×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?

Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?
31.08.2017 -

Mag jouw kind de hele zondag op z’n tablet of smartphone spelletjes spelen of zeg je: no way? "Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit."


‘Ze moeten weten hoe de technologie werkt’

Alexandra (33) is (trainings)actrice en moeder van Lieke (9),
Finn (7) en Janna (5)
:
“Wij worstelen dagelijks met het beeldscherm- dilemma. Aan de ene kant willen we de digitale wereld niet bij onze kinderen weghouden, omdat het belangrijk is voor hun ontwikkeling. Ze moeten weten hoe de technologie werkt. Aan de andere kant moeten ze zich ook zónder kunnen vermaken. Dat Lieke al blind kan typen en de basis van het programmeren onder de knie probeert te krijgen, vind ik dus fantastisch. Als ze daarna ook maar weer op zolder met lego gaat spelen. Helaas blijkt dat laatste toch een dingetje. Lego is al snel saai in vergelijking met de iPad. Sowieso blijkt ‘je binnenshuis vermaken zonder beeldscherm’ een uitdaging voor onze kinderen. Dan gaan ze zeuren om de iPad. Onlangs hebben we één duidelijke afspraak gemaakt: tussen vier uur en half zes ’s middags mogen ze onbeperkt gebruikmaken van de beeldschermen, daarna gaat alles uit. Ook in het weekend en op regenachtige dagen. Uiteraard kijken we als gezin weleens tv, maar dan alleen op ons initiatief. Binnenkort gaan we evalueren of het werkt. Ik merk al dat de afspraak heel duidelijk is, dat geeft rust. Nu nog iets verzinnen om ruzies tussen de kinderen te voorkomen, die tien minuten na het uitzetten van de beeldschermen ontstaan...” 

Te veel beeldschermgebruik slaat de creativiteit dood’

Sandra (40) werkt als ontspanningscoach en is moeder van Yuna (11) en Ravi (9):
“Als we er niks van zeggen, kunnen onze kinderen uren achter het beeldscherm zitten. Maar we willen het gebruik ervan zo veel mogelijk beperken, omdat ze anders te veel prikkels krijgen. Met als gevolg dat ze slechter slapen en sneller stress opbouwen. Ik zet beeldschermgebruik vaak in als beloning. Een half uurtje per dag, hooguit. Ik denk namelijk dat veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een kind. Zolang je achter een scherm zit dat jou bezighoudt, leer je niet wat het is om je te vervelen en zelf dingen te verzinnen om je te vermaken. Je creativiteit slaat dood, terwijl het voor een kind juist belangrijk is dat te ontwikkelen. Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit: de iPad, onze computers, telefoons en de televisie. We bouwen dan ‘de dag af’, zoals we dat zelf noemen, en spelen een spelletje of gaan samen het bos in. Heel ontspannend, harmonieus en gezellig. Weet je dat dan pas de echt leuke gesprekken plaatsvinden? Straks worden onze kinderen pubers en zullen ze misschien meer gaan vragen om beeldschermen. Dat zien we dan wel weer. Wij zijn geen ouders die zeggen: iedereen wel en jij niet. Maar zolang we het beeldschermgebruik kunnen beperken, doen we dat."  

Lees nog meer verhalen in Vriendin 35

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |