×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'
08.06.2017 -

Manja (52) werkte jaren in het leger, waar ze vloog in een F-16. Ze stapte over naar de burgerluchtvaart en is nu gezagvoerder van een Boeing 737. “Het blijft een mannenwereld, maar ik pas er prima tussen.”


In het holst van de nacht gaat vaak haar wekker en rijdt Manja even later vanuit Lemmer naar Schiphol. Vanaf de luchthaven brengt ze passagiers met een Boeing 737 naar hun bestemming. Als Manja vertelt dat ze bij Transavia werkt, denken mensen vaak dat ze stewardess is: “Ze kijken ervan op dat ik piloot ben. Er hangt zelfs glamour rondom het beroep, terwijl ik daar zelf niets mee heb. Het gaat mij om het vliegen, het sturen: zo’n groot ding met 190 man aan boord de lucht in trekken en zorgen dat het veilig en op tijd aankomt, prachtig. Ik vind het leuk om iets te dóén.”

Aardig zelfstandig 
Na een drukke dag, waarop ze bijvoorbeeld heen en weer naar Kreta of de Canarische Eilanden is gevlogen, pakt Manja thuis haar rol als moeder van drie puberzonen op. Ze maakt het gezellig en doet het huishouden, waarbij haar zonen ook hun handen uit de mouwen steken. “Daarna duik ik mijn bed in om weer t en uitgerust te zijn voor de volgende vlucht. Het vergt veel planning, maar gelukkig kan ik vaak een beroep doen op mijn familie, vrienden en oppas. Met de vader van mijn kinderen heb ik co-ouderschap, waardoor mijn zonen afwisselend bij hem en bij mij zijn. Ze zijn inmiddels ook aardig zelfstandig, zetten zelf hun wekker, maken hun eigen ontbijt. En veel gaat via briefjes die ik voor ze achterlaat.”

Best stoer
Manja werkt sinds zeventien jaar als piloot in de burgerluchtvaart, maar was ooit de eerste vrouwelijke straaljagerpiloot ter wereld. Haar zonen vinden dat best stoer, al hebben ze het er niet vaak over. “Voor hen is het normaal”, vertelt Manja. “Ze zijn ermee opgegroeid en scheppen er niet over op tegen hun vrienden. Maar de oudste van achttien is inmiddels wel besmet geraakt met het vliegvirus; hij wil ook straaljagerpiloot worden en is bezig met de selectie.”

Speciaal voor Vriendin heeft Manja haar straaljagerpak nog een keer aangetrokken (zie foto hierboven).  

Lees het hele verhaal van Manja in Vriendin 23

De Nederlandse Veteranendag
Op 24 juni 2017 is de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Bij dit evenement worden 115.000 militairen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag start met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij ook Manja als veteraan aanwezig zal zijn. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |