×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Isabelle: 'Nadat ik kanker overleefde verloor ik mijn baan. Nu help ik andere ex-kankerpatiënten'

Isabelle: 'Nadat ik kanker overleefde verloor ik mijn baan. Nu help ik andere ex-kankerpatiënten'
30.08.2017 -

Toen Isabelle (48) genezen werd verklaard van darmkanker, kwam ze maar niet aan het werk. Ze bleek als risico te worden gezien. Belachelijk, vindt ze. “Als je kanker hebt gehad, kun je weer net als iedereen meedoen.”


Isabelle maakte een zware periode door, maar ze zou erbovenop komen.

In augustus 2011 kreeg ze darmkanker. Na een operatie kwam ze vol goede moed de ruim vier maanden van haar herstel door. Ze ging ervan uit dat ze in januari, zoals afgesproken met haar werkgever, gewoon weer aan het werk zou kunnen.

Terug naar mijn werk
“Daar keek ik naar uit: het gewone leven weer oppakken. Ik was unitmanager en gaf leiding aan een afdeling. De baan was deel van mijn identiteit. Ik stak er veel tijd en energie in en deed mijn werk goed. Na mijn herstel kon ik terugkomen op mijn werkplek, was me verteld.

Ontslag
Ik was dan ook met stomheid geslagen toen mijn werkgever me twee dagen voordat ik zou beginnen, vertelde dat mijn contract toch werd stopgezet. Ik werd ontslagen. Ik was te verbouwereerd om echt boos te kunnen zijn. Er is me vaak gezegd dat ik bovengemiddeld goed was in mijn werk, een waardevolle kracht voor het bedrijf. Daar kon het dus niet aan liggen. Ik was echt onthutst. En vol ongeloof dat men zoiets kon doen tijdens een zwaar ziekteproces. Onmenselijk, vond ik het. Later, toen ik erachter kwam waarom dit gebeurde, begreep ik het enigszins.”

Groot risico
De reden bleek uitsluitend Isabelles ziekte te zijn. Dat ze darmkanker had gehad, vond haar werkgever een te groot risico. “Toen ik er met een bevriende ondernemer over sprak, zei hij dat het logisch was: in Nederland moeten werkgevers twee jaar lang zeventig procent doorbetalen bij ziekte. Dat risico nemen ze liever niet. Voor mij was dat nieuw. Ik kom uit Frankrijk en daar is werkbehoud bij ziekte via de wet geregeld. Als je ziek wordt, kun je niet zomaar ontslagen worden. Dat het hier anders gaat, had ik me niet gerealiseerd.
 

'Ik keek ernaar uit het gewone leven weer op te pakken' 
 

Strijdlustig
Het maakte Isabelle alleen maar strijdlustiger. “Ik wil mensen inspireren en laten zien dat als je kanker hebt gehad, je weer net als iedereen kunt meedoen. Ook als je erg ziek bent geweest, kun je terugkomen.” Daarom richtte ze de sociale onderneming oPuce op. “Met oPuce help ik mensen die kanker hebben gehad in een jaar tijd naar werk toe. De bedoeling is mensen een volwaardige baan te bieden en geen vrijwilligerswerk.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 35

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |