×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Isabelle: 'Nadat ik kanker overleefde verloor ik mijn baan. Nu help ik andere ex-kankerpatiënten'

Isabelle: 'Nadat ik kanker overleefde verloor ik mijn baan. Nu help ik andere ex-kankerpatiënten'
30.08.2017 -

Toen Isabelle (48) genezen werd verklaard van darmkanker, kwam ze maar niet aan het werk. Ze bleek als risico te worden gezien. Belachelijk, vindt ze. “Als je kanker hebt gehad, kun je weer net als iedereen meedoen.”


Isabelle maakte een zware periode door, maar ze zou erbovenop komen.

In augustus 2011 kreeg ze darmkanker. Na een operatie kwam ze vol goede moed de ruim vier maanden van haar herstel door. Ze ging ervan uit dat ze in januari, zoals afgesproken met haar werkgever, gewoon weer aan het werk zou kunnen.

Terug naar mijn werk
“Daar keek ik naar uit: het gewone leven weer oppakken. Ik was unitmanager en gaf leiding aan een afdeling. De baan was deel van mijn identiteit. Ik stak er veel tijd en energie in en deed mijn werk goed. Na mijn herstel kon ik terugkomen op mijn werkplek, was me verteld.

Ontslag
Ik was dan ook met stomheid geslagen toen mijn werkgever me twee dagen voordat ik zou beginnen, vertelde dat mijn contract toch werd stopgezet. Ik werd ontslagen. Ik was te verbouwereerd om echt boos te kunnen zijn. Er is me vaak gezegd dat ik bovengemiddeld goed was in mijn werk, een waardevolle kracht voor het bedrijf. Daar kon het dus niet aan liggen. Ik was echt onthutst. En vol ongeloof dat men zoiets kon doen tijdens een zwaar ziekteproces. Onmenselijk, vond ik het. Later, toen ik erachter kwam waarom dit gebeurde, begreep ik het enigszins.”

Groot risico
De reden bleek uitsluitend Isabelles ziekte te zijn. Dat ze darmkanker had gehad, vond haar werkgever een te groot risico. “Toen ik er met een bevriende ondernemer over sprak, zei hij dat het logisch was: in Nederland moeten werkgevers twee jaar lang zeventig procent doorbetalen bij ziekte. Dat risico nemen ze liever niet. Voor mij was dat nieuw. Ik kom uit Frankrijk en daar is werkbehoud bij ziekte via de wet geregeld. Als je ziek wordt, kun je niet zomaar ontslagen worden. Dat het hier anders gaat, had ik me niet gerealiseerd.
 

'Ik keek ernaar uit het gewone leven weer op te pakken' 
 

Strijdlustig
Het maakte Isabelle alleen maar strijdlustiger. “Ik wil mensen inspireren en laten zien dat als je kanker hebt gehad, je weer net als iedereen kunt meedoen. Ook als je erg ziek bent geweest, kun je terugkomen.” Daarom richtte ze de sociale onderneming oPuce op. “Met oPuce help ik mensen die kanker hebben gehad in een jaar tijd naar werk toe. De bedoeling is mensen een volwaardige baan te bieden en geen vrijwilligerswerk.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 35

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |