×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier
14.06.2017 -

Het is altijd verdrietig als een geliefd huisdier doodgaat. Uit eigen ervaring weet schrijfster Vilan hoe heftig het gemis van een dier kan zijn. “Verdriet om je huisdier is een taboe. Net als de diepe liefde die je als mens voor een dier kunt voelen.”


Wanneer Vilan vertelt over haar katten hoor je in haar stem alles wat
de dieren voor haar betekenen. Liefde, speelsheid, geborgenheid en ook diep verdriet. Vilan woont in een Leidse bovenwoning met veel boeken én een huiskat. “Ik ben opgegroeid met honden, maar sinds ik op mezelf woon, heb ik katten. Uit het asiel. Dat zijn jongens die een thuis nodig hebben en ik kan ze dat bieden. Ik heb altijd alleen gewoond, dat wil zeggen: zonder man. Mijn liefdesleven speelt zich buitenshuis af. De basis thuis was altijd een kat en ik. Ik ben niet heel zuinig op mijn interieur. We wonen er samen, het huis is van ons allebei. Het gaat erom dat het gezellig is. Als een kat spuugt op het tapijt, kijk ik eerst hoe het met de kat gaat.” 

 

'Mijn verdriet was heel hevig en tegelijkertijd schaamde ik me ervoor'

 

Agressief en getraumatiseerd
Hoe dol ze ook op katten is, Vilan heeft het liefst maar één kat tegelijk. Na Amore nam ze kater Tim in huis. Hij voldeed volledig aan haar bijzondere wens. “Amore had mij een overdaad aan liefde gegeven. Daarna vond ik het tijd om wat terug te doen. In het asiel vroeg ik om een moeilijke kater. Nou, dat werd dus Tim."

Enorm verdrietig
Bijna zeventien jaar vormden ze een twee-eenheid. Elke ochtend wekte Tim Vilan met een vrolijk geheven staart en ’s avonds ‘kletsten’ ze nog wat na in bed, samen op het hoofdkussen. Tot die laatste dag kwam. “Na een onrustige nacht trof ik Tim slap en apathisch aan. Hij was echt op. Ik had met mezelf afgesproken te doen wat het beste voor hem was, ongeacht wat dit voor mij betekende. Voor Tim was het het beste om te gaan. De dierenarts die kwam, zei dat ook. Ik heb Tim geaaid en heb herhaald wat ik altijd tegen hem zei: ‘Jij bent mijn kat en ik ben jouw mens.’ Daarna heb ik hem bedankt voor onze jaren samen. Op mijn schoot is hij rustig ingeslapen.” Voor Vilan brak een moeilijke tijd aan. “Ik had vrede met Tims dood, maar ik wist niet hoe ik zonder hem moest leven. Dat weet ik soms nog steeds niet. Tim was mijn levensgezel. Niet mijn kind, niet mijn partner, maar degene die naast me stond in het leven."

Winnen
Vilan schreef een boek over het rouwen om je huisdier: Van Tim naar Bertje – Kleine autobiografie van rouwen en liefhebben door Vilan van de Loo (€ 12,50), LM PublishersVriendin mag 10 exemplaren weggeven. Je maakt kans door onderstaand formulier in te vullen.  

Lees het hele verhaal van Vilan in Vriendin 24

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: dit is mijn meest memorabele feestblunder

14.12.2017 - Tijdens de feestdagen wil je dat alles op rolletjes loopt, maar soms gaat er tóch iets mis.... "Daar lag ik, languit in de kerstboom. Met taart en al."

Lees meer

1

Mirjam (38) ‘Ik zie intens geluk, maar ook intens verdriet’

13.12.2017 - Mirjam (38) werkte jarenlang met plezier bij een bank. Tot ze na de geboorte van haar derde kind besefte waar haar grootste passie lag. Nu maakt ze fotoreportages van bevallingen. 'In de verloskamer leer ik mensen op hun puurst kennen'. Je maakt kans op een van de vijf exemplaren van Mirjams boek Pure Life geboortefotografie en -verhalen.

Lees meer
Carmen: ‘Ook met een maatje meer kun je je mooi voelen’

13.12.2017 - Model en Miss top of the world plussize Benelux 2017 Carmen (44) wil vrouwen laten zien dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Mét hun rondingen én rimpels. “Ik vind dat je je imperfecties kunt omarmen.”

Lees meer
Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

12.12.2017 - De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. "Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen."

Lees meer
Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

12.12.2017 - Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Lees meer
3 vragen aan model en fotograaf Kim Feenstra

11.12.2017 - Vorig jaar ontdekte Kim Feenstra (32) door het tv-programma Het perfecte plaatje haar passie voor fotografie. Ze heeft nu haar eerste foto-expositie: Through my eyes.

Lees meer
Angéla: 'De geboorte van mijn tweeling kostte me bijna mijn leven’

06.12.2017 - Een medische fout na de geboorte van haar twee zoontjes werd Angéla (43) bijna fataal. “Gelukkig was het mijn tijd nog niet en ben ik teruggekomen bij mijn prachtige gezin.”

Lees meer
Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

06.12.2017 - Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 202 |