×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Annet woog 130 kilo: 'Nu ik 55 kilo ben afgevallen, durf ik mijn hart te volgen'

Annet woog 130 kilo: 'Nu ik 55 kilo ben afgevallen, durf ik mijn hart te volgen'
07.06.2017 -

Op haar zwaarst woog Annet (33) 130 kilo. Leuke dingen deed ze niet meer. Nu ze meer dan vijftig kilo is afgevallen, kan ze zijn wie ze is. “De eerste keer dat ik op de dansvloer stond te swingen, voelde als een overwinning.”


De muur van haar nieuwe huis is knalgroen geschilderd, de scooter die ze als tiener zo graag wilde hebben heeft ze alsnog aangeschaft, en die vrolijke zomerjurkjes waarvan ze alleen maar kon dromen hangen nu in haar kast. O ja, haar baan – die niet meer goed voelde – zegde ze gisteren per direct op. Wat Annet in de toekomst gaat doen weet ze nog niet, maar ze vertrouwt erop dat het goedkomt. Zoals dat elke keer gaat wanneer ze haar hart volgt. Het is een zonnige lentedag, en Annet vertelt over haar afvalproces en hoe ze hierdoor veranderde. “Het leven is té mooi en té kort om te blijven hangen in situaties of patronen waarvan je niet blij wordt. Jarenlang wierp mijn overgewicht een schaduw over wie ik werkelijk ben. Het zorgde er zelfs voor dat ik veranderde uit zelfbescherming. Dat mechanisme werd goed duidelijk in mijn puberteit. Toen ik tien was, werd ik veel gepest met mijn gewicht. Ik viel op doordat ik forser was dan andere kinderen. Na schooltijd werd ik opgewacht door een groepje dat me uitschold en me duidelijk maakte dat ik niets waard was. Gelukkig geloofde ik ze niet.

'Mijn kwetsbare kant verborg ik achter een zelfverzekerd masker' 

Ik wist dat ik er mocht zijn, maar hun opmerkingen hadden wel impact. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor dat mensen me nooit meer zó mochten raken. Mijn kwetsbare kant verborg ik achter een zelfverzekerd masker. Ik kwam over als een meisje dat nergens bang voor was. Ik heb zelfs anderen gepest om dat imago in stand te houden. Wat voelde ik me daar rot bij. Lekker eten gaf me ontspanning als ik me verdrietig, moe of gestresst voelde, ik was een echte emotie-eter. ’s Avonds deed ik me tegoed aan snoep en snacks.”

Langs de kant
Annet werd steeds zwaarder. Toen ze twintig was, woog ze bijna honderd kilo. Onbewust zorgden de extra kilo’s ervoor dat ze nooit echt zichzelf kon zijn. “Ik hou ontzettend van dansen, maar als ik met mijn vrienden uitging, stond ik langs de kant. Ik durfde mezelf niet te laten zien. Dit ging zelfs zover dat ik in een restaurant niet op wilde staan als ik naar het toilet moest. En als ik een terrasje wilde pakken, keek ik eerst naar de stoelen. Zou ik er wel in passen? Zouden ze me wel houden? Eigenlijk was ik op de een of andere manier altijd met mijn gewicht bezig, nooit volledig met de dingen die ik leuk vond om te doen. Nu zie ik dat heel duidelijk, maar destijds niet. Ik dacht dat ik gelukkig was. Ik had een lieve vriend, een geweldige familie, leuke vrienden en een mooie baan in de kinderopvang.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 23. Meepraten over dit verhaal? Praat mee op ons forum. 

Plaats een reactie

3Reacties

Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |