×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mieke: 'We komen handen tekort in de zorg'

Mieke: 'We komen handen tekort in de zorg'
08.11.2017 -

Personeelstekorten, hoge werkdruk en te veel administratie? Ja. Maar werken in de thuiszorg betekent ook: boeiende verhalen, veel vrijheid en divers werk. Wijkverpleegkundige Mieke (51): “Het is zo’n mooi beroep, ons vak verdient meer aanzien en aandacht.”


Mieke, wijkverpleegkundige bij Vivium Zorggroep in Bussum, vindt dat ze een prachtig vak heeft. Toen ze begin twintig was, werd ze er al door gegrepen. “Je komt als wijkverpleegkundige overal en je werkzaam­ heden zijn enorm divers. Je helpt mensen met het innemen van de juiste medicatie of de verzorging van een wond, maar je komt ook bij mensen thuis die terminaal ziek zijn of psychische ondersteuning nodig hebben.

Eigen verhaal
Je stapt letterlijk iemands leven binnen. Iedereen heeft een eigen verhaal. Het verhaal van ouderen is vaak boeiend, omdat ze een leven vol ervaringen achter zich hebben. Tijdens mijn stage en na mijn afstuderen reed ik met mijn auto door de buurt om mensen te helpen. Ze waren vaak blij me te zien. Doordat ik bij de meeste mensen dagelijks over de vloer kwam, bouwde ik een band met ze op. Tijdens de kerstperiode kreeg ik vaak wat toegestopt en doordat je in de wijk grotendeels alleen werkt, heb je een grote mate van vrijheid. Ik heb in die tijd ontzettend veel geleerd en mensenkennis opgedaan.” 

Oude liefde
Toch werkte Mieke niet altijd in de gezondheidszorg. Na haar opleiding verpleegkunde rondde ze namelijk ook een hbo­studie communicatie af, waarna ze aan de slag ging als communicatiespecialist bij een bank. Mieke: “Ontzettend leuk en interessant werk met een riant salaris, maar na tien jaar begon het toch weer te kriebelen. Het kantoorritme begon me tegen te staan. Ik miste de vrijheid en variatie.” Mieke besloot dus terug te keren naar haar oude liefde: de wijkverpleging. Vrienden verklaarden haar voor gek dat ze haar ‘gouden kooi’ verliet. Ze gaf haar riante salaris en goede arbeidsvoorwaarden op voor een veel lager loon. Maar Mieke volgde haar hart. Nu rijdt ze weer door de wijk om mensen te helpen. Lekker op haar fiets.


'Ze gaf haar riante salaris en goede arbeidsvoorwaarden op voor een veel lager loon.'
 

Het werk van wijkverpleegkundige is de afgelopen tijd enorm veranderd, zegt ze. “Omdat ouderen langer thuis wonen, wordt de zorg complexer. Ook is de administratieve druk groter geworden. Alle handelingen moet je verantwoorden. Soms moet je voor een eenvoudige handeling een speci ek formulier regelen met een handtekening. Door de eisen van zorgverzekeraars en de overheid is de kwaliteit van zorg omhoog­ gegaan, maar we moeten ons daardoor regelmatig bijscholen om alle ontwikkelingen bij te houden. Daarnaast is de werkdruk toegenomen doordat ouderen langer thuis wonen er een structureel tekort is aan verpleegkundigen.”

Handen tekort
Het tekort aan personeel is inderdaad een groot probleem. Mensen worden steeds ouder: naar verwachting telt Nederland in 2025 maar liefst 1,4 miljoen ouderen. En die blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen, zelfs als ze ziek of hulpbehoevend zijn. Hierdoor wordt de rol van wijkverplegers belangrijker. Geschat wordt ook dat er de komende zes jaar wel 125.000 extra medewerkers in de zorg nodig zijn. 

Lees het hele verhaal in Vriendin 45

 

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |