×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'

Leonie: 'Dankzij die dure medicijnen leef ik nog, ben ik er nog voor mijn kinderen'
05.07.2017 -

Leonie (41) heeft kanker en is ongeneeslijk ziek. Ze zit – waarschijnlijk – in haar laatste levensjaar. Dankzij chemotherapie en extra medicatie kan ze gelukkig nog iets langer moeder zijn voor haar twee jongens. “Zo lang het kan, wil ik dat we een zo normaal mogelijk gezin zijn.”


'Toen de artsen een tumor vonden, dacht ik: Yes, ze gaan iets doen aan de pijn' 


Leonie: “Ik had net een nieuwe baan als hoogleraar Ruimtelijke Ordening bij Wageningen Universiteit. Al op mijn tweede werkdag, op 2 juni 2015, belandde ik in het ziekenhuis. Ik voelde me al een paar weken niet goed. Had last van mijn buik, hield niks binnen en gaf alleen nog maar maagzuur over. De dag ervoor, op mijn eerste werkdag, was de pijn zo hevig geweest dat ik ’s ochtends vroeg nog een echo had laten maken in het ziekenhuis. Daar was niks geks op te zien. Ik ben daarna naar Wageningen gereden voor de welkomstlunch met mijn nieuwe collega’s en heb de rest van de dag gewerkt. De dag erna viel ik fl auw. Ik belde een vriend, en die is met me naar de Spoedeisende Hulp gegaan. Na acht uur van onderzoeken bleken mijn urinewaarden slecht. Zo slecht, dat er direct een CT-scan is gemaakt van mijn buik. Daarop was een enorme tumor te zien in mijn dunne darm. Erg zeldzaam en al helemaal op mijn leeftijd. Ik was pas 39. Gek genoeg was ik in eerste instantie vooral blij dat ze iets gevonden hadden. Het is natuurlijk niet wat je wilt horen, maar ik dacht alleen maar: yes, ze gaan iets doen aan de pijn.”

Foute boel
“Ik moest meteen geopereerd worden, en tijdens die operatie werd duidelijk dat het foute boel was. De tumor zat niet alleen in de dunne darm, maar was ook in het buikvlies gegroeid. De artsen probeerden me gerust te stellen door te zeggen dat ze nog niet wisten welke kanker het was, maar ik wist dat het niet goed zat. Iets wat zo snel groeit, kan geen goed nieuws zijn. Twee weken later bleek dat ik een adenocarcinoom had, een uit klierweefsel gegroeide kanker en zeer agressief: 75 procent van de patiënten met een stadium IV dunnedarmkanker is binnen een jaar dood. Hoewel ik het eigenlijk al wist, moest ik het na de officiële uitslag aan mijn kinderen vertellen. Dat was heel heftig."

'Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog'


Langer leven
“Mijn oncoloog heeft me in overweging gegeven om, met pijnstilling, te gaan genieten van mijn laatste maanden in plaats van weer aan zware behandelingen te beginnen met veel bijwerkingen. Precies waar Frank Kalshoven voor pleitte in zijn column. Hij is econoom en vindt dat het laatste levensjaar stervensduur is en we moeten stoppen met het medicaliseren ervan. Maar ‘genieten van mijn laatste maanden’, dat wilde ik helemaal niet. Ik wilde langer leven. Of in elk geval daar een poging toe doen. Dat ben ik aan mezelf en aan mijn zonen van dertien en vijftien verplicht. Ik heb daarom gekozen om weer te starten met chemotherapie, zodat de uitzaaiingen in bedwang gehouden kunnen worden. Mijn oncoloog begreep dat. Ik wilde daarbij ook een niet-standaard medicijn dat me mogelijk nóg een paar maanden extra zou geven. Volgens het protocol zou ik daar niet voor in aanmerking komen, omdat het te duur was. Maar met de juiste argumenten, dat ik geen enkele contra-indicatie had en dat er niet was aangetoond dat het niet zou werken, heb ik dit medicijn toch losgepraat in het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dankzij dit medicijn en de chemotherapie die ik elke twee weken onderga, leef ik nog.”

Lees het hele verhaal van Leonie in Vriendin 27

Foto: Marjolein Volmer

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |