×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement
 • Voor dit formulier dien je ingelogd te zijn.

Dit is het boek over ná het afvallen: 'Zo vermijd je het jojo-effect'

Dit is het boek over ná het afvallen: 'Zo vermijd je het jojo-effect'
26.10.2017 -

Voedingsdeskundige Yneke (52) en ervaringsdeskundige Monique (51) schreven een dieetboek dat niet alleen over het kwijtraken van gewicht gaat, maar ook over op gewicht blíjven. Dat blijkt namelijk erg moeilijk. Hoe komt dat toch?


Monique: “Sinds mijn twintigste worstelde ik met mijn gewicht. Steeds volgde ik een nieuw dieet, viel ik succesvol af en kwam vervolgens geleidelijk weer aan, alsof er niets was gebeurd. In de periode waarin ik afviel en gedisciplineerd met mijn eten bezig was, zat ik in een positieve ow. Dit gebeurt me nooit meer, dacht ik dan, nu blijf ik slank. Ik voelde me fit en tevreden. Maar er kwam altijd weer een punt waarop de klad erin kwam. De ene keer door stress of slaap- gebrek, de andere keer door een nieuwe baan of een andere grote verandering in m’n leven. Op zo’n moment raakte ik teleurgesteld in mezelf, want waarom hield ik dit gezonde patroon nooit vol? Als ik de controle eenmaal kwijt was, werd het moeilijk de draad weer op te pakken. Met als gevolg: terug op mijn vroegere gewicht of, met een beetje pech, zelfs zwaarder dan voorheen.”

Uitlaatklep
Yneke: “Het verhaal van Monique was herkenbaar. Ik ontmoette haar in mijn praktijk, waar ze hulp zocht voor haar strijd tegen de kilo’s. Monique stortte zich op haar werk en nam nauwelijks tijd voor zichzelf, waardoor gezond eten geen prioriteit had. Daarin was ze niet de enige, want ik zie veel vrouwen die alles op orde hebben – gezin, relatie, carrière en sociale leven – behálve hun eetpatroon en gewicht. Niet zo gek, want een mens moet toch ergens een uitlaatklep hebben. Vooral in stressvolle periodes, waarin je bijvoorbeeld verhuist, een baby krijgt, relatieproblemen hebt, gebukt gaat onder een zware studie of nanciële problemen, val je makkelijk terug in oude gewoontes.”

Bewuster worden
“Ik hielp Monique door de jaren heen geregeld met het bijstellen van haar leefpatroon. Totdat ik, twee jaar geleden, met de gedachte speelde een boek te schrijven over de periode ná afvallen. Het is namelijk veel lastiger om op gewicht te blijven dan op het juiste gewicht te kómen. ‘Waarom doen we dat niet samen?’ vroeg ik haar. ‘Niet langer als coach en cliënt, maar schouder aan schouder: met een rugzak vol tips en persoonlijke ervaringen?’ Monique weet als consultant op het gebied van verandermanagement als geen ander hoe je het roer kunt omgooien.”

Monique: “Ik vond het meteen een geweldig idee. Tijdens het schrijven van ons boek kwam ik mezelf alleen ink tegen, want ik deed het allemaal naast mijn drukke baan. Ik kreeg een burn-out, maar stond erop om verder te gaan met het beschrijven van mijn ervaringen. Omdat ik wist: nu kom ik pas écht tot de kern van mijn probleem met eten en alle mislukte pogingen in het verleden om op gewicht te blijven. Al die jaren dacht ik dat mijn drukke baan mijn valkuil was van mijn gewichtstoename, maar door verder te zoeken, besefte ik dat ik een diepe behoefte aan rust en ontspanning stelselmatig negeerde door mijn leven vol te plannen met doe-dingen. Ik stond permanent ‘aan’, was altijd bezig met mijn carrière, sporten, afvallen: noem maar op. Dat betekende dat ik ging eten als ik me door alle drukte vervelend voelde. Terwijl ik het liefst mijn hoofd leeg wilde maken. Ik wilde af van de automatische piloot en me bewuster worden van lichaam en geest. Nu weet ik: als ik weer de behoefte voel om te veel te eten, is het tijd voor yoga of meditatie. 

Nieuwsgierig naar het boek van Yneke en Monique, (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan van uitgeverij Prometheus? Vriendin mag er 10 weggeven! Vul het winformulier hieronder in om kans te maken. Zelf het boek bestellen kan via www.voedingsadvies.info/shop

Winnen

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het formulier is alleen beschikbaar voor ingelogde gebruikers.

Klik hier om in te loggen.

Plaats een reactie

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  ellesinlimburg do 26 okt '17 11:59

  graag doe ik mee, ik ben heel erg benieuwd hoe te vermijden
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Doesburgstraat 16 za 28 okt '17 10:14

  d Dit artikel geeft al een wat herkenbare info, ben benieuwd wat er nog meer in staat....
  Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |