×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’
09.11.2017 -

Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”


Marjon: “Als kind was ik altijd met eten bezig. Op de boerderij van mijn opa en oma plukte ik spruitjes en voerde ik de kippen. En in de keuken experimenteerde ik graag. Ik wilde het liefst diergeneeskunde studeren, maar omdat de toelatingskansen klein waren, koos ik maar voor iets waar ik goed in was: technische natuurkunde.

Meteoroloog 
Ik heb het afgemaakt, maar die studie was eigenlijk niks voor mij. Veel te theoretisch. Ik besloot daarna een doctoraalstudie meteorologie en fysische oceanografie te doen, maar ook dat was een theoretische studie. Ik vond eigenlijk alleen de praktijkopdrachten leuk en kon nog geen wolk benoemen toen ik klaar was. Iets wat toch wel handig is als meteoroloog. Het kostte me veel energie en achteraf gezien, denk ik dat mijn burn-out hier al is begonnen. Ik deed iets wat helemaal niet bij me paste. Presenteren bij de NOS vond ik leuk, al was dat in het begin ook hartstikke spannend. Ik werd in één klap een bekende Nederlander en iedereen vond opeens wat van me.” 

Best koppig
“In 2007 werd mijn dochter Roos geboren. Dat vond ik een aardverschuiving en de combinatie werk en ouderschap was pittig. Ik overleefde op de adrenaline van het kersverse moederschap. Ik gaf vijftien maanden borstvoeding en rende maar door, tot ik in 2009 twee miskramen achter elkaar kreeg. Mijn lijf was totaal de weg kwijt. Ik kreeg last van angst- en paniekaanvallen en allerlei lichamelijke klachten. Ik werd ’s nachts in paniek wakker. De adrenaline gierde dan door mijn lijf. Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik heb me suf gegoogled wat ik kon mankeren. Mede door mijn Zeeuwse opvoeding kan ik best koppig zijn. Doorgaan totdat je erbij neervalt. En dat gebeurde dus letterlijk toen ik een half uur voor de uitzending van zes uur flauwviel. Ik raapte mezelf bij elkaar en heb tóch om zes uur het weer gepresenteerd. De volgende dag heb ik me ziek gemeld. Ik kon niet meer en besloot eindelijk te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. De diagnose: een burn-out en een postnatale depressie met een angst- en paniekstoornis.” 

Niet tussen de oren
Een heftige periode volgde waarin Marjon op onderzoek uitging. “Ik kreeg antidepressiva voorgeschreven. Door die pillen en door de rust ging het gelukkig weer wat beter met me. Maar ik ben geen pillenmens en zag daarin ook niet de oplossing. Toen ik zwanger raakte van Lise heb ik de pillen aan de kant geschoven. Dat ging tijdens de zwangerschap prima, maar na de geboorte ging het mis. Na zes weken kreeg ik een borstontsteking waar ik doodziek van was en ik had nog steeds veel kraamtranen. Ik had zo veel sensaties in mijn lijf. Alsof ik werd overreden door een trein. Die burn-out, postnatale depressie en de angst- en paniekstoornis zaten nog steeds in mijn systeem en ik was vooral bezig geweest met overleven. Ik vermoedde dat mijn klachten lichamelijk waren en dat het niet tussen mijn oren zat.” 

Lees het hele verhaal van Marjon de Hond in Vriendin 45

Herken jij de klachten van Marjon bij jezelf en wil je erover vertellen in Vriendin? Mail je verhaal dan naar post@vriendin.audax.nl. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |