×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 38: Anne heeft de ziekte MS

Vriendin 38: Anne heeft de ziekte MS
17.09.2013 -

We zijn tweelingzussen, dus waarom zij wel en ik niet?


Toen Anne (33) hoorde dat ze de chronische ziekte multiple sclerose (MS) had, stond haar wereld even stil. Ook voor haar tweelingzus Mijntje was de klap groot. Ze doen alles samen en nu weten ze niet wat hun te wachten staat. Mijntje: ‘Soms denk ik: het was voor ons twee makkelijker geweest als ik ook MS had gehad.’

Anne: “Met vage klachten ging ik naar de huisarts. Ik had tintelingen in mijn hand en ook als ik mijn kin op mijn borst probeerde te leggen. Ook was ik extreem moe. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog en zij liet meteen een MRI-scan maken. Ik weet nog dat ik samen met Mijntje de uitslag ging halen. Nietsvermoedend. We zaten zelfs een beetje lacherig tegenover de neuroloog. Toen ze vertelde dat ik de chronische ziekte multiple sclerose (MS) heb, schrok ik enorm. Je leven staat even stil. Het is alsof de muziek stopt met spelen, en vervolgens weer verdergaat, maar met een heel ander deuntje. Wat de arts daarna nog meer vertelde, kwam niet echt binnen. Voor mijn gevoel stonden Mijntje en ik binnen vijf minuten weer buiten de spreekkamer. Huilend. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Misschien word ik morgen wel wakker en ben ik blind of incontinent, of doet mijn been het niet meer. Constant was er die gedachte: wat staat me nog te wachten?’

Lees het hele verhaal van Anne in Vriendin 38 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Ken jij iemand met MS?

  •  
  •  

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  jacqueline.dewaal wo 18 sep '13 19:46

  Reactie: Ja
  Het is verschrikkelijk je bent dan echt afhangelijk van andere mensen. Er zijn veel vrienden die je niet meer ziet.
  Reageer!

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |