×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier
14.06.2017 -

Het is altijd verdrietig als een geliefd huisdier doodgaat. Uit eigen ervaring weet schrijfster Vilan hoe heftig het gemis van een dier kan zijn. “Verdriet om je huisdier is een taboe. Net als de diepe liefde die je als mens voor een dier kunt voelen.”


Wanneer Vilan vertelt over haar katten hoor je in haar stem alles wat
de dieren voor haar betekenen. Liefde, speelsheid, geborgenheid en ook diep verdriet. Vilan woont in een Leidse bovenwoning met veel boeken én een huiskat. “Ik ben opgegroeid met honden, maar sinds ik op mezelf woon, heb ik katten. Uit het asiel. Dat zijn jongens die een thuis nodig hebben en ik kan ze dat bieden. Ik heb altijd alleen gewoond, dat wil zeggen: zonder man. Mijn liefdesleven speelt zich buitenshuis af. De basis thuis was altijd een kat en ik. Ik ben niet heel zuinig op mijn interieur. We wonen er samen, het huis is van ons allebei. Het gaat erom dat het gezellig is. Als een kat spuugt op het tapijt, kijk ik eerst hoe het met de kat gaat.” 

 

'Mijn verdriet was heel hevig en tegelijkertijd schaamde ik me ervoor'

 

Agressief en getraumatiseerd
Hoe dol ze ook op katten is, Vilan heeft het liefst maar één kat tegelijk. Na Amore nam ze kater Tim in huis. Hij voldeed volledig aan haar bijzondere wens. “Amore had mij een overdaad aan liefde gegeven. Daarna vond ik het tijd om wat terug te doen. In het asiel vroeg ik om een moeilijke kater. Nou, dat werd dus Tim."

Enorm verdrietig
Bijna zeventien jaar vormden ze een twee-eenheid. Elke ochtend wekte Tim Vilan met een vrolijk geheven staart en ’s avonds ‘kletsten’ ze nog wat na in bed, samen op het hoofdkussen. Tot die laatste dag kwam. “Na een onrustige nacht trof ik Tim slap en apathisch aan. Hij was echt op. Ik had met mezelf afgesproken te doen wat het beste voor hem was, ongeacht wat dit voor mij betekende. Voor Tim was het het beste om te gaan. De dierenarts die kwam, zei dat ook. Ik heb Tim geaaid en heb herhaald wat ik altijd tegen hem zei: ‘Jij bent mijn kat en ik ben jouw mens.’ Daarna heb ik hem bedankt voor onze jaren samen. Op mijn schoot is hij rustig ingeslapen.” Voor Vilan brak een moeilijke tijd aan. “Ik had vrede met Tims dood, maar ik wist niet hoe ik zonder hem moest leven. Dat weet ik soms nog steeds niet. Tim was mijn levensgezel. Niet mijn kind, niet mijn partner, maar degene die naast me stond in het leven."

Winnen
Vilan schreef een boek over het rouwen om je huisdier: Van Tim naar Bertje – Kleine autobiografie van rouwen en liefhebben door Vilan van de Loo (€ 12,50), LM PublishersVriendin mag 10 exemplaren weggeven. Je maakt kans door onderstaand formulier in te vullen.  

Lees het hele verhaal van Vilan in Vriendin 24

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is mijn grootste vakantiegeheim'

17.08.2017 - Zon, zee, zwijgen... Deze vrouwen deden in hun vakantie iets wat ze liever met niemand delen. "Door mijn leugen kon ik zelfs geen foto's van m'n reis op Facebook zetten."

Lees meer
Nadia: 'Zonder Laura's hulp was me de opvoeding niet gelukt'

17.08.2017 - Nadia (41) was nog maar net bevallen van haar zoontje, toen haar man omkwam bij een auto-ongeluk. Buurvrouw Laura (64) ving Nadia op. “Dankzij haar heb ik er nooit alleen voor gestaan.”

Lees meer
Ida: 'De moordenaar van mijn dochter woont nu om de hoek'

16.08.2017 - Ida’s negentienjarige dochter Célesta werd in 2012 om het leven gebracht door haar vriend. Ida was kapot van verdriet. Nu, vijf jaar later, blijkt de moordenaar van haar dochter bij haar in de buurt te wonen. “Ik ben bang. Niet voor hem, maar voor mezelf. Omdat ik zó boos ben.”

Lees meer
Corina: 'Tegen alle verwachtingen in kregen we deze twee wondertjes'

16.08.2017 - De arts vertelde Corina (39) en haar man Marko (42) dat ze waarschijnlijk nooit ouders zouden worden. Toch hielden ze hoop. Corina: “Ik ben zo blij dat we niet opgaven en twee prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen.”

Lees meer
Julia: 'Mijn trouwjurk werd nooit gedragen'

15.08.2017 - De trouwjurk van Julia (32) staat op Marktplaats. Ongedragen, want haar huwelijk werd last minute afgeblazen. "Diep van binnen wist ik dat het niet goed zat."

Lees meer
De zomer van... styliste Patty Zomer

15.08.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van styliste Patty Zomer (56): “Als er niemand is om mee te reizen, ga ik gerust in mijn eentje.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit mag mijn beste vriendin écht niet weten'

10.08.2017 - Je beste vriendin is die ene persoon in je leven met wie je echt álles bespreekt… of toch niet? Deze lezeressen vertellen over het geheim dat zij hebben voor hun hartsvriendin.

Lees meer
Hiermee is mijn kind beroemd op het internet

10.08.2017 - Het begon met een filmpje in hun kamer en nu hebben de kinderen van Ellen, Erna, Louis en Rita honderdduizenden fans. Deze week vertellen de moeders in Vriendin over hun beroemde dochters. Maar wat doen zij nou precies?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 189 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

  • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
  • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
  • Een gevulde goodiebag
  • Leuke extra’s!