×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Joan hoorde één dag voor de bevalling dat haar zoon het downsyndroom heeft

Joan hoorde één dag voor de bevalling dat haar zoon het downsyndroom heeft
30.08.2017 -

Joan (28) streefde lang naar het perfecte leventje. Dat veranderde een dag voor haar bevalling, toen ze hoorde dat haar zoon het syndroom van Down heeft. Ze had tijd nodig om dat te accepteren. “De eerste maanden wist ik niet wat ik met hem aan moest.”


Joan: “Als mijn zoon Tommy (2) zijn armpjes om me heen slaat en me een knuffel geeft, ben ik de gelukkigste persoon op aarde. Dat gevoel overvalt me ook als ik met hem in de auto zit en we samen meezingen met een vrolijk liedje, of wanneer we dansen in de huiskamer. Maar zelfs als hij een dwarse bui heeft, ben ik stapelgek op hem.

Tommy is perfect zoals hij is. Elke dag overstelpt hij me met liefde. In zijn jonge leven heeft hij me ontzettend veel geleerd over mezelf. Ik durf echt te stellen dat ik door mijn zoon een leuker mens ben geworden.”

Het perfecte plaatje
“Het is misschien vreemd om over mezelf te zeggen, maar voor zijn komst was ik best oppervlakkig. Voordat Tommy in mijn leven kwam, streefde ik het perfecte plaatje na. Ik vond mijn uiterlijk heel belangrijk. Mijn schoenen en mijn shirtje koos ik altijd in dezelfde kleur. Zelfs mijn honden zagen eruit om door een ringetje te halen. Ik had twee koningspoedels, die perfect geschoren met een pluimpje in hun staart over straat paradeerden. Nu had ik ook een honden- trimsalon, dus ze waren mijn visitekaartjes. Ik maakte lange dagen in mijn zaak en ’s avonds stond ik achter de bar. In mijn vrije tijd ondernam ik leuke dingen met mensen van wie ik dacht dat ze mijn vrienden waren. Ik zeg bewust ‘dacht’, omdat ik met de meesten geen contact meer heb sinds Tommy’s komst.

 

'Door mijn zoon ben ik een leuker mens geworden' 

 

Nieuwe vriendschappen
Ze zeggen weleens dat je in moeilijke tijden je vrienden leert kennen en ik denk dat dat waar is. Nadat Tommy werd geboren, zat ik een tijdlang slecht in mijn vel. Pas een dag voor de bevalling hoorde ik dat mijn zoon het syndroom van Down heeft. Het bericht overviel me enorm. Nu kan ik me er helemaal niks meer bij voorstellen, maar de eerste maanden van zijn leven wist ik niet wat ik met hem aan moest. Ik hield zielsveel van hem, maar ik was volledig lamgeslagen door de angst voor het onbekende. Ik kende niemand met deze handicap en piekerde me suf over Tommy’s toekomst. In die periode was ik niet die vrolijke Joan met wie je zo kon lachen. Ik trok er niet meer op uit en bijna al mijn contacten bloedden dood. Gelukkig ontstonden er ook nieuwe vriendschappen met mensen die oprecht geïnteresseerd in me waren.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 35. Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |