×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Anke en Nathalie werden na hun scheiding vriendinnen

Anke en Nathalie werden na hun scheiding vriendinnen
06.12.2017 -

Anke (43) miste na haar scheiding een vriendin die ook single was en haar écht goed begreep. Begin dit jaar ontmoette ze de eveneens gescheiden Nathalie (42). “We zijn in korte tijd enorm naar elkaar toe gegroeid, het voelt alsof ik haar al jaren ken.”


Anke: ‘‘Tijdens het koken kreeg ik laatst een appje van Nathalie. Ze was onderweg van haar werk naar huis. Ik belde haar op en zei: ‘Kom gezellig hier eten.’ Even later trokken we een fles wijn open. En daarna nog een, want ze bleef de hele avond.

Tijdens mijn huwelijk sprak ik niet vaak onverwachts met een vriendin af. Met een gezin heeft je leven een bepaalde structuur en moet je agenda’s trekken om vriendinnen te zien. Nu ik single ben, en Nathalie is dat ook, gaat dat een stuk spontaner.”

Nathalie: “Anke kwam eind 2015 bij mij in de straat wonen. Ze lag in scheiding en huurde een appartement. We kenden elkaar nauwelijks – alleen van gezicht, want onze dochters zitten bij elkaar in de klas. Verder dan elkaar groeten op het schoolplein kwam het niet. Tot begin dit jaar. We keken op school naar een opvoering van onze kinderen, toen zij me aansprak: ‘Ik weet dat je gescheiden bent. Zal ik je eens wat zeggen, mijn man en ik zijn ook uit elkaar.’ Ze was vrij direct, maar dat vond ik niet erg. Ze kwam op me over als iemand met een vrolijk, pittig karakter. We besloten eens af te spreken.” Anke: “Een paar dagen later gingen we samen wandelen in het bos. We spraken uitgebreid over onze scheidingen, ons werk en onze kinderen. Het gesprek ging gelijk de diepte in. Diezelfde avond stelde ik voor om samen op vakantie te gaan naar Ibiza, met de kinderen erbij. Heel impulsief, want we kenden elkaar net, maar zo ben ik. Nathalie schrok een beetje van dat voorstel, maar ze vond het wel een goed en leuk idee.” Nathalie: “Het voelde meteen vertrouwd met Anke, alsof ik haar al jaren kende. Ze is extravert, maar ik leerde die avond ook haar kwetsbare en serieuze kant kennen toen ze vertelde over haar scheiding. Ze stelde zich open en zette geen masker op. Ik evenmin, dat maakte het echt. We konden onszelf zijn bij elkaar.” 

Relatietherapie
Nathalie: “Anke was de enige andere single vrouw die ik toen kende. Al mijn andere vriendinnen hadden een relatie of gezin. Het ontredderde gevoel en de eenzaamheid die Anke ervoer, begreep ik heel goed. Ik stuurde appjes om haar op te vrolijken en toen ze jarig was, stond ik bij haar op de stoep met een bloemetje. Andersom kon ik mijn hart ook bij haar luchten als ik verdrietig was. Mijn scheiding is anders verlopen dan die van Anke. Mijn ex, Stefaan, en ik gingen in 2014 na een relatie van zeventien jaar uit elkaar. De laatste jaren waren we elkaar uit het oog verloren. Ik werkte als zelfstandig coach op het gebied van leiderschap en communicatie en investeerde veel in mijn carrière door workshops en opleidingen te volgen. Dat vergde veel energie, waardoor ik de aandacht voor onze relatie langzaam verloor. Stefaan was ook druk met zijn werk en de verantwoordelijkheid voor een gezin – we hebben een dochter van tien en een zoon van zeven – viel hem zwaar. We groeiden steeds meer uit elkaar. Ik wilde hem niet kwijt en stelde voor om in relatietherapie te gaan. Dat deden we, en we beleefden samen een aantal mooie momenten, bijvoorbeeld tijdens een tripje naar New York. Maar tegelijkertijd waren er diepe dalen met discussies en veel spanningen thuis. Op een dag zei Stefaan dat hij onze relatie wilde beëindigen. Dat overviel me, want ik bleef hoop houden dat het goed kwam. Maar Stefaan wist het zeker: hij wilde niet verder.

Met tranen in mijn ogen vertelde ik het nieuws aan onze kinderen. De jongste was vier, hij besefte het amper, maar onze dochter was zeven en had het er erg moeilijk mee, ook omdat ze destijds de enige in haar klas was met gescheiden ouders. Stefaan verhuisde naar een andere woning en ik bleef met de kinderen in ons huis wonen. Ik vond het beangstigend om weer alleen te zijn. Stefaan en ik waren samen volwassen geworden en ineens was de persoon die er altijd was, niet meer aan mijn zijde. Ik richtte me op mijn werk en de zorg voor de kinderen en kreeg daarbij steun van familie en vrienden. Sinds de scheiding rond is, hebben Stefaan en ik nog wel contact, maar alleen over de kinderen. Dat vind ik misschien nog wel het moeilijkste. Bij Anke gaat dat heel anders, zij heeft ondanks alles nog steeds goed contact met haar ex-man.” 

Dankbaar
Anke: “Ik weet nog dat ik na mijn scheiding dacht: ik heb een vriendin nodig die net als ik single is, die mij begrijpt. Die heb ik gevonden in Nathalie en daar ben ik zo dankbaar voor. Soms omhelzen we elkaar spontaan en zeggen we: ‘Ik ben zo blij dat ik jou heb leren kennen.’ We lachen en huilen samen, zijn elkaar echt tot steun. Nathalie haalt ook het beste in mij naar boven. Zo kan ze mij temperen als ik iets te impulsief wil doen. Zij denkt tien keer na voordat ze een beslissing neemt, daar leer ik van.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 49.

Net als Nathalie en Anke iets heftigs meegemaakt en is daar toch iets moois uit voortgekomen? Mail je verhaal naar post@vriendin.audax.nl. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |