×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'
08.06.2017 -

Manja (52) werkte jaren in het leger, waar ze vloog in een F-16. Ze stapte over naar de burgerluchtvaart en is nu gezagvoerder van een Boeing 737. “Het blijft een mannenwereld, maar ik pas er prima tussen.”


In het holst van de nacht gaat vaak haar wekker en rijdt Manja even later vanuit Lemmer naar Schiphol. Vanaf de luchthaven brengt ze passagiers met een Boeing 737 naar hun bestemming. Als Manja vertelt dat ze bij Transavia werkt, denken mensen vaak dat ze stewardess is: “Ze kijken ervan op dat ik piloot ben. Er hangt zelfs glamour rondom het beroep, terwijl ik daar zelf niets mee heb. Het gaat mij om het vliegen, het sturen: zo’n groot ding met 190 man aan boord de lucht in trekken en zorgen dat het veilig en op tijd aankomt, prachtig. Ik vind het leuk om iets te dóén.”

Aardig zelfstandig 
Na een drukke dag, waarop ze bijvoorbeeld heen en weer naar Kreta of de Canarische Eilanden is gevlogen, pakt Manja thuis haar rol als moeder van drie puberzonen op. Ze maakt het gezellig en doet het huishouden, waarbij haar zonen ook hun handen uit de mouwen steken. “Daarna duik ik mijn bed in om weer t en uitgerust te zijn voor de volgende vlucht. Het vergt veel planning, maar gelukkig kan ik vaak een beroep doen op mijn familie, vrienden en oppas. Met de vader van mijn kinderen heb ik co-ouderschap, waardoor mijn zonen afwisselend bij hem en bij mij zijn. Ze zijn inmiddels ook aardig zelfstandig, zetten zelf hun wekker, maken hun eigen ontbijt. En veel gaat via briefjes die ik voor ze achterlaat.”

Best stoer
Manja werkt sinds zeventien jaar als piloot in de burgerluchtvaart, maar was ooit de eerste vrouwelijke straaljagerpiloot ter wereld. Haar zonen vinden dat best stoer, al hebben ze het er niet vaak over. “Voor hen is het normaal”, vertelt Manja. “Ze zijn ermee opgegroeid en scheppen er niet over op tegen hun vrienden. Maar de oudste van achttien is inmiddels wel besmet geraakt met het vliegvirus; hij wil ook straaljagerpiloot worden en is bezig met de selectie.”

Speciaal voor Vriendin heeft Manja haar straaljagerpak nog een keer aangetrokken (zie foto hierboven).  

Lees het hele verhaal van Manja in Vriendin 23

De Nederlandse Veteranendag
Op 24 juni 2017 is de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Bij dit evenement worden 115.000 militairen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag start met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij ook Manja als veteraan aanwezig zal zijn. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!