×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Joan hoorde één dag voor de bevalling dat haar zoon het downsyndroom heeft

Joan hoorde één dag voor de bevalling dat haar zoon het downsyndroom heeft
30.08.2017 -

Joan (28) streefde lang naar het perfecte leventje. Dat veranderde een dag voor haar bevalling, toen ze hoorde dat haar zoon het syndroom van Down heeft. Ze had tijd nodig om dat te accepteren. “De eerste maanden wist ik niet wat ik met hem aan moest.”


Joan: “Als mijn zoon Tommy (2) zijn armpjes om me heen slaat en me een knuffel geeft, ben ik de gelukkigste persoon op aarde. Dat gevoel overvalt me ook als ik met hem in de auto zit en we samen meezingen met een vrolijk liedje, of wanneer we dansen in de huiskamer. Maar zelfs als hij een dwarse bui heeft, ben ik stapelgek op hem.

Tommy is perfect zoals hij is. Elke dag overstelpt hij me met liefde. In zijn jonge leven heeft hij me ontzettend veel geleerd over mezelf. Ik durf echt te stellen dat ik door mijn zoon een leuker mens ben geworden.”

Het perfecte plaatje
“Het is misschien vreemd om over mezelf te zeggen, maar voor zijn komst was ik best oppervlakkig. Voordat Tommy in mijn leven kwam, streefde ik het perfecte plaatje na. Ik vond mijn uiterlijk heel belangrijk. Mijn schoenen en mijn shirtje koos ik altijd in dezelfde kleur. Zelfs mijn honden zagen eruit om door een ringetje te halen. Ik had twee koningspoedels, die perfect geschoren met een pluimpje in hun staart over straat paradeerden. Nu had ik ook een honden- trimsalon, dus ze waren mijn visitekaartjes. Ik maakte lange dagen in mijn zaak en ’s avonds stond ik achter de bar. In mijn vrije tijd ondernam ik leuke dingen met mensen van wie ik dacht dat ze mijn vrienden waren. Ik zeg bewust ‘dacht’, omdat ik met de meesten geen contact meer heb sinds Tommy’s komst.

 

'Door mijn zoon ben ik een leuker mens geworden' 

 

Nieuwe vriendschappen
Ze zeggen weleens dat je in moeilijke tijden je vrienden leert kennen en ik denk dat dat waar is. Nadat Tommy werd geboren, zat ik een tijdlang slecht in mijn vel. Pas een dag voor de bevalling hoorde ik dat mijn zoon het syndroom van Down heeft. Het bericht overviel me enorm. Nu kan ik me er helemaal niks meer bij voorstellen, maar de eerste maanden van zijn leven wist ik niet wat ik met hem aan moest. Ik hield zielsveel van hem, maar ik was volledig lamgeslagen door de angst voor het onbekende. Ik kende niemand met deze handicap en piekerde me suf over Tommy’s toekomst. In die periode was ik niet die vrolijke Joan met wie je zo kon lachen. Ik trok er niet meer op uit en bijna al mijn contacten bloedden dood. Gelukkig ontstonden er ook nieuwe vriendschappen met mensen die oprecht geïnteresseerd in me waren.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 35. Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |