×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marleen: 'Steeds weer die angst: blijft mijn meisje nu wel gezond?'

Marleen: 'Steeds weer die angst: blijft mijn meisje nu wel gezond?'
09.08.2017 -

Loïs (11) was vier toen zij neuroblastoom kreeg. Na een intensieve behandeling was de kanker weg. Maar echt voorgoed? Een zenuwslopende periode volgde. Moeder Marleen (46): “Wachten op de uitslag van controles vonden we erger dan de hele behandeling.”


Marleen: “Verdoofd waren we toen we in 2010 hoorden dat Loïs kanker had. Ons leven stond volledig op zijn kop, alsof er een bom boven op ons hoofd viel. Zo verschrikkelijk, zo onwerkelijk.”
Marleen, getrouwd met Stefan en behalve moeder van Loïs ook van dochter Bobbi (13) en zoon Vasco (8), vertelt dat Loïs al een tijdje pijn in haar benen had en heel erg moe was. Aanvankelijk maakte Marleen zich daarover niet al te veel zorgen. “Loïs was net begonnen in de kleuterklas, waar die vermoeidheid mee te maken kon hebben. Tot ze op Koninginnedag ineens niet meer kon lopen van de pijn. Dat was niet normaal voor een meisje van vier. Toen was ik wel écht ongerust.” Röntgenfoto’s wezen uit dat Loïs in haar buik verkalkingen had. Die konden wijzen op een vorm van kanker. “Vier dagen later kregen we in het Sophia Kinderziekenhuis te horen dat ze neuroblastoom stadium 4 had: hoog risico. Bij deze vorm van kanker heb je een overlevingskans van dertig procent en de kans dat het terugkeert is zeventig procent. In andere stadia zijn de cijfers rooskleuriger. We schrokken ontzettend. Ons lieve, mooie meisje had kanker. Wat stond ons te wachten? We waren verschrikkelijk verdrietig, bang en onzeker over de toekomst, maar we hielden ons zo sterk mogelijk en wilden al onze energie en kracht steken in de behandeling en het herstel van Loïs.”
 

'Elke keer was er die angst dat de kanker teruggekomen was'
 


Naar Amerika
Loïs volgde het volledige behandelplan voor kinderen met neuroblastoom. Ze kreeg twee keer MIBG-therapie, een nucleaire behandeling die bij bepaalde vormen van neuroblastoom wordt gebruikt, zes zware chemokuren en een operatie waarbij de tumor volledig werd verwijderd. Na deze behandelingen in Nederland moest Loïs een half jaar naar Philadelphia in Amerika voor een anti-lichamenbehandeling, ofwel immunotherapie. Ze kreeg daar medicijnen waardoor de tumor niet meer kon groeien en zich niet verder kon verspreiden. Zes maanden lang verbleef Marleen met haar hele gezin in Philadelphia. Sinds 2016 is immunotherapie ook in Nederland mogelijk, maar destijds alleen in Amerika. “Natuurlijk was ik verdrietig, maar ik voelde me vanbinnen heel sterk in die tijd. Ik vocht voor Loïs en wilde haar zo goed mogelijk door de behandelingen heen loodsen. Het moeilijkste kwam pas daarna, toen we terug waren in Nederland. Loïs hoefde geen behandeling meer te ondergaan en de ziekte was weg, maar er was een grote kans – van zeventig procent – dat die terug zou keren. Elke drie maanden moest ze in het ziekenhuis op controle. Elke keer was er die angst dat de kanker teruggekomen was. Loïs kreeg ook overal last van: pijn in haar benen, longen en buik, koorts, allergie en rode vlekken. Steeds als ze zoiets kreeg, was ik doodsbang. Maar gelukkig was het elke keer niks ernstigs. De artsen hebben nooit gezegd dat het bijwerkingen van de chemo zouden kunnen zijn, maar die was mogelijk de oorzaak van haar klachten.”

Lees het hele verhaal van Marleen in Vriendin 32

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem di 15 aug '17 10:36

    Verschrikkelijk dat jullie dit met Loïs hebben mee moeten maken, ik hoop dat alles goed komt en wens jullie heel veel sterkte toe.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: 'Dit blijft tussen hem en mij...'

19.10.2017 - Er zijn van die dingen die je liever niet met een ander deelt. Acht lezeressen over wat ze van hun partner aan niemand mogen vertellen...

Lees meer!
 Tips voor een gezonde hoofdhuid

19.10.2017 - Een mooie bos haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Met deze tips stimuleer je de groei van gezonde, nieuwe en glanzende haren.

Lees meer!
Hoe ontvang je een compliment?

19.10.2017 - Een grappig filmpje, over hoeveel complimenten een mens kan hebben voordat het ongemakkelijk wordt, zie je hieronder. Ook interessant om hierin het verschil tussen mannen en vrouwen te zien.

Lees meer!
Oplossing puzzel 32: stratego

19.10.2017 - Winnaars van 2 vrijkaarten voor My Fair Lady in een theater naar keuze, t.w.v. € 95,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 42)

19.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!
Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'

18.10.2017 - In januari vertelde Ester (44) in Vriendin over de zoektocht naar haar biologische vader, een anonieme zaaddonor. Van hem ontbreekt nog steeds ieder spoor, maar ze vond binnen twee maanden wel twee halfzussen. “Misschien zijn we zelfs met honderd.”

Lees meer!
Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen

18.10.2017 - Misschien heb je ’m wel gezien: de hartverwarmende documentaire over juf Kiet, die kinderen uit oorlogsgebieden en migranten wegwijs maakt in Nederland. Wie is Kiet en wat drijft haar? “Mijn hart maakt een sprongetje als ik merk dat de taalknop omgaat bij een leerling.”

Lees meer!
Roos (47): ‘Op salsales werd mijn man verliefd op een ander’

18.10.2017 - Roos (47) vond het heerlijk om met haar man naar salsales te gaan. Maar toen hij verliefd werd op zijn danspartner verliet hij haar. "Heel verdrietig dat het zo gelopen is"

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 196 |