×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 42: Liesbeth heeft acht verschillende persoonlijkheden

Vriendin 42: Liesbeth heeft acht verschillende persoonlijkheden
16.10.2012 -

“Dit was mijn manier om te overleven"


Liesbeth (43) heeft meerdere persoonlijkheden. Tijdens haar onstabiele jeugd hadden ze allemaal een functie. Tegenwoordig niet meer. Liesbeth moet nu met ze leren leven en dat is niet altijd makkelijk.

Liesbeth: “Door mijn jeugd splitste mijn geest zich in verschillende delen, die zich manifesteerden in verschillende persoonlijkheden. Vroeger stond dit bekend als Meervoudige Persoonlijkheid, tegenwoordig wordt dit Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS) genoemd. Doordat sommige persoonlijkheden de traumatische gebeurtenissen voor hun rekening namen, konden andere delen kind blijven en onbezorgd spelen en opgroeien.


Alle persoonlijkheden, ik heb er acht, hadden een functie. De verleidster wist met lastige seksuele situaties om te gaan, de kinderen konden spelen en kind zijn, terwijl de constructor ervoor zorgde dat alles in goede banen werd geleid zodat ik naar school kon en later kon studeren. Deze verschillende persoonlijkheden zitten allemaal in mij.


Ik vergelijk mezelf wel eens met een grote apothekerskast. Ik ben de kast en de laden zijn mijn persoonlijkheden. In mijn jeugd werkte dit prima. DIS is een heel mooi overlevingsmechanisme. Ik zie het daarom niet als iets dat alleen maar negatief is. Het is mijn redding geweest.”

Lees het hele verhaal van Liesbeth in Vriendin 42 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Ken jij iemand met verschillende persoonlijkheden?

  •  
  •  

5Reacties

 • Dit is niet ok!

  Nancy:kiekeboe: wo 17 okt '12 10:31

  Reactie: Ja...
  vind het heel erg voor die persoon en is moeilijk mee om te gaan
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 17 okt '12 14:15

  Reactie: Ja...
  weet niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Het ene moment is zo'n persoon vrolijk en happy en het andere moment zitten ze te janken. Vind het heel moeilijk. Wil zo iemand steunen maar weet niet goed hoe.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 17 okt '12 15:40

  Reactie: Nee...
 • Dit is niet ok!

  Paulien2013 do 18 okt '12 21:35

  Reactie: Nee...
  Lijkt me ontzettend moeilijk om mee om te gaan...
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sterre 44 zo 13 jan '13 19:38

  Reactie: Ja...
  Hallo luitjes, ik ben Liesbeth uit Vriendin 42. Persoonlijk denk ik niet dat het moeilijk is om te gaan met iemand met DIS. De meeste mensen hebben het niets eens door. Net als iedereen schommelt mijn humeur. En als ik je niet herkend, dan heb ik in de 44 jaar, allerlei trucjes op gevonden om dat te verbergen. Daarnaast heb ik -gelukkig- een hoop vrienden waarvan een stel die ik al heel erg lang ken. Ook maak ik ook makkelijk nieuwe vriendschappen. Ik heb geprobeerd met mijn verhaal deze geestelijke ziekte uit het verdom hoekje te halen. Onbekend maakt onbemind. Uit alle reacties die ik heb gekregen, ben ik daarin geslaagd. Ik hoop ook echt dat het voor veel mensen met DIS een nieuwe deur zal openen voor een goede dialoog. Groetjes Liesbeth
  Reageer!
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

5

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |