×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'
05.07.2017 -

Leonie (41) heeft kanker en is ongeneeslijk ziek. Ze zit – waarschijnlijk – in haar laatste levensjaar. Dankzij chemotherapie en extra medicatie kan ze gelukkig nog iets langer moeder zijn voor haar twee jongens. “Zo lang het kan, wil ik dat we een zo normaal mogelijk gezin zijn.”


'Toen de artsen een tumor vonden, dacht ik: Yes, ze gaan iets doen aan de pijn' 


Leonie: “Ik had net een nieuwe baan als hoogleraar Ruimtelijke Ordening bij Wageningen Universiteit. Al op mijn tweede werkdag, op 2 juni 2015, belandde ik in het ziekenhuis. Ik voelde me al een paar weken niet goed. Had last van mijn buik, hield niks binnen en gaf alleen nog maar maagzuur over. De dag ervoor, op mijn eerste werkdag, was de pijn zo hevig geweest dat ik ’s ochtends vroeg nog een echo had laten maken in het ziekenhuis. Daar was niks geks op te zien. Ik ben daarna naar Wageningen gereden voor de welkomstlunch met mijn nieuwe collega’s en heb de rest van de dag gewerkt. De dag erna viel ik fl auw. Ik belde een vriend, en die is met me naar de Spoedeisende Hulp gegaan. Na acht uur van onderzoeken bleken mijn urinewaarden slecht. Zo slecht, dat er direct een CT-scan is gemaakt van mijn buik. Daarop was een enorme tumor te zien in mijn dunne darm. Erg zeldzaam en al helemaal op mijn leeftijd. Ik was pas 39. Gek genoeg was ik in eerste instantie vooral blij dat ze iets gevonden hadden. Het is natuurlijk niet wat je wilt horen, maar ik dacht alleen maar: yes, ze gaan iets doen aan de pijn.”

Foute boel
“Ik moest meteen geopereerd worden, en tijdens die operatie werd duidelijk dat het foute boel was. De tumor zat niet alleen in de dunne darm, maar was ook in het buikvlies gegroeid. De artsen probeerden me gerust te stellen door te zeggen dat ze nog niet wisten welke kanker het was, maar ik wist dat het niet goed zat. Iets wat zo snel groeit, kan geen goed nieuws zijn. Twee weken later bleek dat ik een adenocarcinoom had, een uit klierweefsel gegroeide kanker en zeer agressief: 75 procent van de patiënten met een stadium IV dunnedarmkanker is binnen een jaar dood. Hoewel ik het eigenlijk al wist, moest ik het na de officiële uitslag aan mijn kinderen vertellen. Dat was heel heftig."

'Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog'


Langer leven
“Mijn oncoloog heeft me in overweging gegeven om, met pijnstilling, te gaan genieten van mijn laatste maanden in plaats van weer aan zware behandelingen te beginnen met veel bijwerkingen. Precies waar Frank Kalshoven voor pleitte in zijn column. Hij is econoom en vindt dat het laatste levensjaar stervensduur is en we moeten stoppen met het medicaliseren ervan. Maar ‘genieten van mijn laatste maanden’, dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde langer leven. Of in elk geval daar een poging toe doen. Dat ben ik aan mezelf en aan mijn zonen van dertien en vijftien verplicht. Ik heb daarom gekozen om weer te starten met chemotherapie, zodat de uitzaaiingen in bedwang gehouden kunnen worden. Mijn oncoloog begreep dat. Ik wilde daarbij ook een niet-standaard medicijn dat me mogelijk nóg een paar maanden extra zou geven. Volgens het protocol zou ik daar niet voor in aanmerking komen, omdat het te duur was. Maar met de juiste argumenten, dat ik geen enkele contra-indicatie had en dat er niet was aangetoond dat het niet zou werken, heb ik dit medicijn toch losgepraat in het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog.”

Lees het hele verhaal van Leonie in Vriendin 27

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |