×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'
20.07.2017 -

Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”


Machteloos
“In eerste instantie verliep mijn zwangerschap heel goed. De artsen zagen dat we een eeneiige tweeling kregen en dat de baby’s samen een placenta deelden, maar dat hoefde geen probleem te zijn. Maar na zeventien weken bleek uit de echo dat de ene baby veel meer vruchtwater had en een veel vollere blaas dan de andere. Ik bleek het tweelingtransfusiesyndroom te hebben, een aandoening waar ik nog nooit van had gehoord. De gynaecoloog legde uit dat de bloedsomloop van de kindjes via de moederkoek met elkaar verbonden was en de ene baby daardoor meer bloed en voedingsstoffen binnenkreeg dan de andere. In veel gevallen loopt het goed af, maar er was ook een kans dat één kindje zou overlijden en zelfs dat beide kindjes het niet zouden redden. We hadden geen idee wat we aanmoesten met die situatie, voelden ons zo machteloos. Omdat ze het in een vroeg stadium hadden ontdekt, lag de beslissing bij ons. We konden afwachten of er verbetering zou optreden, maar dan zou de ene baby van de andere blijven ‘eten’, waardoor die uiteindelijk dood kon gaan. Bovendien was de kans op een extreme vroeggeboorte groot en dan zouden ze het allebei misschien niet redden. Daarom besloten we toen ik twintig weken zwanger was om voor een laserbehandeling te gaan, waarbij de bloedtoevoer gescheiden wordt. Een ingreep waaraan ook risico’s verbonden waren, maar met betere vooruitzichten.”
 

'Toen stortte onze wereld in'IJzingwekkend stil
“Binnen een paar uur na de beslissing lag ik al op de operatietafel en werd er een gaatje in mijn buik geprikt. Vervolgens werd er een cameraatje ingebracht met een laser die het bloedvat zou dichtbranden. Het deed onwijs veel pijn, maar het had ook iets moois. Op het scherm kon ik meekijken wat er gebeurde en zag ik mijn baby’s in 3D haarscherp bewegen. Ze bewogen hun armpjes naar de camera, alsof ze dachten: wat doet dat ding hier nu? Dat was de laatste keer dat ik allebei mijn zoontjes in leven zag. In de nacht na de behandeling werd ik rond drie uur wakker. Ik voelde alleen de baby aan de rechterkant, links was het ijzingwekkend stil. Het kon natuurlijk dat er eentje sliep, dat gebeurde wel vaker. Maar toen ik na een tijdje nog steeds niets voelde, ging ik me zorgen maken. Helaas moesten we tot de ochtend wachten voor we uitsluitsel kregen. De langste uren van mijn leven. Bij de echo vervloog onze laatste hoop: een van de hartjes klopte niet meer. Toen stortte onze wereld in. We hadden verwacht dat als een van de twee het niet zou halen, dit het kleinste kindje zou zijn. Toch had juist de grootste het niet gered. Doordat hij gewend was om heel veel bloed te krijgen, moest zijn hartje harder werken, legden de artsen uit. Blijkbaar kon dat die plotselinge verandering niet aan. We wisten natuurlijk van tevoren dat het mis kon gaan, maar toch wil je er niet over nadenken dat het echt kan gebeuren.”

Lees het hele verhaal van Tess in Vriendin 29.

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |