Placeholder

3JS: ‘We zagen elkaar vaker dan onze partner’

Hun tournee is de laatste die 3JS in deze formatie doen: vanwege een aandoening aan zijn hand moet oudste bandlid Jaap de Witte (58) helaas stoppen als gitarist. Dat zal geen gemakkelijke beslissing zijn geweest. Aan Vriendin vertellen hij, Jaap Kwakman (35) en Jan Dulles (38) hoe de toekomst er voor hun band uit gaat zien.

Hun tournee is de laatste die 3JS in deze formatie doen: vanwege een aandoening
aan zijn hand moet oudste bandlid Jaap de Witte (58) helaas stoppen als gitarist.
Dat zal geen gemakkelijke beslissing zijn geweest. Aan Vriendin vertellen hij, Jaap
Kwakman (35) en Jan Dulles (38) hoe de toekomst er voor hun band uit gaat zien.

Jullie zijn bezig met een theatertour van jullie show Bronnen. Wat schotelen jullie het publiek voor?
Jaap Kwakman: “Vlak voordat we begonnen, was het nog spannend. Want hoewel we een jaar van tevoren
al een idee hadden over wat we wilden gaan doen, waren de plannen een paar dagen voordat we zouden starten nog steeds niet concreet. Door de jaren heen hebben we vaak demoversies van liedjes gerelateerd aan onze muzikale helden. Dan was er nog geen tekst of titel, alleen muziek, en hadden we het over ‘dat Van Morrison-achtige liedje’ of ‘dat nummer met het U2-achtige refrein’. We zijn daar weer eens ingedoken om te kijken waarom we destijds die vergelijking maakten. We hebben de inspiratiebronnen en onze eigen liedjes aan elkaar gekoppeld, en versies gemaakt waarbij het ene nummer naadloos overgaat in het andere.”

Jaap de Witte: “Het is niet zo dat we die liedjes hebben gepikt van de originelen, hoor. Het gaat om invloeden: de geest van een liedje, het tempo, of de drumsound bijvoorbeeld. Maar nu wordt ook voor het publiek duidelijk waar we bij het maken van sommige liedjes zelf naar luisterden.”

Jaap Kwakman: “Pas vier dagen voor de tournee doken we met onze muzikanten de studio in om te kijken of wat wij wilden, wel kon. Dat lukte in één keer. Meteen reageerde het publiek zó enthousiast dat dit misschien wel onze mooiste theatertour tot nu toe is.”

Lees het hele interview met 3JS in Vriendin 9.