×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?

Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?
31.08.2017 -

Mag jouw kind de hele zondag op z’n tablet of smartphone spelletjes spelen of zeg je: no way? "Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit."


‘Ze moeten weten hoe de technologie werkt’

Alexandra (33) is (trainings)actrice en moeder van Lieke (9),
Finn (7) en Janna (5)
:
“Wij worstelen dagelijks met het beeldscherm- dilemma. Aan de ene kant willen we de digitale wereld niet bij onze kinderen weghouden, omdat het belangrijk is voor hun ontwikkeling. Ze moeten weten hoe de technologie werkt. Aan de andere kant moeten ze zich ook zónder kunnen vermaken. Dat Lieke al blind kan typen en de basis van het programmeren onder de knie probeert te krijgen, vind ik dus fantastisch. Als ze daarna ook maar weer op zolder met lego gaat spelen. Helaas blijkt dat laatste toch een dingetje. Lego is al snel saai in vergelijking met de iPad. Sowieso blijkt ‘je binnenshuis vermaken zonder beeldscherm’ een uitdaging voor onze kinderen. Dan gaan ze zeuren om de iPad. Onlangs hebben we één duidelijke afspraak gemaakt: tussen vier uur en half zes ’s middags mogen ze onbeperkt gebruikmaken van de beeldschermen, daarna gaat alles uit. Ook in het weekend en op regenachtige dagen. Uiteraard kijken we als gezin weleens tv, maar dan alleen op ons initiatief. Binnenkort gaan we evalueren of het werkt. Ik merk al dat de afspraak heel duidelijk is, dat geeft rust. Nu nog iets verzinnen om ruzies tussen de kinderen te voorkomen, die tien minuten na het uitzetten van de beeldschermen ontstaan...” 

Te veel beeldschermgebruik slaat de creativiteit dood’

Sandra (40) werkt als ontspanningscoach en is moeder van Yuna (11) en Ravi (9):
“Als we er niks van zeggen, kunnen onze kinderen uren achter het beeldscherm zitten. Maar we willen het gebruik ervan zo veel mogelijk beperken, omdat ze anders te veel prikkels krijgen. Met als gevolg dat ze slechter slapen en sneller stress opbouwen. Ik zet beeldschermgebruik vaak in als beloning. Een half uurtje per dag, hooguit. Ik denk namelijk dat veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een kind. Zolang je achter een scherm zit dat jou bezighoudt, leer je niet wat het is om je te vervelen en zelf dingen te verzinnen om je te vermaken. Je creativiteit slaat dood, terwijl het voor een kind juist belangrijk is dat te ontwikkelen. Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit: de iPad, onze computers, telefoons en de televisie. We bouwen dan ‘de dag af’, zoals we dat zelf noemen, en spelen een spelletje of gaan samen het bos in. Heel ontspannend, harmonieus en gezellig. Weet je dat dan pas de echt leuke gesprekken plaatsvinden? Straks worden onze kinderen pubers en zullen ze misschien meer gaan vragen om beeldschermen. Dat zien we dan wel weer. Wij zijn geen ouders die zeggen: iedereen wel en jij niet. Maar zolang we het beeldschermgebruik kunnen beperken, doen we dat."  

Lees nog meer verhalen in Vriendin 35

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |