×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Magda en Ingrid: 'Wij helpen ex-proefdieren aan een mooi pensioen'

Magda en Ingrid: 'Wij helpen ex-proefdieren aan een mooi pensioen'
25.05.2017 -

Magda heeft al meer dan duizend ex-labhonden aan een liefdevol nieuw plekje geholpen. Ingrid is een van die eigenaren. “Een nieuw baasje moet niet alleen genoeg aandacht, maar ook veel liefde en geduld hebben.”


Ingrid: 'Steun heb ik nodig, want honden opvangen kan alleen als iedereen in het gezin voor ze wil zorgen' 


Angstig en onrustig
Ingrid heeft zich altijd over dieren ontfermd, vertelt ze. “Voor het asiel in Den Helder vang ik al heel lang dieren op en ik was actief bij de Dierenambulance. En op ons erf was het een gezellige beestenboel. We hadden al twee honden: Saartje, die een nieuw huis zocht nadat haar baasje was overleden, en de afgekeurde blindengeleidehond Lana.” Toen een kennis van Ingrid haar namens Stichting hulp en herplaatsing huisdieren vroeg of ze ex-labhondjes kon opvangen, hoefde ze daar dan ook niet lang over na te denken.

Ingrid: “Natuurlijk wilde ik dat. Vreemd genoeg had ik er nog nooit over nagedacht wat er met proefdieren gebeurt na afloop van een experiment, maar ik vind het geweldig dat sommige proefdieren niet worden afgeschreven als hun taak erop zit. Ze verdienen het goed opgevangen te worden. Gelukkig dachten mijn man en kinderen daar net zo over. Die steun heb ik nodig, want honden opvangen kan alleen als iedereen in het gezin voor ze wil zorgen. Op de dagen dat ik aan het werk ben als kleuterjuf, zijn de honden vaak te vinden in ons kantoor aan huis en zorgt mijn man André voor ze. En als een nieuw hondje het ’s nachts moeilijk heeft, gaat het soms zelfs met ons mee naar boven. Dan slaapt het in een bench aan mijn kant van het bed. Een hond kan onrustig zijn, maar als ik mijn vingers tussen de spijlen steek, is dat vaak al voldoende om hem te kalmeren.” Als ex-labhonden bij Ingrid komen, kunnen ze angstig zijn.
Ingrid: “Laboratoriumhonden leven in een kennel. Ze zijn gewend aan hun verzorgers, hebben een mand en speelgoed, maar verder is er niets dat op het leven in een woonhuis lijkt. Ze weten niet hoe ze alle indrukken moeten interpreteren. In principe zien ze in alles gevaar. Je kunt het vergelijken met een dropping in de jungle: als jij voor het eerst door een oerwoud loopt, ben je
ook superalert. Pas als een hond ontspannen is, kan hij nieuwe vaardigheden leren, zoals aan de riem lopen of zindelijk worden. Het is in de eerste plaats belangrijk dat een hond zich veilig voelt en tot rust komt, daarna komt de rest.”

Aan het hart
“Achttien jaar geleden vertelde een onderzoeker me op een verjaardag dat er acht golden labradors in het laboratorium zaten waar hij werkte. Zijn onderzoek was afgerond en de dieren hadden hun plicht gedaan. De honden werden geëuthanaseerd. Een standaardprocedure, vertelde hij. Het ging hem aan het hart, want het waren geweldige beesten. Hij vroeg zich af of de
honden toch konden blijven leven. Ik en de andere medewerkers van de stichting wilden niets liever dan die honden helpen. We gingen aan tafel met mensen van dat laboratorium om te praten over de mogelijkheden proefdieren op te vangen. Ik vond het heel spannend, want ik wist niet wat ik precies kon verwachten. Maar alle spanningen vielen van me af tijdens het gesprek: het bleken betrokken mensen te zijn die het beste wilden voor hun dieren. Na een aantal gesprekken en nadat alles juridisch was geregeld, mocht ik de acht golden-labradors ophalen. Voordat ik ze in mijn busje laadde, werden ze nog losgelaten op het terrein: de medewerkers wilden de honden nog een keer zien rennen.”

Gastgezinnen gezocht
Wil jij net als Ingrid ex-labhonden opvangen zodat ze tot rust kunnen komen voordat ze voorgoed bij hun nieuwe baasje kunnen wonen? Ga naar www.shhh.nl.


Lees het hele verhaal van Magda en Ingrid in Vriendin 21

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!