×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Annet woog 130 kilo: 'Nu ik 55 kilo ben afgevallen, durf ik mijn hart te volgen'

Annet woog 130 kilo: 'Nu ik 55 kilo ben afgevallen, durf ik mijn hart te volgen'
07.06.2017 -

Op haar zwaarst woog Annet (33) 130 kilo. Leuke dingen deed ze niet meer. Nu ze meer dan vijftig kilo is afgevallen, kan ze zijn wie ze is. “De eerste keer dat ik op de dansvloer stond te swingen, voelde als een overwinning.”


De muur van haar nieuwe huis is knalgroen geschilderd, de scooter die ze als tiener zo graag wilde hebben heeft ze alsnog aangeschaft, en die vrolijke zomerjurkjes waarvan ze alleen maar kon dromen hangen nu in haar kast. O ja, haar baan – die niet meer goed voelde – zegde ze gisteren per direct op. Wat Annet in de toekomst gaat doen weet ze nog niet, maar ze vertrouwt erop dat het goedkomt. Zoals dat elke keer gaat wanneer ze haar hart volgt. Het is een zonnige lentedag, en Annet vertelt over haar afvalproces en hoe ze hierdoor veranderde. “Het leven is té mooi en té kort om te blijven hangen in situaties of patronen waarvan je niet blij wordt. Jarenlang wierp mijn overgewicht een schaduw over wie ik werkelijk ben. Het zorgde er zelfs voor dat ik veranderde uit zelfbescherming. Dat mechanisme werd goed duidelijk in mijn puberteit. Toen ik tien was, werd ik veel gepest met mijn gewicht. Ik viel op doordat ik forser was dan andere kinderen. Na schooltijd werd ik opgewacht door een groepje dat me uitschold en me duidelijk maakte dat ik niets waard was. Gelukkig geloofde ik ze niet.

'Mijn kwetsbare kant verborg ik achter een zelfverzekerd masker' 

Ik wist dat ik er mocht zijn, maar hun opmerkingen hadden wel impact. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor dat mensen me nooit meer zó mochten raken. Mijn kwetsbare kant verborg ik achter een zelfverzekerd masker. Ik kwam over als een meisje dat nergens bang voor was. Ik heb zelfs anderen gepest om dat imago in stand te houden. Wat voelde ik me daar rot bij. Lekker eten gaf me ontspanning als ik me verdrietig, moe of gestresst voelde, ik was een echte emotie-eter. ’s Avonds deed ik me tegoed aan snoep en snacks.”

Langs de kant
Annet werd steeds zwaarder. Toen ze twintig was, woog ze bijna honderd kilo. Onbewust zorgden de extra kilo’s ervoor dat ze nooit echt zichzelf kon zijn. “Ik hou ontzettend van dansen, maar als ik met mijn vrienden uitging, stond ik langs de kant. Ik durfde mezelf niet te laten zien. Dit ging zelfs zover dat ik in een restaurant niet op wilde staan als ik naar het toilet moest. En als ik een terrasje wilde pakken, keek ik eerst naar de stoelen. Zou ik er wel in passen? Zouden ze me wel houden? Eigenlijk was ik op de een of andere manier altijd met mijn gewicht bezig, nooit volledig met de dingen die ik leuk vond om te doen. Nu zie ik dat heel duidelijk, maar destijds niet. Ik dacht dat ik gelukkig was. Ik had een lieve vriend, een geweldige familie, leuke vrienden en een mooie baan in de kinderopvang.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 23. Meepraten over dit verhaal? Praat mee op ons forum. 

Plaats een reactie

3Reacties

Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview

1

Vrijdag veilingdag: win een sieradenset van By Biek (t.w.v. € 128,50)

20.11.2017 - De sieraden van By Biek zijn gemaakt van gerecycled koper. Op Vriendin’s Vrijdag Veilingdag geven we deze vrijdag een set (t.w.v. € 128,50, ByBiek.nl) weg, met daarin oorbellen, een ketting en een oorcuff.

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |