Placeholder

Budgettips: maak zelf een muts en vetbollen

Meestal is december de duurste maand van het jaar. In Vriendin 48 geven we daarom 33 budgettips die je makkelijk honderden euro’s besparen.

Meestal is december de duurste maand van het jaar. In Vriendin 48 geven we daarom 33 budgettips die je makkelijk honderden euro’s besparen.

Maak een lekkere, warme muts van een oude trui. Je hebt daarvoor natuurlijk een oude trui nodig, een (stoffen)schaar, spelden, naald en draad.

Draai je trui binnenstebuiten, strijk 'm glad en plaats je oude of lievelingsmuts op de band onderaan. 
Zet spelden langs de rand van de muts (let op, niet door de muts!)

Naai langs de spelden en knip de muts daarna uit. Zorg ervoor dat je ongeveer één centimeter verder knipt dan de naad. Draai de muts weer naar buiten en je bent klaar!

Voor een leuk effect kun je een pom-pom maken, die je met naald en draad vastmaakt aan de bovenkant van de muts.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook kun je heel simpel zelf vetbollen maken. Hiervoor heb je alleen zadenmengsel en ongebruikt, ongezouten frituurvet nodig. De verhouding is een deel frituurvet op een deel zadenmengsel. Let op: gebruik geen kippenvoer. Die zaden zijn te groot en te hard.

  • Smelt frituurvet in een pan en wacht tot het warm is.
  • Voeg al roerend het zadenmengsel toe en laat het een beetje afkoelen.
  • Giet de nog warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blik, melkkarton of theeglas.
  • Leg daarin, voordat het stolt, een stevige, katoenen draad die veel uitsteekt.
  • Zodra het hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

Het kan voorkomen dat de vetbol moeilijk uit de vorm te krijgen is. Een melkkarton kun je afscheuren. Een theeglas of blik kun je even in heet water zetten, dan komt de vetbol makkelijker los.

Alle budgettips lees je in Vriendin 48. Heb jij ook een tip? Deel deze met ons en andere lezeressen door een reactie achter te laten!