×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Marleen: 'Steeds weer die angst: blijft mijn meisje nu wel gezond?'

Marleen: 'Steeds weer die angst: blijft mijn meisje nu wel gezond?'
09.08.2017 -

Loïs (11) was vier toen zij neuroblastoom kreeg. Na een intensieve behandeling was de kanker weg. Maar echt voorgoed? Een zenuwslopende periode volgde. Moeder Marleen (46): “Wachten op de uitslag van controles vonden we erger dan de hele behandeling.”


Marleen: “Verdoofd waren we toen we in 2010 hoorden dat Loïs kanker had. Ons leven stond volledig op zijn kop, alsof er een bom boven op ons hoofd viel. Zo verschrikkelijk, zo onwerkelijk.”
Marleen, getrouwd met Stefan en behalve moeder van Loïs ook van dochter Bobbi (13) en zoon Vasco (8), vertelt dat Loïs al een tijdje pijn in haar benen had en heel erg moe was. Aanvankelijk maakte Marleen zich daarover niet al te veel zorgen. “Loïs was net begonnen in de kleuterklas, waar die vermoeidheid mee te maken kon hebben. Tot ze op Koninginnedag ineens niet meer kon lopen van de pijn. Dat was niet normaal voor een meisje van vier. Toen was ik wel écht ongerust.” Röntgenfoto’s wezen uit dat Loïs in haar buik verkalkingen had. Die konden wijzen op een vorm van kanker. “Vier dagen later kregen we in het Sophia Kinderziekenhuis te horen dat ze neuroblastoom stadium 4 had: hoog risico. Bij deze vorm van kanker heb je een overlevingskans van dertig procent en de kans dat het terugkeert is zeventig procent. In andere stadia zijn de cijfers rooskleuriger. We schrokken ontzettend. Ons lieve, mooie meisje had kanker. Wat stond ons te wachten? We waren verschrikkelijk verdrietig, bang en onzeker over de toekomst, maar we hielden ons zo sterk mogelijk en wilden al onze energie en kracht steken in de behandeling en het herstel van Loïs.”
 

'Elke keer was er die angst dat de kanker teruggekomen was'
 


Naar Amerika
Loïs volgde het volledige behandelplan voor kinderen met neuroblastoom. Ze kreeg twee keer MIBG-therapie, een nucleaire behandeling die bij bepaalde vormen van neuroblastoom wordt gebruikt, zes zware chemokuren en een operatie waarbij de tumor volledig werd verwijderd. Na deze behandelingen in Nederland moest Loïs een half jaar naar Philadelphia in Amerika voor een anti-lichamenbehandeling, ofwel immunotherapie. Ze kreeg daar medicijnen waardoor de tumor niet meer kon groeien en zich niet verder kon verspreiden. Zes maanden lang verbleef Marleen met haar hele gezin in Philadelphia. Sinds 2016 is immunotherapie ook in Nederland mogelijk, maar destijds alleen in Amerika. “Natuurlijk was ik verdrietig, maar ik voelde me vanbinnen heel sterk in die tijd. Ik vocht voor Loïs en wilde haar zo goed mogelijk door de behandelingen heen loodsen. Het moeilijkste kwam pas daarna, toen we terug waren in Nederland. Loïs hoefde geen behandeling meer te ondergaan en de ziekte was weg, maar er was een grote kans – van zeventig procent – dat die terug zou keren. Elke drie maanden moest ze in het ziekenhuis op controle. Elke keer was er die angst dat de kanker teruggekomen was. Loïs kreeg ook overal last van: pijn in haar benen, longen en buik, koorts, allergie en rode vlekken. Steeds als ze zoiets kreeg, was ik doodsbang. Maar gelukkig was het elke keer niks ernstigs. De artsen hebben nooit gezegd dat het bijwerkingen van de chemo zouden kunnen zijn, maar die was mogelijk de oorzaak van haar klachten.”

Lees het hele verhaal van Marleen in Vriendin 32

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem di 15 aug '17 10:36

    Verschrikkelijk dat jullie dit met Loïs hebben mee moeten maken, ik hoop dat alles goed komt en wens jullie heel veel sterkte toe.
    Reageer!
Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |