×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin luncht bij schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida

Vriendin luncht bij schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida
09.12.2014 -

'Eten verbindt ons'


Abdelkader Benali kennen we van zijn romans, maar naast schrijven houdt hij ook van koken. Samen met zijn vrouw Saida schreef hij een Marokkaans kookboek: Casa Benali. Vriendin kreeg van de Banali's een uitnodiging voor een zelfbereide lunch. "Als we ruzie hebben en we gaan samen koken, hebben we in no time weer vrede."

Wat vond je van Abdels kookkunsten, Saida?
Saida: “Hij kookte niet slecht, maar het viel me wel op dat hij zo veel vlees at. Wel 3 keer per dag! Als ik bij hem op bezoek kwam, dacht ik: eten we nou alweer vlees? ’s Avonds at hij grote lappen, waarmee je makkelijk 3 dagen kon doen.”

Abdel: “En het viel mij op dat zij zo weinig at. Ik ben gewend om veel vlees te eten. In de slagerij van mijn vader stond altijd wel een pannetje vlees voor het gezin klaar, ook tussen de middag. Ik weet ook veel over vlees: ik zie meteen of het van goede kwaliteit is en kan moeiteloos het verschil zien tussen kalf en lam.”

Welke Nederlandse gerechten vinden jullie het lekkerst?
Abdelkader: “Haring! Vooral zoute, zeker als ‘ie lekker vet is. Appeltaart vind ik ook heerlijk. En voor asperges met roomboter en een eitje kun je me altijd wakker maken. O ja, en voor een lekkerbekje!”

Saida: “Alles met aardappels: van frietjes tot aardappelpuree. En ik ben gek op stamppotjes met een gehaktbal en een kuiltje jus. Zuurkool is mijn favoriet, maar mijn moeder maakte ook weleens stamppot met snijbonen. Heerlijk!”

Wat is het beste advies dat jullie van je moeder kregen?
Saida: “Dat ik meer uit mijn schulp moest durven kruipen. ‘Laat je meer zien’, zegt mijn moeder altijd. Dat heb ik dus bij dezen gedaan!”

Abdelkader: “Mijn moeder zei altijd: ‘Je krijgt niets voor niets.’ Ik moest vooral niet denken dat het makkelijk was. En dat was het ook niet. Ik ben van ver gekomen, ik kom uit een arbeidersmilieu en heb alles zelf bij elkaar geknokt, zonder steun van mijn ouders. Natuurlijk heb ik ook geluk gehad, maar dat geluk moet je wel zien. Bij Saida zag ik dat geluk. En ik heb het niet meer losgelaten.”

Lees het hele interview in Vriendin 50.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |