Placeholder

Vriendin 4: Yvonne kreeg een nier van haar moeder

‘Na de transplantatie voelde ik me een ander mens’

‘Na de transplantatie voelde ik me een ander mens’

Door verwaarloosde suikerziekte waren de nieren van Yvonne (34) zo zwaar beschadigd dat ze een niertransplantatie nodig had. Haar moeder Adrie (62) besloot een nier af te staan: “Ik eiste wel dat ze er goed voor zou zorgen.”

Adrie: “Yvonne was als kind een druk en spontaan meisje. Ze vond alles leuk en stapte op iedereen af. Toen ze een jaar of zes was, was ze wel vaak moe. Dat vonden mijn man en ik niet heel vreemd. Onze spring-in-’t-veld was zo actief dat ze af en toe moest bijkomen, zo dachten we. Maar op een woensdagmiddag ging het helemaal mis.

Toen Yvonne thuiskwam van jazzballet, was ze zo uitgeput dat ze niet meer de trap op kon komen. Mijn man en ik legden haar op een stretcher in de huiskamer. De huisarts die poolshoogte kwam nemen, stelde ons gerust met de woorden dat Yvonne waarschijnlijk gewoon een zware griep had. Op dat moment waren we opgelucht. Maar we wisten nog niet dat drie dagen later de ergste dag van ons leven zou worden. Toen ik Yvonne wakker wilde maken, lukte dat niet, wat ik ook probeerde.

Lees het hele verhaal van Yvonne in Vriendin 4 en praat mee op het forum.