×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier

Vilan schreef een boek over rouwen om je huisdier
14.06.2017 -

Het is altijd verdrietig als een geliefd huisdier doodgaat. Uit eigen ervaring weet schrijfster Vilan hoe heftig het gemis van een dier kan zijn. “Verdriet om je huisdier is een taboe. Net als de diepe liefde die je als mens voor een dier kunt voelen.”


Wanneer Vilan vertelt over haar katten hoor je in haar stem alles wat
de dieren voor haar betekenen. Liefde, speelsheid, geborgenheid en ook diep verdriet. Vilan woont in een Leidse bovenwoning met veel boeken én een huiskat. “Ik ben opgegroeid met honden, maar sinds ik op mezelf woon, heb ik katten. Uit het asiel. Dat zijn jongens die een thuis nodig hebben en ik kan ze dat bieden. Ik heb altijd alleen gewoond, dat wil zeggen: zonder man. Mijn liefdesleven speelt zich buitenshuis af. De basis thuis was altijd een kat en ik. Ik ben niet heel zuinig op mijn interieur. We wonen er samen, het huis is van ons allebei. Het gaat erom dat het gezellig is. Als een kat spuugt op het tapijt, kijk ik eerst hoe het met de kat gaat.” 

 

'Mijn verdriet was heel hevig en tegelijkertijd schaamde ik me ervoor'

 

Agressief en getraumatiseerd
Hoe dol ze ook op katten is, Vilan heeft het liefst maar één kat tegelijk. Na Amore nam ze kater Tim in huis. Hij voldeed volledig aan haar bijzondere wens. “Amore had mij een overdaad aan liefde gegeven. Daarna vond ik het tijd om wat terug te doen. In het asiel vroeg ik om een moeilijke kater. Nou, dat werd dus Tim."

Enorm verdrietig
Bijna zeventien jaar vormden ze een twee-eenheid. Elke ochtend wekte Tim Vilan met een vrolijk geheven staart en ’s avonds ‘kletsten’ ze nog wat na in bed, samen op het hoofdkussen. Tot die laatste dag kwam. “Na een onrustige nacht trof ik Tim slap en apathisch aan. Hij was echt op. Ik had met mezelf afgesproken te doen wat het beste voor hem was, ongeacht wat dit voor mij betekende. Voor Tim was het het beste om te gaan. De dierenarts die kwam, zei dat ook. Ik heb Tim geaaid en heb herhaald wat ik altijd tegen hem zei: ‘Jij bent mijn kat en ik ben jouw mens.’ Daarna heb ik hem bedankt voor onze jaren samen. Op mijn schoot is hij rustig ingeslapen.” Voor Vilan brak een moeilijke tijd aan. “Ik had vrede met Tims dood, maar ik wist niet hoe ik zonder hem moest leven. Dat weet ik soms nog steeds niet. Tim was mijn levensgezel. Niet mijn kind, niet mijn partner, maar degene die naast me stond in het leven."

Winnen
Vilan schreef een boek over het rouwen om je huisdier: Van Tim naar Bertje – Kleine autobiografie van rouwen en liefhebben door Vilan van de Loo (€ 12,50), LM PublishersVriendin mag 10 exemplaren weggeven. Je maakt kans door onderstaand formulier in te vullen.  

Lees het hele verhaal van Vilan in Vriendin 24

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit blijft tussen hem en mij...'

19.10.2017 - Er zijn van die dingen die je liever niet met een ander deelt. Acht lezeressen over wat ze van hun partner aan niemand mogen vertellen...

Lees meer!
 Tips voor een gezonde hoofdhuid

19.10.2017 - Een mooie bos haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Met deze tips stimuleer je de groei van gezonde, nieuwe en glanzende haren.

Lees meer!
Hoe ontvang je een compliment?

19.10.2017 - Een grappig filmpje, over hoeveel complimenten een mens kan hebben voordat het ongemakkelijk wordt, zie je hieronder. Ook interessant om hierin het verschil tussen mannen en vrouwen te zien.

Lees meer!
Oplossing puzzel 32: stratego

19.10.2017 - Winnaars van 2 vrijkaarten voor My Fair Lady in een theater naar keuze, t.w.v. € 95,- zijn...

Lees verder
Waar te koop (Vriendin 42)

19.10.2017 - Wil je weten waar je de kleding, schoenen, make-up of andere producten uit Vriendin kunt kopen? We hebben de verkoopinformatie voor je verzameld. Klik door naar de website van het merk om een winkel of webshop te vinden.

Lees meer!
Ester (44): 'Eindelijk vond ik twee halfzussen'

18.10.2017 - In januari vertelde Ester (44) in Vriendin over de zoektocht naar haar biologische vader, een anonieme zaaddonor. Van hem ontbreekt nog steeds ieder spoor, maar ze vond binnen twee maanden wel twee halfzussen. “Misschien zijn we zelfs met honderd.”

Lees meer!
Juf Kiet geeft les aan vluchtelingkinderen

18.10.2017 - Misschien heb je ’m wel gezien: de hartverwarmende documentaire over juf Kiet, die kinderen uit oorlogsgebieden en migranten wegwijs maakt in Nederland. Wie is Kiet en wat drijft haar? “Mijn hart maakt een sprongetje als ik merk dat de taalknop omgaat bij een leerling.”

Lees meer!
Roos (47): ‘Op salsales werd mijn man verliefd op een ander’

18.10.2017 - Roos (47) vond het heerlijk om met haar man naar salsales te gaan. Maar toen hij verliefd werd op zijn danspartner verliet hij haar. "Heel verdrietig dat het zo gelopen is"

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 196 |