×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 42: Liesbeth heeft acht verschillende persoonlijkheden

Vriendin 42: Liesbeth heeft acht verschillende persoonlijkheden
16.10.2012 -

“Dit was mijn manier om te overleven"


Liesbeth (43) heeft meerdere persoonlijkheden. Tijdens haar onstabiele jeugd hadden ze allemaal een functie. Tegenwoordig niet meer. Liesbeth moet nu met ze leren leven en dat is niet altijd makkelijk.

Liesbeth: “Door mijn jeugd splitste mijn geest zich in verschillende delen, die zich manifesteerden in verschillende persoonlijkheden. Vroeger stond dit bekend als Meervoudige Persoonlijkheid, tegenwoordig wordt dit Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS) genoemd. Doordat sommige persoonlijkheden de traumatische gebeurtenissen voor hun rekening namen, konden andere delen kind blijven en onbezorgd spelen en opgroeien.


Alle persoonlijkheden, ik heb er acht, hadden een functie. De verleidster wist met lastige seksuele situaties om te gaan, de kinderen konden spelen en kind zijn, terwijl de constructor ervoor zorgde dat alles in goede banen werd geleid zodat ik naar school kon en later kon studeren. Deze verschillende persoonlijkheden zitten allemaal in mij.


Ik vergelijk mezelf wel eens met een grote apothekerskast. Ik ben de kast en de laden zijn mijn persoonlijkheden. In mijn jeugd werkte dit prima. DIS is een heel mooi overlevingsmechanisme. Ik zie het daarom niet als iets dat alleen maar negatief is. Het is mijn redding geweest.”

Lees het hele verhaal van Liesbeth in Vriendin 42 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Ken jij iemand met verschillende persoonlijkheden?

  •  
  •  

5Reacties

 • Dit is niet ok!

  Nancy:kiekeboe: wo 17 okt '12 10:31

  Reactie: Ja...
  vind het heel erg voor die persoon en is moeilijk mee om te gaan
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 17 okt '12 14:15

  Reactie: Ja...
  weet niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Het ene moment is zo'n persoon vrolijk en happy en het andere moment zitten ze te janken. Vind het heel moeilijk. Wil zo iemand steunen maar weet niet goed hoe.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 17 okt '12 15:40

  Reactie: Nee...
 • Dit is niet ok!

  Paulien2013 do 18 okt '12 21:35

  Reactie: Nee...
  Lijkt me ontzettend moeilijk om mee om te gaan...
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sterre 44 zo 13 jan '13 19:38

  Reactie: Ja...
  Hallo luitjes, ik ben Liesbeth uit Vriendin 42. Persoonlijk denk ik niet dat het moeilijk is om te gaan met iemand met DIS. De meeste mensen hebben het niets eens door. Net als iedereen schommelt mijn humeur. En als ik je niet herkend, dan heb ik in de 44 jaar, allerlei trucjes op gevonden om dat te verbergen. Daarnaast heb ik -gelukkig- een hoop vrienden waarvan een stel die ik al heel erg lang ken. Ook maak ik ook makkelijk nieuwe vriendschappen. Ik heb geprobeerd met mijn verhaal deze geestelijke ziekte uit het verdom hoekje te halen. Onbekend maakt onbemind. Uit alle reacties die ik heb gekregen, ben ik daarin geslaagd. Ik hoop ook echt dat het voor veel mensen met DIS een nieuwe deur zal openen voor een goede dialoog. Groetjes Liesbeth
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |