×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'
09.05.2017 -

Veel mensen kennen Fidan Ekiz (40) als tafeldame van De wereld draait door, maar de goedlachse Rotterdamse doet veel meer. Zo is ze journalist, columnist, documentairemaker en nu brengt ze een Turks kookboek uit, vol familierecepten. “Ik wil mijn ouders trots maken.”


Ik heb nog niet op de bel gedrukt als Fidan Ekiz – joggingbroek aan, geen make-up op – de deur al opendoet. Ze schrikt. “Sorry, ik wist niet dat je er al was. Ik dacht: ik zet nog even de vuilniszakken buiten.” En, eenmaal binnen: “Wil je koffie? O, ik heb geen melk in huis. Is thee ook goed?” Fidan is niet in goeden doen, vertelt ze. Haar vader lag wekenlang in het ziekenhuis, hij kreeg complicaties na een liesbreukoperatie. Ze is veel bij hem geweest. “En dan waren er een paar maanden geleden ook nog die dreigementen vanwege een column die ik had geschreven over Turkse Nederlanders in Rotterdam.” Fidan heeft net een kookboek geschreven, de aanleiding voor dit interview, maar de publicatie daarvan werd zelfs uitgesteld vanwege de felle reacties op haar uitgesproken column.

‘Ik ben niet iemand die snel bang is, tenzij het om insecten gaat’


Dat lazen we, over die dreigementen. Gaat het wel?
“Ja, hoor. Ik ben niet iemand die snel bang is. Ik ben zo’n beetje blind voor gevaar – tenzij het gaat om insecten of zo, haha. Toen ik als correspondent voor onder meer RTL nieuws werkte, kwam ik vaak in gevaarlijke gebieden. Drie jaar geleden wilden mijn collega en ik de Syrische grens over, maar dat lukte steeds niet. Totdat we met een groep gewapende Peshmerga-strijders
mee konden rijden in de bak van hun pick-uptruck. Dé oplossing, leek mij. Alleen dacht ik er even niet bij na dat ik net zwanger was. Er had ik weet niet wat kunnen gebeuren. Spannende situaties fascineren me gewoon, en gevaar stoot me zeker niet af.”

Maar nu is je zoontje Ferran (3) er. Wat is er veranderd?
“Nog steeds zit er iets in mijn hoofd dat alles van me overneemt als ik in het buitenland ben. Maar als ik bij Ferran ben, denk ik dubbel zo hard na over wat ik doe. Mijn kind is mijn achilleshiel. Ik was al vaker bedreigd via Twitter, maar deze dreigementen waren anders. Ik mag er van de politie niet te veel over zeggen, maar nu werd ik gebeld en kreeg ik de indruk dat er mensen zijn die mijn dagelijkse route kennen. Dat was eng. Ik voel me kwetsbaarder nu ik Ferran heb. Maar
ik laat me niet uit het veld slaan: ik ben op mijn hoede, maar nooit bang. Dat zit gewoon niet in me. Ik vond die column trouwens vrij mild: ik schreef dat de zwijgende meerderheid van de Turken in Nederland gematigdheid wil. We leven in een gepolariseerde samenleving en ik wil niet dat mijn kind of zijn Nederlandse vriendjes, daar last van gaat krijgen. Ik wil zo graag dat die verdeeldheid verdwijnt.”

Lees het hele interview met Fidan Ekiz in Vriendin 19.

Wij mogen 10x Fidans kookboek Family food weggeven. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in!

Foto: Marjolein Volmer

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

1Reacties

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |