×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker
29.06.2017 -

Misschien herken je het: je wilt een kaartje kopen voor een vriendin met kanker, maar kunt niet het juiste vinden. Het ene is te vrolijk, het andere te somber. Claudia (42), zelf ex-borstkankerpatiënt, ontwierp een kaartenlijn voor kankerpatiënten. “Het juiste kaartje kan voor iemand met kanker een groot gebaar zijn.”


‘Toen ik ziek was, maakten sommige kaarten me boos en opstandig’


Claudia: “Nadat ik de diagnose borstkanker had gekregen, vier jaar geleden, hing mijn kamer al snel vol beterschapswensen, opkikkertjes en get well soon-kaarten. Laten we vooropstellen dat het heel fijn is als mensen aan je denken en met je meeleven. Maar vaak sloegen de teksten op die kaartjes nergens op. Want bij een tekst als ‘Word snel beter’ denk ik eerder aan een griepje dan aan kanker. En ik had geen griepje. Ik had borstkanker. En of ik beter zou worden, was helemaal niet zeker. Toen ik ziek was, merkte ik dat dit soort kaartjes me boos en opstandig maakten. Ik voelde me onbegrepen. Dan had ik nog liever dat mensen een blanco kaart stuurden waarop ze schreven dat ze ook niet wisten wat te schrijven. Het ís ook lastig de juiste toon te vinden, de juiste tekst voor dit soort situaties.
In mijn omgeving waren er ook mensen die het echt niet wisten en daarom maar niets van zich lieten horen. Met als gevolg dat het contact verwaterde. Ik heb door mijn ziekte vriendinnen verloren. Zo jammer, want juist vriendinnen heb je hard nodig in zo’n moeilijke periode. Ik had sterk het gevoel dat ik hier iets mee moest: wat mij is overkomen, overkomt andere kankerpatiënten waarschijnlijk ook.”

'Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor'
 

Teksten
Direct na de laatste chemo heb ik mijn notitieboekje vol krabbels erbij gepakt. Ik houd van teksten, mooie quotes en aparte lettertypes. En ik heb iets met kaartjes: van een simpele uitnodigingskaart voor een verjaardag maakte ik altijd al iets speciaals. Bladerend door mijn boekje en denkend aan alles wat ik had meegemaakt, bedacht ik de ene na de andere tekst: ‘You are bald, brave & beautiful’, ‘Countdown to the next chemo’ en ‘Hé jij powervrouw, jij kunt dit!’ Een vriend van me, die in 2015 zijn vrouw verloor aan leukemie, kwam met een mooie suggestie:
‘Babbelen over koetjes en kanker? Bij jou of bij mij?’ Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor.”

Afleiding
“In no time had ik negen geschikte kaarten ontworpen. Ik liet ze drukken om te kijken hoe ze eruit zouden zien. Ik was enthousiast over het resultaat, maar wist nog niet zo goed hoe het nu verder moest. Mijn man is ondernemer en hij zei tegen me dat ik ermee moest doorgaan. Zeker omdat ik nog weinig energie had om mijn administratieve werk in zijn bedrijf weer op te pakken. ‘Je hebt
iets unieks in handen’, zei hij. ‘Waarom begin je geen webwinkel?’ Het zorgde voor de nodige afleiding. Ik kon dit gedoseerd en in mijn eigen tijd en tempo doen. Ik verdiepte me in het financiële plaatje, een website en een geschikte naam. Toen ben ik maar gewoon begonnen, onder de naam Postvannummer48, verwijzend naar mijn eigen huisnummer."

Wil jij een kaart versturen van Claudia? Vriendin geeft 10x 5 setjes weg. Let op: de actie is inmiddels gesloten. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

2Reacties

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |