×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'

Manja: 'Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld'
08.06.2017 -

Manja (52) werkte jaren in het leger, waar ze vloog in een F-16. Ze stapte over naar de burgerluchtvaart en is nu gezagvoerder van een Boeing 737. “Het blijft een mannenwereld, maar ik pas er prima tussen.”


In het holst van de nacht gaat vaak haar wekker en rijdt Manja even later vanuit Lemmer naar Schiphol. Vanaf de luchthaven brengt ze passagiers met een Boeing 737 naar hun bestemming. Als Manja vertelt dat ze bij Transavia werkt, denken mensen vaak dat ze stewardess is: “Ze kijken ervan op dat ik piloot ben. Er hangt zelfs glamour rondom het beroep, terwijl ik daar zelf niets mee heb. Het gaat mij om het vliegen, het sturen: zo’n groot ding met 190 man aan boord de lucht in trekken en zorgen dat het veilig en op tijd aankomt, prachtig. Ik vind het leuk om iets te dóén.”

Aardig zelfstandig 
Na een drukke dag, waarop ze bijvoorbeeld heen en weer naar Kreta of de Canarische Eilanden is gevlogen, pakt Manja thuis haar rol als moeder van drie puberzonen op. Ze maakt het gezellig en doet het huishouden, waarbij haar zonen ook hun handen uit de mouwen steken. “Daarna duik ik mijn bed in om weer t en uitgerust te zijn voor de volgende vlucht. Het vergt veel planning, maar gelukkig kan ik vaak een beroep doen op mijn familie, vrienden en oppas. Met de vader van mijn kinderen heb ik co-ouderschap, waardoor mijn zonen afwisselend bij hem en bij mij zijn. Ze zijn inmiddels ook aardig zelfstandig, zetten zelf hun wekker, maken hun eigen ontbijt. En veel gaat via briefjes die ik voor ze achterlaat.”

Best stoer
Manja werkt sinds zeventien jaar als piloot in de burgerluchtvaart, maar was ooit de eerste vrouwelijke straaljagerpiloot ter wereld. Haar zonen vinden dat best stoer, al hebben ze het er niet vaak over. “Voor hen is het normaal”, vertelt Manja. “Ze zijn ermee opgegroeid en scheppen er niet over op tegen hun vrienden. Maar de oudste van achttien is inmiddels wel besmet geraakt met het vliegvirus; hij wil ook straaljagerpiloot worden en is bezig met de selectie.”

Speciaal voor Vriendin heeft Manja haar straaljagerpak nog een keer aangetrokken (zie foto hierboven).  

Lees het hele verhaal van Manja in Vriendin 23

De Nederlandse Veteranendag
Op 24 juni 2017 is de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Bij dit evenement worden 115.000 militairen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag start met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij ook Manja als veteraan aanwezig zal zijn. 

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |