×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker

Claudia ontwerpt kaarten speciaal voor mensen met kanker
29.06.2017 -

Misschien herken je het: je wilt een kaartje kopen voor een vriendin met kanker, maar kunt niet het juiste vinden. Het ene is te vrolijk, het andere te somber. Claudia (42), zelf ex-borstkankerpatiënt, ontwierp een kaartenlijn voor kankerpatiënten. “Het juiste kaartje kan voor iemand met kanker een groot gebaar zijn.”


‘Toen ik ziek was, maakten sommige kaarten me boos en opstandig’


Claudia: “Nadat ik de diagnose borstkanker had gekregen, vier jaar geleden, hing mijn kamer al snel vol beterschapswensen, opkikkertjes en get well soon-kaarten. Laten we vooropstellen dat het heel fijn is als mensen aan je denken en met je meeleven. Maar vaak sloegen de teksten op die kaartjes nergens op. Want bij een tekst als ‘Word snel beter’ denk ik eerder aan een griepje dan aan kanker. En ik had geen griepje. Ik had borstkanker. En of ik beter zou worden, was helemaal niet zeker. Toen ik ziek was, merkte ik dat dit soort kaartjes me boos en opstandig maakten. Ik voelde me onbegrepen. Dan had ik nog liever dat mensen een blanco kaart stuurden waarop ze schreven dat ze ook niet wisten wat te schrijven. Het ís ook lastig de juiste toon te vinden, de juiste tekst voor dit soort situaties.
In mijn omgeving waren er ook mensen die het echt niet wisten en daarom maar niets van zich lieten horen. Met als gevolg dat het contact verwaterde. Ik heb door mijn ziekte vriendinnen verloren. Zo jammer, want juist vriendinnen heb je hard nodig in zo’n moeilijke periode. Ik had sterk het gevoel dat ik hier iets mee moest: wat mij is overkomen, overkomt andere kankerpatiënten waarschijnlijk ook.”

'Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor'
 

Teksten
Direct na de laatste chemo heb ik mijn notitieboekje vol krabbels erbij gepakt. Ik houd van teksten, mooie quotes en aparte lettertypes. En ik heb iets met kaartjes: van een simpele uitnodigingskaart voor een verjaardag maakte ik altijd al iets speciaals. Bladerend door mijn boekje en denkend aan alles wat ik had meegemaakt, bedacht ik de ene na de andere tekst: ‘You are bald, brave & beautiful’, ‘Countdown to the next chemo’ en ‘Hé jij powervrouw, jij kunt dit!’ Een vriend van me, die in 2015 zijn vrouw verloor aan leukemie, kwam met een mooie suggestie:
‘Babbelen over koetjes en kanker? Bij jou of bij mij?’ Ik wilde het luchtig houden, positief ook, met een vette knipoog en wat humor.”

Afleiding
“In no time had ik negen geschikte kaarten ontworpen. Ik liet ze drukken om te kijken hoe ze eruit zouden zien. Ik was enthousiast over het resultaat, maar wist nog niet zo goed hoe het nu verder moest. Mijn man is ondernemer en hij zei tegen me dat ik ermee moest doorgaan. Zeker omdat ik nog weinig energie had om mijn administratieve werk in zijn bedrijf weer op te pakken. ‘Je hebt
iets unieks in handen’, zei hij. ‘Waarom begin je geen webwinkel?’ Het zorgde voor de nodige afleiding. Ik kon dit gedoseerd en in mijn eigen tijd en tempo doen. Ik verdiepte me in het financiële plaatje, een website en een geschikte naam. Toen ben ik maar gewoon begonnen, onder de naam Postvannummer48, verwijzend naar mijn eigen huisnummer."

Wil jij een kaart versturen van Claudia? Vriendin geeft 10x 5 setjes weg. Let op: de actie is inmiddels gesloten. 

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

2Reacties

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |