×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'

Fidan Ekiz: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha'
09.05.2017 -

Veel mensen kennen Fidan Ekiz (40) als tafeldame van De wereld draait door, maar de goedlachse Rotterdamse doet veel meer. Zo is ze journalist, columnist, documentairemaker en nu brengt ze een Turks kookboek uit, vol familierecepten. “Ik wil mijn ouders trots maken.”


Ik heb nog niet op de bel gedrukt als Fidan Ekiz – joggingbroek aan, geen make-up op – de deur al opendoet. Ze schrikt. “Sorry, ik wist niet dat je er al was. Ik dacht: ik zet nog even de vuilniszakken buiten.” En, eenmaal binnen: “Wil je koffie? O, ik heb geen melk in huis. Is thee ook goed?” Fidan is niet in goeden doen, vertelt ze. Haar vader lag wekenlang in het ziekenhuis, hij kreeg complicaties na een liesbreukoperatie. Ze is veel bij hem geweest. “En dan waren er een paar maanden geleden ook nog die dreigementen vanwege een column die ik had geschreven over Turkse Nederlanders in Rotterdam.” Fidan heeft net een kookboek geschreven, de aanleiding voor dit interview, maar de publicatie daarvan werd zelfs uitgesteld vanwege de felle reacties op haar uitgesproken column.

‘Ik ben niet iemand die snel bang is, tenzij het om insecten gaat’


Dat lazen we, over die dreigementen. Gaat het wel?
“Ja, hoor. Ik ben niet iemand die snel bang is. Ik ben zo’n beetje blind voor gevaar – tenzij het gaat om insecten of zo, haha. Toen ik als correspondent voor onder meer RTL nieuws werkte, kwam ik vaak in gevaarlijke gebieden. Drie jaar geleden wilden mijn collega en ik de Syrische grens over, maar dat lukte steeds niet. Totdat we met een groep gewapende Peshmerga-strijders
mee konden rijden in de bak van hun pick-uptruck. Dé oplossing, leek mij. Alleen dacht ik er even niet bij na dat ik net zwanger was. Er had ik weet niet wat kunnen gebeuren. Spannende situaties fascineren me gewoon, en gevaar stoot me zeker niet af.”

Maar nu is je zoontje Ferran (3) er. Wat is er veranderd?
“Nog steeds zit er iets in mijn hoofd dat alles van me overneemt als ik in het buitenland ben. Maar als ik bij Ferran ben, denk ik dubbel zo hard na over wat ik doe. Mijn kind is mijn achilleshiel. Ik was al vaker bedreigd via Twitter, maar deze dreigementen waren anders. Ik mag er van de politie niet te veel over zeggen, maar nu werd ik gebeld en kreeg ik de indruk dat er mensen zijn die mijn dagelijkse route kennen. Dat was eng. Ik voel me kwetsbaarder nu ik Ferran heb. Maar
ik laat me niet uit het veld slaan: ik ben op mijn hoede, maar nooit bang. Dat zit gewoon niet in me. Ik vond die column trouwens vrij mild: ik schreef dat de zwijgende meerderheid van de Turken in Nederland gematigdheid wil. We leven in een gepolariseerde samenleving en ik wil niet dat mijn kind of zijn Nederlandse vriendjes, daar last van gaat krijgen. Ik wil zo graag dat die verdeeldheid verdwijnt.”

Lees het hele interview met Fidan Ekiz in Vriendin 19.

Wij mogen 10x Fidans kookboek Family food weggeven. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in!

Foto: Marjolein Volmer

Winnen

Met deelname aan deze actie schrijf je je automatisch in voor de Vriendin nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen van Vriendin. Je kunt je op ieder moment uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief te klikken op ‘afmelden’.

De velden waar * bij staat, zijn verplicht om in te vullen. Veel succes!

Het volgende veld is alleen voor robots. Laat het veld leeg wanneer je een mens bent.

Plaats een reactie

1Reacties

2

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |