×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'
15.09.2017 -

Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”


Acute leukemie
“Die vrijdag erop ging ik ’s ochtends vroeg, vóór mijn werk, naar het ziekenhuis om weer bloed te prikken. Nog diezelfde avond werd ik gebeld door het ziekenhuis. Ik had net boodschappen gedaan, omdat we de volgende dag naar de camping zouden gaan, maar ik moest me direct melden op de eerste hulp. En ik kreeg het advies om ook spullen mee te nemen voor de nacht. Pas toen begon het te dagen dat er iets anders aan de hand moest zijn. In de auto op weg naar de eerste hulp heb ik dat ook uitgesproken tegen mijn partner Maurice: ‘Ik heb vast leukemie’. 
 

Thuisfront
Intussen was Marjoleins zus Marieke al op de hoogte van het ziekenhuisbezoek. Marjolein: “Ik wilde vragen of mijn vader op de kinderen kon passen, maar belde per ongeluk Marieke. Zij woont 150 kilometer bij me vandaan, maar bleek die dag toevallig bij mijn vader. Marieke heeft toen mijn kinderen, die op dat moment dertien en elf waren, opgevangen en gezellig spelletjes met ze gedaan.” Marieke: “Natuurlijk was ik bezorgd, maar pas toen mijn vader me kwam aflossen en ik zijn gezicht zag, wist ik dat het goed mis was. Hij wilde in het bijzijn van de kinderen niet zeggen wat er aan de hand was, maar toen ik hoorde dat Marjolein leukemie had, werd ik helemaal hyper. Ik dacht: ze gaat mama achterna.  

Stamceldonatie nodig
Al snel werd duidelijk dat chemotherapie alleen Marjolein niet zou redden. Ze had een stamceltransplantatie nodig om te kunnen genezen. Gelukkig wilden zussen Ellen (49) en Marieke allebei zonder twijfel doneren. Marieke: “De kans dat er een match is tussen familieleden is per lid 25 procent. Niet eens zo heel groot dus. Maar ik wist meteen: dit wil ik doen. Ook nog voordat ik me had laten informeren. Je kunt als naaste helemaal niks als iemand zo ziek is. Je bent machteloos. Als ik een match zou zijn, zou ik in ieder geval iets kunnen dóén voor Marjolein.”
 

Marjolein: 'Het was emotioneel zwaar, maar het lukte ons positief te blijven' 
 

Zus Ellen bleek helaas geen donor te mogen zijn. Ze heeft astma en colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Als donor moet je helemaal gezond zijn, dus viel zij af. Alle hoop was dus gevestigd op Marieke. “Er werd bloed bij me afgenomen en toen moesten we wachten op de uitslag. Dat was ontzettend spannend. Na een paar dagen kwam de uitslag: ik bleek een match! Mijn HLA-typering, een ingewikkeld soort bloed- groep die onder meer voorkomt op de witte bloedcellen en de bloedstamcellen, kwam overeen met die van Marjolein. Ik was zo blij. Want ik wist dat haar overlevingskans daar- mee op 75 procent kwam te liggen.” 

Lees het hele verhaal van Marjolein in Vriendin 37 en praat mee op het forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |