×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 2: Yolanda helpt getraumatiseerde kinderen in crisisgebieden

Vriendin 2: Yolanda helpt getraumatiseerde kinderen in crisisgebieden
07.01.2015 - Redactie Vriendin

‘Ieder kind verdient een thuis’


Sociotherapeut Yolanda (45) reist de hele wereld over om getraumatiseerde kinderen te helpen. Dit doet ze voor SOS Kinderdorpen, een organisatie die kinderen zonder ouders een veilig thuis geeft. Vijf jaar geleden was ze in Haïti na de aardbeving. “Sommige kinderen durfden niet meer te slapen.”

Het is alweer 5 jaar geleden, de allesverwoestende aardbeving in Haïti. Meer dan 230.000 mensen overleden door de gebouwen die massaal instortten. Hun lichamen lagen soms maandenlang onder het puin. Terwijl de bevolking rouwde, moest ze zelf zien te overleven, vaak in tentenkampen. Een groot deel van de mensen was dakloos geworden. In het land heerste totale chaos.
De hele wereld keek geschokt naar de beelden van het verwoeste land. Ook Yolanda, die op dat moment ver van de bewoonde wereld werkte. “Ik was in Kameroen, waar ik als sociotherapeut werkte in een psychiatrisch ziekenhuis. Ik kon niet bevatten wat ik over Haïti zag: een land vol met wanhopige mensen. Hun familieleden en vrienden bedolven onder het puin.”

Vier maanden na de aardbeving probeerde een auto met Yolanda erin zich een weg te banen door de straten van Port- au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Nog altijd lagen er lichamen onder het puin, nog altijd waren de brokstukken van huizen niet geruimd.

Lees het hele verhaal van Yolanda in Vriendin 2 en praat mee op ons forum.

Feiten & cijfers over SOS Kinderdorpen

 • Wereldwijd zijn er 545 SOS kinderdorpen waar op dit moment 82.300 kinderen een liefdevol thuis krijgen.
 • 15 landen met SOS kinderdorpen worden gefinancierd door SOS Kinderdorpen Nederland.
 • De organisatie biedt ook noodhulpprogramma's. Momenteel lopen er 16, waar in totaal 179.462 kinderen worden geholpen.
 • De beste plek om op te groeien is de biologische familie. Om te voorkomen dat een kind wordt verwaarloosd of verlaten helpt SOS Kinderdorpen kwetsbare families bij wie dit anders niet zou lukken. Dankzij deze ‘familieversterkende programma’s’ groeien 240.000 kinderen veilig op bij hun eigen familie.
 • Voor 25 euro krijgt een kind zorg, onderwijs en een familie.
 • Wil je meer informatie of zelf een kind helpen? Ga naar www.soskinderdorpen.nl.

Plaats een reactie

Zou jij naar zo'n crisisgebied willen om te helpen?

  •  
  •  

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  bellamar wo 7 jan '15 23:08

  Reactie: Nee, omdat...
  Ik heb er de leeftijd niet meer voor...ik zou te snel bang zijn....
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |