de kans op een miskraam groter wordt. Over twee jaar hopen we positieve resultaten van het onderzoek te hebben.”

Waarom worden er in België dan wel zo veel vrouwen geopereerd?
“In België bepaalt elke dokter zijn of haar eigen beleid. Daar beslist de gynaecoloog per geval of ze een vrouw wil opereren of niet. In Nederland houden we ons aan de richtlijn ‘herhaalde miskraam’ en die komt erop neer dat we eerst willen onderzoeken hoe veilig de operatie van een tussenschot is. Het zou fijn zijn als wij de verzamelde resultaten uit België zouden krijgen, dan zouden we een stuk verder zijn met ons onderzoek.”

Als u het verhaal van Audrey hoort, vindt u dan dat de artsen hier in Nederland een andere afweging hadden moeten maken?
“Nee. Het verhaal van Audrey is maar één voorbeeld van dat de operatie een goed resultaat heeft opgeleverd. Het had bij haar ook een andere uitkomst kunnen geven. Daarom is het belangrijk eerst te onderzoeken hoe veilig een behandeling is en te onderzoeken of het echt minder miskramen oplevert.”

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!