×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'
02.05.2017 -

We kennen haar van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Hierin adviseert Annemarie van Gaal (54) mensen hoe ze hun geldzaken weer op orde krijgen. Ze weet hoe het is om op zwart zaad te zitten: ooit was ze een alleenstaande moeder en moest ze elk dubbeltje omdraaien.


Je bent inmiddels een autoriteit als het om financiën gaat. Hoe raakte je geïnteresseerd in geldzaken?
“Nadat mijn eerste man vertrok, had ik het financieel zwaar. Ik was een alleenstaande moeder zonder alimentatie en moest alles zelf doen. Ik ben gered door mijn kasboekje, waarin ik bijhield wat er binnenkwam en wat ik uitgaf. En ik ben óók gered door mijn eigen inzet, die maakte dat ik dacht: dan moet ik ’s avonds een bijbaantje nemen en zaterdagochtend gaan werken. Vakantiedagen spaarde ik. In plaats van op vakantie te gaan, ging ik drie weken werken voor een uitzendbureau en verdiende zo ‘dubbel’ geld. Het was lastig, maar die periode heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Als het je lukt tegen de stroom in te zwemmen, krijg je het gevoel dat je over water kunt lopen. Dat gevoel gun ik ook anderen, daarom wil ik mensen helpen.”

Hoe maakte je de omslag en kwam je uit die periode van armoede?
“Na vijf jaar knokken werd ik door de uitgeverij waar ik werkte gevraagd om naar Rusland te gaan waar we ook tijdschriften wilden opzetten. Dat was een grote stap, maar ook een nieuwe kans. Ik had het gevoel: als ik uit dit leven wil komen, moet ik een sprong in het diepe maken. Uiteindelijk
gingen mijn partner en ik daar verder in Rusland. Dat was soms vechten, we zijn zeven keer bijna kopje-onder gegaan. Maar uiteindelijk hebben we het bedrijf goed kunnen verkopen. Toen ik terugkwam in Nederland, zag ik hoe de maatschappij veranderde en hoe mensen daardoor in financiële problemen kwamen. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en met
anderen zelfhulpprogramma’s gaan maken.”
 

‘Je kunt uit de armoede komen, zoals ik, maar dat moet je wel willen’

 

Helpt het daarbij dat je zelf armoede hebt gekend? Weet je nog hoe dat was?
“Ja hoor, dat gevoel kan ik nog terughalen. Ik had een minuscuul huisje, niet meer dan veertig vierkante meter. Mijn zoon en ik hadden twee kleine slaapkamertjes. Eentje heb ik zelfs een keer aan Duitsers verhuurd. Die belden aan en vroegen waar ze in de buurt een ‘zimmer’ konden huren. Ik zei: ‘Hier!’ Ik ben met mijn zoontje in een eenpersoonsbedje gaan liggen en heb zo een zakcentje verdiend. Mijn ervaringen helpen zeker om anderen te helpen, maar het maakt ook dat ik geen medelijden met ze heb. Je kunt er uitkomen, zoals ik, maar dat moet je wel willen.”

Lees het hele verhaal van Annemarie van Gaal in Vriendin 18
 
Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |