×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'
20.07.2017 -

Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”


Machteloos
“In eerste instantie verliep mijn zwangerschap heel goed. De artsen zagen dat we een eeneiige tweeling kregen en dat de baby’s samen een placenta deelden, maar dat hoefde geen probleem te zijn. Maar na zeventien weken bleek uit de echo dat de ene baby veel meer vruchtwater had en een veel vollere blaas dan de andere. Ik bleek het tweelingtransfusiesyndroom te hebben, een aandoening waar ik nog nooit van had gehoord. De gynaecoloog legde uit dat de bloedsomloop van de kindjes via de moederkoek met elkaar verbonden was en de ene baby daardoor meer bloed en voedingsstoffen binnenkreeg dan de andere. In veel gevallen loopt het goed af, maar er was ook een kans dat één kindje zou overlijden en zelfs dat beide kindjes het niet zouden redden. We hadden geen idee wat we aanmoesten met die situatie, voelden ons zo machteloos. Omdat ze het in een vroeg stadium hadden ontdekt, lag de beslissing bij ons. We konden afwachten of er verbetering zou optreden, maar dan zou de ene baby van de andere blijven ‘eten’, waardoor die uiteindelijk dood kon gaan. Bovendien was de kans op een extreme vroeggeboorte groot en dan zouden ze het allebei misschien niet redden. Daarom besloten we toen ik twintig weken zwanger was om voor een laserbehandeling te gaan, waarbij de bloedtoevoer gescheiden wordt. Een ingreep waaraan ook risico’s verbonden waren, maar met betere vooruitzichten.”
 

'Toen stortte onze wereld in'IJzingwekkend stil
“Binnen een paar uur na de beslissing lag ik al op de operatietafel en werd er een gaatje in mijn buik geprikt. Vervolgens werd er een cameraatje ingebracht met een laser die het bloedvat zou dichtbranden. Het deed onwijs veel pijn, maar het had ook iets moois. Op het scherm kon ik meekijken wat er gebeurde en zag ik mijn baby’s in 3D haarscherp bewegen. Ze bewogen hun armpjes naar de camera, alsof ze dachten: wat doet dat ding hier nu? Dat was de laatste keer dat ik allebei mijn zoontjes in leven zag. In de nacht na de behandeling werd ik rond drie uur wakker. Ik voelde alleen de baby aan de rechterkant, links was het ijzingwekkend stil. Het kon natuurlijk dat er eentje sliep, dat gebeurde wel vaker. Maar toen ik na een tijdje nog steeds niets voelde, ging ik me zorgen maken. Helaas moesten we tot de ochtend wachten voor we uitsluitsel kregen. De langste uren van mijn leven. Bij de echo vervloog onze laatste hoop: een van de hartjes klopte niet meer. Toen stortte onze wereld in. We hadden verwacht dat als een van de twee het niet zou halen, dit het kleinste kindje zou zijn. Toch had juist de grootste het niet gered. Doordat hij gewend was om heel veel bloed te krijgen, moest zijn hartje harder werken, legden de artsen uit. Blijkbaar kon dat die plotselinge verandering niet aan. We wisten natuurlijk van tevoren dat het mis kon gaan, maar toch wil je er niet over nadenken dat het echt kan gebeuren.”

Lees het hele verhaal van Tess in Vriendin 29.

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
Julia: 'Mijn trouwjurk werd nooit gedragen'

15.08.2017 - De trouwjurk van Julia (32) staat op Marktplaats. Ongedragen, want haar huwelijk werd last minute afgeblazen. "Diep van binnen wist ik dat het niet goed zat."

Lees meer
De zomer van... styliste Patty Zomer

15.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van styliste Patty Zomer (56): “Als er niemand is om mee te reizen, ga ik gerust in mijn eentje.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit mag mijn beste vriendin écht niet weten'

10.08.2017 - Je beste vriendin is die ene persoon in je leven met wie je echt álles bespreekt… of toch niet? Deze lezeressen vertellen over het geheim dat zij hebben voor hun hartsvriendin.

Lees meer
Hiermee is mijn kind beroemd op het internet

10.08.2017 - Het begon met een filmpje in hun kamer en nu hebben de kinderen van Ellen, Erna, Louis en Rita honderdduizenden fans. Deze week vertellen de moeders in Vriendin over hun beroemde dochters. Maar wat doen zij nou precies?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

  • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
  • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
  • Een gevulde goodiebag
  • Leuke extra’s!