×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 37: Marja’s kind heeft een transgenderstoornis

Vriendin 37: Marja’s kind heeft een transgenderstoornis
12.09.2012 - Redactie Vriendin

“Mijn dochter Emma is nu mijn zoon Niels”


Marja (48) is moeder van de vijftienjarige Niels. Niels werd geboren als Emma. Het was geen verrassing voor Marja, haar man Eric (47) en twee dochters Marisca (18) en Kiara (14) dat Emma liever een jongen wilde zijn. “Het zat dieper dan alleen wat stoer doen.”

“Emma was een totaal ander kind dan Marisca. Ze was geen gemakkelijke baby. Ik ben fysiek ingesteld, maar Emma liet zich niet graag troosten of knuffelen. Vanaf de peuterspeelzaal ging ze juist heel erg aan mij hangen. Dat drukke bleef. Onze jongste dochter Kiara heeft het regelmatig moeten bezuren tijdens alle wilde buien. Ze heeft vaak op de grond gelegen omdat ze weer eens omver was geduwd! Alles aan Emma was anders. Haar zussen maakten een sierlijke radslag, zij deed een stoere streetdance-truc.

Haar zussen liepen in prinsessenjurkjes, Emma zag eruit als Zorro, Spiderman of Pippi Langkous, een heel stoer meisje… Wat ze wilde worden? Vader! Of een mannenberoep als brandweerman. Het maakte mij niets uit, ik hield van mijn stoere meid. Emma was een gelukkig kind. Iedereen accepteerde haar zoals ze was. In groep 1 moesten haar vlechten eraf. Ze zeurde er al een jaar om, ze wilde net zulk kort haar als papa.

Toen de kapper de vlechten er in één keer afknipte, moest ik wel even slikken... Tot ik via de spiegel naar een kort koppie met de breedste glimlach keek die ik ooit had gezien. Dit klopt, dacht ik. Zo hoort mijn dochter eruit te zien. Ik heb altijd geweten dat er iets aan de hand was met Emma. Dat ze meer was dan alleen een stoere meid. Pas toen ik de documentaire over Valentijn (een fi lm van Hetty Nietsch over negen jaar uit het leven van een genderkind) zag, viel alles op zijn plek. Dus dit zou er ook met Emma aan de hand kunnen zijn...

Sinds Emma negen of tien jaar was, sprak ze duidelijk uit dat ze een jongen wilde zijn. Dan zei ik: ‘Je bent nu al mijn speciale “ventje” en als je later groot bent en je wilt nog steeds heel graag een jongen zijn, dan gaan we dat voor je regelen. Als je maar gelukkig wordt.’ We kaartten het aan bij de schoolarts, die er met Emma’s juf over sprak. De juf vertelde hem dat het dieper zat dan alleen stoer doen. Ze kende Emma goed. De schoolarts en de juf raadden ons aan contact te zoeken met het VUmc in Amsterdam, dat een team heeft dat zich richt op genderidentiteitsstoornissen bij kinderen. Hoe eerder, hoe beter, het liefst voor het intreden van de puberteit. Dat advies, waar we de school erg dankbaar voor zijn, hebben we opgevolgd.”

Lees het hele verhaal van Marja in Vriendin 37 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

Zou jij het accepteren als jouw kind een transgenderstoornis had?

  •  
  •  
  •  

17Reacties

 • Dit is niet ok!

  alexandra.vanwesten wo 12 sep '12 18:26

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Het zou mij niets uitmaken, als MIJN kind maar gelukkig is !!!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  manjamoll wo 12 sep '12 21:03

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Het is en het blijft je kind hoe dan ook
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  biesje do 13 sep '12 09:23

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Je doet toch alles om je kind gelukkig te zien. Of het nou een jongen of een meisje is je houd ervan.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  biesje do 13 sep '12 09:26

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Je houd toch van je kind of het nou een jongen of een meisje is. Voor mij zou het niet uit maken.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  fatie vr 14 sep '12 08:45

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  fantastisch dat het allemaal kan tegenwoordig he, veel geluk voor jullie familie en jullie Boy
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 14 sep '12 23:45

  Reactie: Ja, maar ik zou er wel aan moeten wennen.
  natuurlijk hou je onvoorwaardelijk van je kind, wij hebben echter van heel dicht bij een verandering van man op vrouw meegemaakt en die persoon was al 40 en dat is wel echt "even" wennen. Mij lijkt het iets gemakkelijker wanneer deze verandering op jonge leeftijd gebeurt. Zeker wanneer het een heel duidelijke zaak is.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  ValeriexMusic wo 17 okt '12 18:30

  Reactie: Ja, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kind
  Mijn buurjongen is ook transgender, hij is geboren als Sanne en heet nu Sander Niels is zijn grote voorbeeld en ik vind het heel knap van de ouders dat ze hem METEEN hebben geaccepteerd als een jongen ...! Hij is heel lief, maar sinds hij met vriendinnetjes bezig is zit hij alleen nog maar achter de computer. Maar ik vind het toch knap van hem =)
  Reageer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |