×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 38: Anne heeft de ziekte MS

Vriendin 38: Anne heeft de ziekte MS
17.09.2013 -

We zijn tweelingzussen, dus waarom zij wel en ik niet?


Toen Anne (33) hoorde dat ze de chronische ziekte multiple sclerose (MS) had, stond haar wereld even stil. Ook voor haar tweelingzus Mijntje was de klap groot. Ze doen alles samen en nu weten ze niet wat hun te wachten staat. Mijntje: ‘Soms denk ik: het was voor ons twee makkelijker geweest als ik ook MS had gehad.’

Anne: “Met vage klachten ging ik naar de huisarts. Ik had tintelingen in mijn hand en ook als ik mijn kin op mijn borst probeerde te leggen. Ook was ik extreem moe. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog en zij liet meteen een MRI-scan maken. Ik weet nog dat ik samen met Mijntje de uitslag ging halen. Nietsvermoedend. We zaten zelfs een beetje lacherig tegenover de neuroloog. Toen ze vertelde dat ik de chronische ziekte multiple sclerose (MS) heb, schrok ik enorm. Je leven staat even stil. Het is alsof de muziek stopt met spelen, en vervolgens weer verdergaat, maar met een heel ander deuntje. Wat de arts daarna nog meer vertelde, kwam niet echt binnen. Voor mijn gevoel stonden Mijntje en ik binnen vijf minuten weer buiten de spreekkamer. Huilend. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Misschien word ik morgen wel wakker en ben ik blind of incontinent, of doet mijn been het niet meer. Constant was er die gedachte: wat staat me nog te wachten?’

Lees het hele verhaal van Anne in Vriendin 38 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Ken jij iemand met MS?

  •  
  •  

1Reacties

 • Dit is niet ok!

  jacqueline.dewaal wo 18 sep '13 19:46

  Reactie: Ja
  Het is verschrikkelijk je bent dan echt afhangelijk van andere mensen. Er zijn veel vrienden die je niet meer ziet.
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |