×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 27: Floortje is ritueelbegeleider bij afscheid

Floortje: "Een ritueelbegeleider helpt je gevoelens betekenis te geven, ook de pijnlijke.”
03.07.2012 - Redactie Vriendin

Floortje (37) begeleidt nabestaanden bij het nemen van de drempel naar ‘een leven zonder’. Haar doel is om betekenis te geven aan het leven en de dood van die ene dierbare persoon. Dat doet ze met woorden, beelden, klanken, symbolen en rituelen.


"Een ritueelbegeleider helpt je gevoelens betekenis te geven, ook de pijnlijke”

Floortje: “Elk afscheid maakt indruk, maar sommige momenten vergeet ik nooit. Een moeder die haar kind kust, voordat ze de kist sluit. Dat hakt er in. Of een kleinkind dat een zaklantaarntje bij zijn opa legt, zodat hij ermee kan knipperen om te laten zien welke ster hij geworden is. Ook ontroerend was het gebaar van een oude man tijdens de uitvaart van zijn zus. Boven haar kist was een foto geprojecteerd, waar ze zwaaiend op stond. Toen het tijd was voor de laatste groet, kwam hij naar voren en kuste de kist. Vervolgens toverde hij een zakdoek tevoorschijn uit zijn broekzak en zwaaide ermee naar zijn zus. Zo verdrietig, maar ook zo mooi. Bij het afscheid is het vooral de liefde die me raakt, nog meer dan de tranen en de pijn..."

Lees Floortjes verhaal in Vriendin 27.

Wat is de mooiste/indrukwekkendste herinnering die jij aan een afscheid hebt? Praat mee op het forum
 

Plaats een reactie

4Reacties

  • Dit is niet ok!

    Karineke wo 4 jul '12 13:46

    Het liedje:"Geef de kinderen een wereld".. gezongen tijdens de afscheidsdienst van mijn dochter. Toen was het nog niet vanzelfsprekend, dat je de dienst naar eigen inzicht zou kunnen doen. Nu kan het gelukkig steeds meer. Als ik het verhaal van Floortje zo lees, dan is dat een enorme verrijking.. en al een stukje rouwverwerking ..
    Reageer!
3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |