×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'
09.05.2017 -

Veel mensen kennen Fidan Ekiz (40) als tafeldame van De wereld draait door, maar de goedlachse Rotterdamse doet veel meer. Zo is ze journalist, columnist, documentairemaker en nu brengt ze een Turks kookboek uit, vol familierecepten. “Ik wil mijn ouders trots maken.”


Ik heb nog niet op de bel gedrukt als Fidan Ekiz – joggingbroek aan, geen make-up op – de deur al opendoet. Ze schrikt. “Sorry, ik wist niet dat je er al was. Ik dacht: ik zet nog even de vuilniszakken buiten.” En, eenmaal binnen: “Wil je koffie? O, ik heb geen melk in huis. Is thee ook goed?” Fidan is niet in goeden doen, vertelt ze. Haar vader lag wekenlang in het ziekenhuis, hij kreeg complicaties na een liesbreukoperatie. Ze is veel bij hem geweest. “En dan waren er een paar maanden geleden ook nog die dreigementen vanwege een column die ik had geschreven over Turkse Nederlanders in Rotterdam.” Fidan heeft net een kookboek geschreven, de aanleiding voor dit interview, maar de publicatie daarvan werd zelfs uitgesteld vanwege de felle reacties op haar uitgesproken column.

‘Ik ben niet iemand die snel bang is, tenzij het om insecten gaat’


Dat lazen we, over die dreigementen. Gaat het wel?
“Ja, hoor. Ik ben niet iemand die snel bang is. Ik ben zo’n beetje blind voor gevaar – tenzij het gaat om insecten of zo, haha. Toen ik als correspondent voor onder meer RTL nieuws werkte, kwam ik vaak in gevaarlijke gebieden. Drie jaar geleden wilden mijn collega en ik de Syrische grens over, maar dat lukte steeds niet. Totdat we met een groep gewapende Peshmerga-strijders
mee konden rijden in de bak van hun pick-uptruck. Dé oplossing, leek mij. Alleen dacht ik er even niet bij na dat ik net zwanger was. Er had ik weet niet wat kunnen gebeuren. Spannende situaties fascineren me gewoon, en gevaar stoot me zeker niet af.”

Maar nu is je zoontje Ferran (3) er. Wat is er veranderd?
“Nog steeds zit er iets in mijn hoofd dat alles van me overneemt als ik in het buitenland ben. Maar als ik bij Ferran ben, denk ik dubbel zo hard na over wat ik doe. Mijn kind is mijn achilleshiel. Ik was al vaker bedreigd via Twitter, maar deze dreigementen waren anders. Ik mag er van de politie niet te veel over zeggen, maar nu werd ik gebeld en kreeg ik de indruk dat er mensen zijn die mijn dagelijkse route kennen. Dat was eng. Ik voel me kwetsbaarder nu ik Ferran heb. Maar
ik laat me niet uit het veld slaan: ik ben op mijn hoede, maar nooit bang. Dat zit gewoon niet in me. Ik vond die column trouwens vrij mild: ik schreef dat de zwijgende meerderheid van de Turken in Nederland gematigdheid wil. We leven in een gepolariseerde samenleving en ik wil niet dat mijn kind of zijn Nederlandse vriendjes, daar last van gaat krijgen. Ik wil zo graag dat die verdeeldheid verdwijnt.”

Lees het hele interview met Fidan Ekiz in Vriendin 19.

Wij mogen 10x Fidans kookboek Family food weggeven. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in!

Foto: Marjolein Volmer

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

1Reacties

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!