×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker
29.06.2017 -

Misschien herken je het: je wilt een kaartje kopen voor een vriendin met kanker, maar kunt niet het juiste vinden. Het ene is te vrolijk, het andere te somber. Claudia (42), zelf ex-borstkankerpatiënt, ontwierp een kaartenlijn voor kankerpatiënten. “Het juiste kaartje kan voor iemand met kanker een groot gebaar zijn.”


‘Toen ik ziek was, maakten sommige kaarten me boos en opstandig’


Claudia: “Nadat ik de diagnose borstkanker had gekregen, vier jaar geleden, hing mijn kamer al snel vol beterschapswensen, opkikkertjes en get well soon-kaarten. Laten we vooropstellen dat het heel fijn is als mensen aan je denken en met je meeleven. Maar vaak sloegen de teksten op die kaartjes nergens op. Want bij een tekst als ‘Word snel beter’ denk ik eerder aan een griepje dan aan kanker. En ik had geen griepje. Ik had borstkanker. En of ik beter zou worden, was helemaal niet zeker. Toen ik ziek was, merkte ik dat dit soort kaartjes me boos en opstandig maakten. Ik voelde me onbegrepen. Dan had ik nog liever dat mensen een blanco kaart stuurden waarop ze schreven dat ze ook niet wisten wat te schrijven. Het ís ook lastig de juiste toon te vinden, de juiste tekst voor dit soort situaties.
In mijn omgeving waren er ook mensen die het echt niet wisten en daarom maar niets van zich lieten horen. Met als gevolg dat het contact verwaterde. Ik heb door mijn ziekte vriendinnen verloren. Zo jammer, want juist vriendinnen heb je hard nodig in zo’n moeilijke periode. Ik had sterk het gevoel dat ik hier iets mee moest: wat mij is overkomen, overkomt andere kankerpatiënten waarschijnlijk ook.”

'Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor'
 

Teksten
Direct na de laatste chemo heb ik mijn notitieboekje vol krabbels erbij gepakt. Ik houd van teksten, mooie quotes en aparte lettertypes. En ik heb iets met kaartjes: van een simpele uitnodigingskaart voor een verjaardag maakte ik altijd al iets speciaals. Bladerend door mijn boekje en denkend aan alles wat ik had meegemaakt, bedacht ik de ene na de andere tekst: ‘You are bald, brave & beautiful’, ‘Countdown to the next chemo’ en ‘Hé jij powervrouw, jij kunt dit!’ Een vriend van me, die in 2015 zijn vrouw verloor aan leukemie, kwam met een mooie suggestie:
‘Babbelen over koetjes en kanker? Bij jou of bij mij?’ Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor.”

Afleiding
“In no time had ik negen geschikte kaarten ontworpen. Ik liet ze drukken om te kijken hoe ze eruit zouden zien. Ik was enthousiast over het resultaat, maar wist nog niet zo goed hoe het nu verder moest. Mijn man is ondernemer en hij zei tegen me dat ik ermee moest doorgaan. Zeker omdat ik nog weinig energie had om mijn administratieve werk in zijn bedrijf weer op te pakken. ‘Je hebt
iets unieks in handen’, zei hij. ‘Waarom begin je geen webwinkel?’ Het zorgde voor de nodige afleiding. Ik kon dit gedoseerd en in mijn eigen tijd en tempo doen. Ik verdiepte me in het financiële plaatje, een website en een geschikte naam. Toen ben ik maar gewoon begonnen, onder de naam Postvannummer48, verwijzend naar mijn eigen huisnummer."

Wil jij een kaart versturen van Claudia? Vriendin geeft 10x 5 setjes weg. Let op: de actie is inmiddels gesloten. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

2Reacties

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!