×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Deze zussen bieden houvast aan jonge gezinnen die een ouder verliezen

Deze zussen bieden houvast aan jonge gezinnen die een ouder verliezen
17.05.2017 -

Nicky (32), Suzanne (31) en Femke (27) waren tieners toen hun moeder Els overleed aan borstkanker. Met Stichting Bretels bieden ze houvast aan jonge gezinnen die een ouder verliezen. “We willen laten zien dat het mogelijk is om het leven weer lief te hebben.”


Suzanne: “De naam van onze stichting heeft twee betekenissen. Bretels zijn letterlijk een houvast, maar het is ook een verwijzing naar onze moeder, Els. Het leek ons mooi om haar een prominente plek te geven in de stichting, het is immers haar gedachtegoed dat we uitdragen.”

Femke: “Ze was er altijd voor anderen. Ze was lerares Frans en nog steeds komen we oud-leerlingen van haar tegen die vertellen hoeveel mooie herinneringen ze aan haar hebben. Het is fijn om te weten dat ze niet alleen voor ons, maar ook voor anderen zo veel heeft betekend. En we zijn blij dat we dat nu met z’n drieën kunnen voortzetten.”

Nicky: “Hoe wij nu in het leven staan, hebben we voor een groot deel aan haar te danken. Als zij de moed had opgegeven, had dat ons ook op een andere manier gevormd. Er zat ruim anderhalf jaar tussen het moment dat ze hoorde dat ze niet meer beter werd en haar overlijden. In die tijd bleef ze naar de mooie kanten van het leven kijken. Ze heeft haar schouders eronder gezet en elke kans gepakt. Dan stond ze na een chemo gewoon met een kaal hoofd weer voor de klas. En thuis draaide alles gewoon door: vakanties, verjaardagen, op kamers gaan. We moesten het niet in ons hoofd halen iets af te zeggen omdat zij zich ziek voelde. Ik geloof absoluut dat ze dankzij die positieve instelling van een levensverwachting van zes maanden het driedubbele heeft weten te maken.”

Tussen wal en schip
Nicky: “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik in het leven iets voor anderen wil betekenen. Ik heb bijvoorbeeld vier jaar lang in een inloophuis voor mensen met kanker gewerkt, wat heel mooi was om te doen. Het viel me toen op dat jonge gezinnen waarin een ouder overlijdt of overleden is eigenlijk een beetje tussen wal en schip vielen. Als ze te maken hadden met kanker, konden ze in het inloophuis terecht. Maar gezinnen die iets anders meemaakten, hadden zo’n plek vaak niet. Omdat het een onderwerp is dat heel dicht bij me staat, wilde ik voor die doelgroep graag iets extra’s doen. Op vakantie in Peru ontmoette ik een vrouw die een sociale onderneming had opgericht: een stichting met een commercieel bedrijf ernaast. Op die manier kon ze zelfvoorzienend zijn en was ze niet afhankelijk van giften en subsidies. Dat idee sprak me zo aan dat ik meteen mijn zussen heb gebeld om een plan uit te denken.”

Suzanne: “Ik had op dat moment een parttimebaan en dus ruimte om er iets naast te doen. Femke woonde nog in Londen voor haar werk, maar vergaderde via Skype met ons mee. Ze is in augustus vorig jaar terugverhuisd naar Nederland, zodat ze meer tijd in Bretels kan steken. Op dit moment werken we nog steeds op vrijwillige basis voor de stichting, naast onze banen. Dit kost ons allemaal een à twee dagen per week. We ondersteunen gezinnen in de regio’s Haarlem, de Haarlemmermeer en de gemeenten van de Bollenstreek, maar we zien dat ook gezinnen daarbuiten ons weten te vinden. Uiteindelijk hopen we ooit landelijk bereik te krijgen.”

Lees het hele verhaal van de zussen in Vriendin 20

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |