×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 37: Marja’s kind heeft een transgenderstoornis

Vriendin 37: Marja’s kind heeft een transgenderstoornis
12.09.2012 - Redactie Vriendin

“Mijn dochter Emma is nu mijn zoon Niels”


Marja (48) is moeder van de vijftienjarige Niels. Niels werd geboren als Emma. Het was geen verrassing voor Marja, haar man Eric (47) en twee dochters Marisca (18) en Kiara (14) dat Emma liever een jongen wilde zijn. “Het zat dieper dan alleen wat stoer doen.”

“Emma was een totaal ander kind dan Marisca. Ze was geen gemakkelijke baby. Ik ben fysiek ingesteld, maar Emma liet zich niet graag troosten of knuffelen. Vanaf de peuterspeelzaal ging ze juist heel erg aan mij hangen. Dat drukke bleef. Onze jongste dochter Kiara heeft het regelmatig moeten bezuren tijdens alle wilde buien. Ze heeft vaak op de grond gelegen omdat ze weer eens omver was geduwd! Alles aan Emma was anders. Haar zussen maakten een sierlijke radslag, zij deed een stoere streetdance-truc.

Haar zussen liepen in prinsessenjurkjes, Emma zag eruit als Zorro, Spiderman of Pippi Langkous, een heel stoer meisje… Wat ze wilde worden? Vader! Of een mannenberoep als brandweerman. Het maakte mij niets uit, ik hield van mijn stoere meid. Emma was een gelukkig kind. Iedereen accepteerde haar zoals ze was. In groep 1 moesten haar vlechten eraf. Ze zeurde er al een jaar om, ze wilde net zulk kort haar als papa.

Toen de kapper de vlechten er in één keer afknipte, moest ik wel even slikken... Tot ik via de spiegel naar een kort koppie met de breedste glimlach keek die ik ooit had gezien. Dit klopt, dacht ik. Zo hoort mijn dochter eruit te zien. Ik heb altijd geweten dat er iets aan de hand was met Emma. Dat ze meer was dan alleen een stoere meid. Pas toen ik de documentaire over Valentijn (een fi lm van Hetty Nietsch over negen jaar uit het leven van een genderkind) zag, viel alles op zijn plek. Dus dit zou er ook met Emma aan de hand kunnen zijn...

Sinds Emma negen of tien jaar was, sprak ze duidelijk uit dat ze een jongen wilde zijn. Dan zei ik: ‘Je bent nu al mijn speciale “ventje” en als je later groot bent en je wilt nog steeds heel graag een jongen zijn, dan gaan we dat voor je regelen. Als je maar gelukkig wordt.’ We kaartten het aan bij de schoolarts, die er met Emma’s juf over sprak. De juf vertelde hem dat het dieper zat dan alleen stoer doen. Ze kende Emma goed. De schoolarts en de juf raadden ons aan contact te zoeken met het VUmc in Amsterdam, dat een team heeft dat zich richt op genderidentiteitsstoornissen bij kinderen. Hoe eerder, hoe beter, het liefst voor het intreden van de puberteit. Dat advies, waar we de school erg dankbaar voor zijn, hebben we opgevolgd.”

Lees het hele verhaal van Marja in Vriendin 37 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Zou jij het accepteren als jouw kind een transgenderstoornis had?

  •  
  •  
  •  

17Reacties

 • Dit is niet ok!

  alexandra.vanwesten wo 12 sep '12 18:26

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Het zou mij niets uitmaken, als MIJN kind maar gelukkig is !!!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  manjamoll wo 12 sep '12 21:03

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Het is en het blijft je kind hoe dan ook
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  biesje do 13 sep '12 09:23

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Je doet toch alles om je kind gelukkig te zien. Of het nou een jongen of een meisje is je houd ervan.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  biesje do 13 sep '12 09:26

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Je houd toch van je kind of het nou een jongen of een meisje is. Voor mij zou het niet uit maken.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fatie vr 14 sep '12 08:45

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  fantastisch dat het allemaal kan tegenwoordig he, veel geluk voor jullie familie en jullie Boy
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 14 sep '12 23:45

  Reactie: Ja, maar ik zou er wel aan moeten wennen.
  natuurlijk hou je onvoorwaardelijk van je kind, wij hebben echter van heel dicht bij een verandering van man op vrouw meegemaakt en die persoon was al 40 en dat is wel echt "even" wennen. Mij lijkt het iets gemakkelijker wanneer deze verandering op jonge leeftijd gebeurt. Zeker wanneer het een heel duidelijke zaak is.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  ValeriexMusic wo 17 okt '12 18:30

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Mijn buurjongen is ook transgender, hij is geboren als Sanne en heet nu Sander Niels is zijn grote voorbeeld en ik vind het heel knap van de ouders dat ze hem METEEN hebben geaccepteerd als een jongen ...! Hij is heel lief, maar sinds hij met vriendinnetjes bezig is zit hij alleen nog maar achter de computer. Maar ik vind het toch knap van hem =)
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |