×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen

Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen
18.10.2017 -

Misschien heb je ’m wel gezien: de hartverwarmende documentaire over juf Kiet, die kinderen uit oorlogsgebieden en migranten wegwijs maakt in Nederland. Wie is Kiet en wat drijft haar? “Mijn hart maakt een sprongetje als ik merk dat de taalknop omgaat bij een leerling.”


Ghazan, ga eens op je billen zitten!’ roept juf Kiet. Ze loopt met grote passen naar een jongen wiens benen een eigen leven leiden. Hij tilt ze op, strekt ze uit, wiebelt en schommelt op zijn stoel.Voorzichtig maar streng schuift ze hem in de juiste houding aan zijn tafeltje. Ongestoord gaat hij verder met zijn rekensommen, terwijl zijn voeten weer beginnen aan een nieuwe dans.

Extra aandacht
“Ik sta al 42 jaar voor de klas en de meeste kinderen komen er wel. Daar hoef je als leraar niet veel aan te doen”, vertelt Kiet.“Het gaat juist om dat kleine groepje dat een steuntje in de rug nodig heeft. Voor die kinderen kun je het verschil maken en daarom voel ik me zo aangetrokken tot jongens en meisjes die wat extra aandacht kunnen gebruiken.”

Sinds september heeft Kiet een nieuwe klas met leerlingen van zes tot tien jaar. En de gedragsproblemen die ze tegenkomt, zijn niet mals.“Dat is logisch als je bedenkt dat dit de kinderen zijn van vluchtelingen die pas relatief laat konden vluchten. Ze hadden simpelweg het geld niet om eerder weg te gaan en hun overtocht was daardoor vaak extra zwaar. Zo heb ik een jongen in de klas die samen met zijn zusjes, nichtje en oma is gevlucht. Zijn ouders bleven achter in Syrië en hij weet niet of hij ze ooit nog zal zien. Samen met zijn familie verbleef hij maandenlang in kampen en gym- zalen. Je kunt je voorstellen dat hij verdrietig en verward is. Ik veroordeel het dan ook niet als kinderen in de klas gefrustreerd raken en soms tafels en stoelen omvergooien. Ze vertonen het gedrag dat hoort bij wat ze hebben meegemaakt.” Kiet vindt het belangrijk om de kinderen zo snel mogelijk weer in een ritme te krijgen. “Ze vinden veiligheid en structuur in regels. Daarom stel ik duidelijke grenzen en corrigeer ik waar nodig. Dat lijkt misschien streng, maar naarmate het jaar vordert, begrijpen ze steeds beter wat wel en niet de bedoeling is, waardoor er rust in de klas ontstaat. Omdat de kinderen veel hebben meegemaakt, zijn ze vaak bang dat hun gedrag, en mijn reactie daarop, ten koste gaat van onze relatie. Daarom eindig ik de dag altijd positief met een compliment of aai over de bol.”
 

‘De kinderen veiligheid bieden, dat vind ik het allerbelangrijkste’ 
 

‘Lieve kinderen, we gaan de ‘oe’ klank oefenen’, zegt Kiet. Voor een groot, digitaal scherm zitten jongens en meisjes te wiebelen op hun stoelen.‘Juf, mag ik beginnen?’ roept er een in helder Nederlands. Op het scherm verschijnt een plaatje vol voor­ werpen en dieren.‘Poes!’ roept een meisje.‘Ik zie een poes!’ Ze mag naar voren komen om de ‘oe’­klank met haar vinger naar de tekening te slepen.‘Koe, hoed, koek, stoep, boef’; iedereen komt aan de beurt. Een jongen steekt enthousiast zijn duim omhoog, terwijl zijn buurman een pistool vormt met zijn vingers en schiet.‘Niet doen!’ roept juf Kiet.‘Geen geweer, dat hebben we afgesproken.’ 

Beloond met een Gouden Kalf
De documentaire De kinderen van juf Kiet won op 29 september dit jaar een Gouden Kalf. Zelf is Kiet daar nuchter over, want ze vindt dat alle eer moet uitgaan naar de kinderen uit haar klas. Heb je de documentaire nog niet gezien en ben je nieuws- gierig geworden? Je kunt hem nog terugkijken via www.npo.nl. 

 

 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |