×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Thekla: ‘Mijn kinderen zijn beter af bij hun vader’

Thekla: ‘Mijn kinderen zijn beter af bij hun vader’
07.11.2017 -

Thekla liet na haar scheiding de kinderen achter bij hun vader. 'Het moederschap kostte me bergen energie. Dit was zo níet wat ik me erbij had voorgesteld.'


Thekla: “Na mijn scheiding ben ik verhuisd vanuit mijn geboortedorp in Friesland naar Den Haag. Onze twee kinderen, toen elf en vijf, bleven achter bij hun vader. In de praktijk betekent dat, dat ik ze soms een paar weken niet zie en dan weer een hele week elke dag. Met bellen is het net zo. Als de kinderen zin hebben om te facetimen of te bellen, kan dat altijd. Daar hebben we geen vaste regels voor. Ik ben altijd bereikbaar voor mijn kinderen, alleen ben ik dus niet fysiek bij ze.”

Geen oermoeder
“Ik was zeventien toen ik Isaac ontmoette en 21 toen ik zwanger raakte van hem. We kozen er bewust voor om jong kinderen te krijgen. Na de geboorte van de eerste, Anna, kreeg ik het moeilijk. Ik was moe, down en depressief. Achteraf vermoed ik dat ik een postnatale depressie had. Al weet ik dat niet zeker, omdat ik nooit met mijn klachten naar de huisarts ben geweest. In plaats daarvan ging ik door en deed ik alles wat van mij werd verwacht, al kostte me dat bergen energie. Dit was zo níet hoe ik me het moederschap had voorgesteld. Soms wilde ik gewoon met kinderwagen en al het water in lopen, zo ver was ik al heen.


'Soms wilde ik gewoon met kinderwagen en al het water in lopen, zo ver was ik al heen.'

 

In plaats van hulp te zoeken, probeerde ik het zelf op te lossen. Ik vond namelijk dat ik blij en dankbaar moest zijn met mijn leuke man en prachtige dochter. Als ik heel eerlijk ben, school er in mij gewoon geen oermoeder. Eerder onrust. Ik was hele dagen thuis met de baby. Ik hield me wel bezig met een zelf opgezette webshop, maar het was niet genoeg. Thuis kwamen de muren op me af. Het was alsof ik vleugels had, maar er niet mee kon vliegen, zoiets. Ik miste mijn vrijheid.

Toch bleef ik mijn best doen om de boel thuis draaiende te houden. Ik probeerde de perfecte huisvrouw, zorgzame moeder en lieve echtgenote te zijn. Ik deed het allemaal, maar één ding werd me steeds duidelijker: ik zat in een te strak keurslijf dat niet bij me paste.

Vriendinnenweekend
Dat inzicht werd bevestigd toen ik tijdens het stappen op een vriendinnenweekend ontdekte dat ik nog steeds in de smaak viel bij andere mannen. En dat liet me niet onberoerd. Want hoe lief Isaac ook voor me was, blijkbaar was wat hij mij gaf niet voldoende. Ik heb niets met die aandacht gedaan en er thuis eerlijk over verteld. Het voorval leek onschuldig, maar zorgde er wel voor dat ik me zelfverzekerder voelde en meer zelfvertrouwen kreeg. Dat trok uiteindelijk alsnog een wissel op onze relatie. Tot dan toe had ik Isaac altijd gevolgd in alles wat hij deed, vond en wilde. Nu kantelde dat. Ik kwam meer voor mezelf op. Isaac moest daaraan wennen, maar gaf me wel de ruimte om dingen te doen die ik wilde. Hij nam meer de zorg voor de kinderen op zich en ik deed vrijwilligerswerk, werd actief ouderraadslid en ging collecteren voor goede doelen.”

Zó ziek
“Samen kregen we ook nog een zoon, Bram. En ook dit keer had ik last van depressieve buien na de bevalling. Na een jaar knapte ik wat op, maar toen ik kort daarna opnieuw zwanger raakte, dit keer per ongeluk, ging het alsnog echt mis met mijn gezondheid. Ik vermagerde snel, liep met zwarte randen onder mijn ogen en had veel ontstekingen. Ik voelde me zo ziek, dat ik bang was dood te gaan. Na dertien weken besloot ik de zwangerschap af te breken. Ik kon het lichamelijk niet aan. Isaac steunde me, al was hij er ook voor me geweest als ik de baby had gehouden. Voor het eerst in mijn leven koos ik voor mezelf ten koste van iemand anders. Ik weet nog dat ik vlak voor de abortus tegen het kindje in mijn buik zei: ‘Sorry, ik moet dit echt doen, anders ben ik bang dat ik nooit meer de oude zal worden en hebben de andere kinderen niets meer aan me.’ Na de operatie knapte ik op en kreeg ik mijn levensenergie terug.”

Begin van het einde
“Dat kiezen voor mezelf was het begin van het einde van de relatie met Isaac. Ik koos namelijk steeds vaker voor mezelf. Ik ging mijn webshop vanuit een plek buiten ons huis bestieren en dat zorgde er opnieuw voor dat Isaac zich moest aanpassen. Het werd me allemaal steeds duidelijker: het leven zoals we dat samen leidden, was niet het leven dat ik voor mezelf had uitgestippeld. We probeerden nog van alles, van goede afspraken maken over de zorg voor de kinderen tot zelfs een open relatie. Het hielp niet. In zijn hart wilde Isaac helemaal geen open relatie. Dus besloot ik bij hem weg te gaan voordat één van ons onomkeerbare schade kon aanrichten aan de hechte band die we ondanks alles hadden en nog steeds hebben. De kinderen waren toen twee en acht jaar oud. Omdat de kleinste nog zo jong was, ging ik trouw elke ochtend naar ons huis toe om voor hem te zorgen terwijl Isaac werkte. Als hij dan ’s avonds in bed lag, ging ik ook weer weg. Ik woonde in die tijd antikraak, niet echt een veilige omgeving voor de kinderen. Vandaar dat ik ze bij hun vader liet.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 45.

Heb jij net als Thekla voor jezelf gekozen, of wil je jouw verhaal vertellen? Mail dan naar post@ vriendin.audax.nl of praat mee op ons forum

Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

1Reacties

  • Dit is niet ok!

    lieszl ma 13 nov '17 23:31

    om verdrietig van te worden! In dit verhaal lees je voornamelijk het woord ' ik' . Ik ben geen oermoederw ? Je bent een moeder en moet je verantwoordelijk heid daarvoor nemen. Je wilt nog niet wat jij wilt in het leven ? Je hebt 2 kinderen, je hebt die keus al gemaakt. Dat is wat je moet in dit leven.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |