Placeholder

Isabelle: ‘Nadat ik kanker overleefde verloor ik mijn baan. Nu help ik andere ex-kankerpatiënten’

Toen Isabelle (48) genezen werd verklaard van darmkanker, kwam ze maar niet aan het werk. Ze bleek als risico te worden gezien. Belachelijk, vindt ze. “Als je kanker hebt gehad, kun je weer net als iedereen meedoen.”

Toen Isabelle (48) genezen werd verklaard van
darmkanker, kwam ze maar niet aan het werk. Ze bleek als risico te worden gezien. Belachelijk, vindt ze. “Als je kanker hebt gehad, kun je weer net als iedereen meedoen.”

Isabelle maakte een zware periode door, maar ze zou erbovenop komen.

In augustus 2011 kreeg ze darmkanker. Na een operatie kwam ze vol goede moed de ruim vier maanden van haar herstel door. Ze ging ervan uit dat ze in januari, zoals afgesproken met haar werkgever, gewoon weer aan het werk zou kunnen.

Terug naar mijn werk
“Daar keek ik naar uit: het gewone leven weer oppakken. Ik was unitmanager en gaf leiding aan een afdeling. De baan was deel van mijn identiteit. Ik stak er veel tijd en energie in en deed mijn werk goed. Na mijn herstel kon ik terugkomen op mijn werkplek, was me verteld.

Ontslag
Ik was dan ook met stomheid geslagen toen mijn werkgever me twee dagen voordat ik zou beginnen, vertelde dat mijn contract toch werd stopgezet. Ik werd ontslagen. Ik was te verbouwereerd om echt boos te kunnen zijn. Er is me vaak gezegd dat ik bovengemiddeld goed was in mijn werk, een waardevolle kracht voor het bedrijf. Daar kon het dus niet aan liggen. Ik was echt onthutst. En vol ongeloof dat men zoiets kon doen tijdens een zwaar ziekteproces. Onmenselijk, vond ik het. Later, toen ik erachter kwam waarom dit gebeurde, begreep ik het enigszins.”

Groot risico
De reden bleek uitsluitend Isabelles ziekte te zijn. Dat ze darmkanker had gehad, vond haar werkgever een te groot risico. “Toen ik er met een bevriende ondernemer over sprak, zei hij dat het logisch was: in Nederland moeten werkgevers twee jaar lang zeventig procent doorbetalen bij ziekte. Dat risico nemen ze liever niet. Voor mij was dat nieuw. Ik kom uit Frankrijk en daar is werkbehoud bij ziekte via de wet geregeld. Als je ziek wordt, kun je niet zomaar ontslagen worden. Dat het hier anders gaat, had ik me niet gerealiseerd.
 

'Ik keek ernaar uit het gewone leven weer op te pakken' 
 

Strijdlustig
Het maakte Isabelle alleen maar strijdlustiger. “Ik wil mensen inspireren en laten zien dat als je kanker hebt gehad, je weer net als iedereen kunt meedoen. Ook als je erg ziek bent geweest, kun je terugkomen.” Daarom richtte ze de sociale onderneming oPuce op. “Met oPuce help ik mensen die kanker hebben gehad in een jaar tijd naar werk toe. De bedoeling is mensen een volwaardige baan te bieden en geen vrijwilligerswerk.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 35