×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’
15.11.2017 -

Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”


Elke: “Als ik vertel dat ik tijdens mijn zwangerschap door het HELLP-syndroom mijn baby ben verloren, gaan mensen er vaak van uit dat er met mij of de baby iets niet in orde was. Maar ik was kerngezond en mijn baby ook. En net als iedereen dacht ik: dat overkomt mij niet. Maar het gebeurde toch. Een kwestie van dikke pech. Stefan en ik waren zo blij dat ik zwanger was. Afgezien van het feit dat ik enorm misselijk was, verliep mijn zwangerschap voorspoedig. Tot die donderdagavond. Ik was bijna 27 weken in verwachting. Stefan was voor zijn werk op reis en zou de volgende ochtend thuiskomen. Plotseling voelde ik me heel ziek worden. Ik was misselijk, trillerig, duizelig. Ik ging in bed liggen en viel in slaap. Twee uur later werd ik wakker. Ik moest overgeven, ging weer liggen en moest opnieuw overgeven. Dit gebeurde keer op keer, op een bepaald moment moest ik elke tien minuten overgeven. Mijn lichaam sloeg op tilt. Ik lag enorm te trillen, overal om me heen lag braaksel. Het was inmiddels middernacht. Ik voelde: dit is niet goed en begon in paniek te raken. Toen ik me eenmaal realiseerde dat ik iemand moest waarschuwen, was ik daar niet meer toe in staat.”

Hulp nodig
“Om half zeven ’s ochtends kwam Stefan thuis. Hij trof me shakend aan, half in bed en half ernaast. Hij vermoedde dat ik een epileptische aanval had en belde meteen een ambulance en zijn moeder. ‘Iemand moet me helpen, mijn lichaam kan dit niet zelf oplossen’, zei ik een paar keer. Ik dacht aan voedselvergiftiging. Of misschien een erge griep. De ambulancebroeder checkte mijn bloeddruk, twee keer zelfs. Die bleek enorm hoog. ‘Zwangerschapskwaaltjes’, concludeerde hij. We moesten de verloskundige maar bellen. Die kwam vrij snel, hoorde ons verhaal aan en luisterde naar het hartje van de baby, dat prima klonk. ‘Misschien een griepje’, zei ze. Ze gaf me wat tips tegen de misselijkheid, adviseerde me bouillon te nemen.
 

'Ik maakte me totaal geen zorgen over mezelf of over de baby. Ik voelde de baby ook nog gewoon bewegen, dus waarom zou ik?'


Ze heeft mijn bloeddruk niet gemeten en mijn urine niet gecheckt. Had ze dat maar wel gedaan. Dan had ze ontdekt hoe verschrikkelijk mis het was. De ambulancebroeder, de bijrijder van de ambulance en de verloskundige hadden alle drie aan mijn bed gestaan en waren alle drie weer weggegaan. Ik voelde me een aansteller. Niet zeuren, gewoon doorgaan, zei ik het hele weekend tegen mezelf. Intussen voelde ik me nog steeds heel ziek. Ik kon geen enkele prikkel verdragen, had enorme hoofdpijn en hield nog altijd niets binnen.” 

Geen aansteller
“Die maandag had ik al een controle-afspraak staan bij de verloskundige. Aan het eind van dat consult werd mijn bloeddruk gemeten en mijn urine getest. Stefan en ik zagen de verloskundige schrikken. ‘Het gaat niet goed, je moet naar het ziekenhuis’, zei ze. Ik werd doorverwezen naar het VUmc en was vooral opgelucht dat ik dus toch geen aansteller was. Eindelijk kreeg ik hulp en dan zou alles goedkomen. Ik maakte me totaal geen zorgen over mezelf of over de baby. Ik voelde de baby ook nog gewoon bewegen, dus waarom zou ik?  Eenmaal in het ziekenhuis werden we goed opgevangen. Ik ging meteen aan het infuus en er werden allerlei tests gedaan. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was: ik had het HELLP-syndroom en eclampsie. HELLP staat voor ‘Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets’, oftewel: bloed- afbraak, leverfunctiestoornissen en afbraak van bloedplaatjes. Een levensbedreigende aandoening voor mij en de baby. De placenta is de boosdoener: die vergiftigt als het ware je lichaam. Er bestaan geen medicijnen tegen, bevallen is de enige optie om HELLP te beëindigen.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 46. 

Kreeg jij tijdens je zwangerschap ook te maken met heftige complicaties? Mail dan naar post@ vriendin.audax.nl of praat mee op ons forum

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |