×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België

Waarom Audrey in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België
01.04.2015 -

Heb je het verhaal van Audrey gelezen in Vriendin 14 en vraag je je af waarom ze in Nederland niet dezelfde behandeling kon krijgen als in België? Lees hier het antwoord van Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.


De Nederlandse gynaecoloog:
‘Wij willen weten of een operatie écht veilig is’

In Vriendin 14 lees je het verhaal van Audrey, die in Nederland niet behandeld kon worden en haar kinderwens dus al bijna had opgegeven. Totdat ze uitweek naar België en nu tóch nog moeder is geworden. Waarom kon dat niet in Nederland? Mariëtte van Goddijn, gynaecoloog van het AMC en lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, geeft antwoord.

Waarom kon Audrey niet in Nederland behandeld worden?
“Omdat wij hier in Nederland alleen operaties voor herhaalde miskramen uitvoeren, die gekoppeld zijn aan een wetenschappelijk onderzoek. Als er bij Nederlandse vrouwen een tussenschot in de baarmoeder geconstateerd wordt, geven we ze de keus om mee te doen aan dit onderzoek. Vijftig procent van de vrouwen die deelnemen wordt wél geopereerd. Waarschijnlijk heeft Audrey die kans niet gekregen.

We weten nog te weinig over de operatie om te constateren of het écht veilig en zinvol is. We hebben voorbeelden uit het verleden dat we behandelingen te vroeg toepasten en later bleek dan dat er erg gevaarlijke gevolgen aan zaten. Bijvoorbeeld bij het toedienen van een hormoonbehandeling tegen miskramen: het DES-hormoon. Die bleek de kans op vaginale kanker enorm te vergroten. We willen bij het uitvoeren van de operatie aan een tussenschot ook alle risico’s uitsluiten. Bij deze operatie kunnen er namelijk bloedingen ontstaan, ontstekingen en ook verklevingen. En dat laatste kan er juist voor zorgen dat de kans op een miskraam groter wordt. Over twee jaar hopen we positieve resultaten van het onderzoek te hebben.”

Waarom worden er in België dan wel zo veel vrouwen geopereerd?
“In België bepaalt elke dokter zijn of haar eigen beleid. Daar beslist de gynaecoloog per geval of ze een vrouw wil opereren of niet. In Nederland houden we ons aan de richtlijn ‘herhaalde miskraam’ en die komt erop neer dat we eerst willen onderzoeken hoe veilig de operatie van een tussenschot is. Het zou fijn zijn als wij de verzamelde resultaten uit België zouden krijgen, dan zouden we een stuk verder zijn met ons onderzoek.”

Als u het verhaal van Audrey hoort, vindt u dan dat de artsen hier in Nederland een andere afweging hadden moeten maken?
“Nee. Het verhaal van Audrey is maar één voorbeeld van dat de operatie een goed resultaat heeft opgeleverd. Het had bij haar ook een andere uitkomst kunnen geven. Daarom is het belangrijk eerst te onderzoeken hoe veilig een behandeling is en te onderzoeken of het echt minder miskramen oplevert.”

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |