×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie
23.11.2017 -

Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”


Bep: “Laatst ging ik samen met mijn Juliëtte naar de opnames van het tv­programma Oh, wat een jaar. Haar idee: Juliëtte bedenkt van alles wat we samen kunnen doen – van kerstmarkten bezoeken tot kibbeling eten op het strand. Dankzij haar sta ik nog volop in het leven. Een paar jaar geleden had ik dat niet durven dromen.” Bep zit naast haar dochter Juliëtte op de bank. Geen vanzelfsprekendheid: ze kregen allebei leukemie en hun overlevingskansen waren klein. Het liefst laat Bep het verleden achter zich en kijkt ze vooruit. Toch heeft ze besloten om samen met haar dochter hun verhaal te doen aan Vriendin. “We hopen andere mensen met leukemie een hart onder de riem te steken. Al geven we maar één patiënt moed, dan is het dat al waard.”

Enorme vechtlust
Leukemie, ook wel bloedkanker genoemd, komt niet in de familie van Bep en Juliëtte voor. De schok was dan ook groot toen Juliëtte op haar negentiende die diagnose kreeg. Juliëtte: “Achteraf gezien had ik al jaren allerlei kwalen: ontstoken ogen, altijd moe en blauwe plekken die maar niet verdwenen. Maar ik ben niet iemand die snel naar de dokter rent. En toen ik dat wel deed, rond mijn achttiende, werd ik naar huis gestuurd met een antibioticakuur. Toen op aandringen van mijn moeder een paar maanden later bloed werd geprikt – ik voelde me steeds zwakker – bleek het goed mis.” Met erg lage bloedwaarden wordt Juliëtte naar Daniel den Hoed gestuurd, een oncologische kliniek in Rotterdam.

Daar blijkt dat ze een vorm van de beenmergziekte Myelodysplastisch Syndroom (MDS) heeft, een voorstadium van leukemie waarbij de productie van bloedcellen ernstig verstoord is. Juliëtte: “Heel heftig, maar tegelijkertijd was ik opgelucht: eindelijk wist ik wat ik mankeerde. Mijn overlevings­ kansen waren dertig procent. Toch dacht ik: ik kan dit aan. Ik was jong en had sterk het gevoel dat ik het ging redden.
 

‘Mijn moeder verliezen na alles wat ik had meegemaakt? Ondenkbaar’ 
 

” Bep: “Mijn wereld stond op zijn kop. Onze dochter had kanker, hoe was dat mogelijk? Ik kon mijn tranen soms lastig bedwingen, maar Juliëtte was sterk. Ze had een enorme vechtlust. Vastberaden begon ze aan drie chemokuren. Ze verloor haar haren en werd steeds magerder, want door de misselijkheid at ze amper iets. Vaak maakte ik iets klaar wat ze lekker vond, zoals spaghetti, en nam dat mee naar het ziekenhuis. Meestal kreeg ze maar één hap naar binnen. Maar het was ’t minste wat ik voor haar kon doen.”

Door de chemo’s krijgt Juliëtte complicaties bij haar longen en darmen. Het ziet er slecht voor haar uit. Maar na een operatie waarbij een deel van haar darm verwijderd wordt, krabbelt ze langzaam op. Ze mag na een paar maanden naar huis en daarna voelt ze zich steeds beter. Maar twee jaar later, op haar tweeëntwintigste, krijgt ze opnieuw slecht nieuws. Bep: “Na een standaardcontrole bleek de kanker teruggekeerd. Juliëtte was heel erg boos. Bij mijn man en mij heerste vooral ongeloof en intens verdriet. Juliëtte had acute leukemie: een andere, zeer ernstige vorm. Beenmergdonatie was haar enige kans op overleven. Daarvoor was een beenmerg­ donor nodig. Die worden wereldwijd gezocht, maar zijn zeldzaam omdat er niet snel een match is tussen een donor en patiënt.” 

Blijven vechten
Juliëtte sterkt aan, gaat op zichzelf wonen en probeert haar leven weer op te pakken. Maar dan gebeurt het ondenkbare: ook haar moeder blijkt ernstig ziek. Bep: “In 2007 voelde ik me al een tijdje niet lekker. Ik had last van hartkloppingen, lag ’s nachts te zweten en ik bleef maar verkouden. Bij de huisarts bleken mijn bloedwaarden erg laag. Juliëtte had sterk het gevoel dat ik ook leukemie had, maar ik wilde daar niet aan. De ziekte is niet erfelijk. Bovendien was Juliëtte als kind al aan het kwakkelen met haar gezondheid, maar ik had bijna nooit ergens last van.” Uit een beenmergpunctie blijkt dat Bep Acute Lymfatische Leukemie (ALL) heeft, een vorm die meestal bij kinderen voorkomt. Bep: “Ongelofelijk. Toen Juliëtte ziek was, had ik notabene honderd keer tegen mezelf gezegd: ‘Kon ik het maar van haar overnemen.’ Ik werd opgenomen in het Daniel den Hoed centrum, waar de artsen ook stomverbaasd waren. Een moeder én dochter met leukemie: dat hadden ze nog nooit meegemaakt.” Bep krijgt chemokuren en wordt daar erg ziek van. Na de tweede kuur is haar situatie zelfs kritiek. Bep: “Ik lag in dat ziekenhuisbed en voor mijn gevoel was ik heel ver weg. Alles om me heen was grijs. En toen hoorde ik ineens de stem van Juliëtte: ‘Mama, ik heb ook gevochten. U moet ook vechten!’” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 47. 

Heb je net als Juliëtte en Bep dezelfde ziekte overwonnen als je dochter of moeder en wil je daarover vertellen? Mail je verhaal naar post@vriendin.audax.nl of praat mee op ons forum.  

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |