×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vriendin 27: Floortje is ritueelbegeleider bij afscheid

Floortje: "Een ritueelbegeleider helpt je gevoelens betekenis te geven, ook de pijnlijke.”
03.07.2012 - Redactie Vriendin

Floortje (37) begeleidt nabestaanden bij het nemen van de drempel naar ‘een leven zonder’. Haar doel is om betekenis te geven aan het leven en de dood van die ene dierbare persoon. Dat doet ze met woorden, beelden, klanken, symbolen en rituelen.


"Een ritueelbegeleider helpt je gevoelens betekenis te geven, ook de pijnlijke”

Floortje: “Elk afscheid maakt indruk, maar sommige momenten vergeet ik nooit. Een moeder die haar kind kust, voordat ze de kist sluit. Dat hakt er in. Of een kleinkind dat een zaklantaarntje bij zijn opa legt, zodat hij ermee kan knipperen om te laten zien welke ster hij geworden is. Ook ontroerend was het gebaar van een oude man tijdens de uitvaart van zijn zus. Boven haar kist was een foto geprojecteerd, waar ze zwaaiend op stond. Toen het tijd was voor de laatste groet, kwam hij naar voren en kuste de kist. Vervolgens toverde hij een zakdoek tevoorschijn uit zijn broekzak en zwaaide ermee naar zijn zus. Zo verdrietig, maar ook zo mooi. Bij het afscheid is het vooral de liefde die me raakt, nog meer dan de tranen en de pijn..."

Lees Floortjes verhaal in Vriendin 27.

Wat is de mooiste/indrukwekkendste herinnering die jij aan een afscheid hebt? Praat mee op het forum
 

Plaats een reactie

4Reacties

  • Dit is niet ok!

    Karineke wo 4 jul '12 13:46

    Het liedje:"Geef de kinderen een wereld".. gezongen tijdens de afscheidsdienst van mijn dochter. Toen was het nog niet vanzelfsprekend, dat je de dienst naar eigen inzicht zou kunnen doen. Nu kan het gelukkig steeds meer. Als ik het verhaal van Floortje zo lees, dan is dat een enorme verrijking.. en al een stukje rouwverwerking ..
    Reageer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |