×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'
05.07.2017 -

Leonie (41) heeft kanker en is ongeneeslijk ziek. Ze zit – waarschijnlijk – in haar laatste levensjaar. Dankzij chemotherapie en extra medicatie kan ze gelukkig nog iets langer moeder zijn voor haar twee jongens. “Zo lang het kan, wil ik dat we een zo normaal mogelijk gezin zijn.”


'Toen de artsen een tumor vonden, dacht ik: Yes, ze gaan iets doen aan de pijn' 


Leonie: “Ik had net een nieuwe baan als hoogleraar Ruimtelijke Ordening bij Wageningen Universiteit. Al op mijn tweede werkdag, op 2 juni 2015, belandde ik in het ziekenhuis. Ik voelde me al een paar weken niet goed. Had last van mijn buik, hield niks binnen en gaf alleen nog maar maagzuur over. De dag ervoor, op mijn eerste werkdag, was de pijn zo hevig geweest dat ik ’s ochtends vroeg nog een echo had laten maken in het ziekenhuis. Daar was niks geks op te zien. Ik ben daarna naar Wageningen gereden voor de welkomstlunch met mijn nieuwe collega’s en heb de rest van de dag gewerkt. De dag erna viel ik fl auw. Ik belde een vriend, en die is met me naar de Spoedeisende Hulp gegaan. Na acht uur van onderzoeken bleken mijn urinewaarden slecht. Zo slecht, dat er direct een CT-scan is gemaakt van mijn buik. Daarop was een enorme tumor te zien in mijn dunne darm. Erg zeldzaam en al helemaal op mijn leeftijd. Ik was pas 39. Gek genoeg was ik in eerste instantie vooral blij dat ze iets gevonden hadden. Het is natuurlijk niet wat je wilt horen, maar ik dacht alleen maar: yes, ze gaan iets doen aan de pijn.”

Foute boel
“Ik moest meteen geopereerd worden, en tijdens die operatie werd duidelijk dat het foute boel was. De tumor zat niet alleen in de dunne darm, maar was ook in het buikvlies gegroeid. De artsen probeerden me gerust te stellen door te zeggen dat ze nog niet wisten welke kanker het was, maar ik wist dat het niet goed zat. Iets wat zo snel groeit, kan geen goed nieuws zijn. Twee weken later bleek dat ik een adenocarcinoom had, een uit klierweefsel gegroeide kanker en zeer agressief: 75 procent van de patiënten met een stadium IV dunnedarmkanker is binnen een jaar dood. Hoewel ik het eigenlijk al wist, moest ik het na de officiële uitslag aan mijn kinderen vertellen. Dat was heel heftig."

'Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog'


Langer leven
“Mijn oncoloog heeft me in overweging gegeven om, met pijnstilling, te gaan genieten van mijn laatste maanden in plaats van weer aan zware behandelingen te beginnen met veel bijwerkingen. Precies waar Frank Kalshoven voor pleitte in zijn column. Hij is econoom en vindt dat het laatste levensjaar stervensduur is en we moeten stoppen met het medicaliseren ervan. Maar ‘genieten van mijn laatste maanden’, dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde langer leven. Of in elk geval daar een poging toe doen. Dat ben ik aan mezelf en aan mijn zonen van dertien en vijftien verplicht. Ik heb daarom gekozen om weer te starten met chemotherapie, zodat de uitzaaiingen in bedwang gehouden kunnen worden. Mijn oncoloog begreep dat. Ik wilde daarbij ook een niet-standaard medicijn dat me mogelijk nóg een paar maanden extra zou geven. Volgens het protocol zou ik daar niet voor in aanmerking komen, omdat het te duur was. Maar met de juiste argumenten, dat ik geen enkele contra-indicatie had en dat er niet was aangetoond dat het niet zou werken, heb ik dit medicijn toch losgepraat in het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog.”

Lees het hele verhaal van Leonie in Vriendin 27

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Cathy: 'Ik ben gewoon een moeder die een andere kwetsbare moeder helpt'

27.07.2017 - Het gezin van Cathy (42) zorgt elke week een dag voor Yven (1), zodat zijn ouders wat tijd hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. “Ik stel me voor dat hij als twaalfjarige even langsfietst om te kletsen.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'

26.07.2017 - Lezeressen vertellen deze week in Vriendin over de dag die zij nooit meer zullen vergeten: 'De dag dat ik ons adoptiekindje ontmoette'.

Lees meer

2

Ingrids man overleed toen ze 35 weken zwanger was

26.07.2017 - Ingrid (32) was 35 weken zwanger van haar tweede kind toen haar man Bruno (49) plotseling overleed. Hoewel ze hem intens mist, zorgt ze krachtig en positief voor Juliette (4) en Florian (10 maanden). “Ik wil er voor ze zijn, als vader en moeder in één.”

Lees meer
Linda: 'Mijn man chat erotisch met andere vrouwen, zelfs op vakantie'

25.07.2017 - Linda (42) ontdekte dat haar man Johan (43) erotische chatgesprekken voerde met andere vrouwen. Hij beloofde ermee te stoppen, maar doet het nog steeds. Ook op vakantie. Terwijl Linda naast hem zit.

Lees meer
Elske DeWall: 'Zelfs vlak bij huis ontdek ik nog steeds de mooiste plekken'

25.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week zangeres Elske DeWall (31): “Het eten in Rome is zo bizar goed! Pasta ’s middags, pasta ’s avonds...”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!