×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'
02.05.2017 -

We kennen haar van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Hierin adviseert Annemarie van Gaal (54) mensen hoe ze hun geldzaken weer op orde krijgen. Ze weet hoe het is om op zwart zaad te zitten: ooit was ze een alleenstaande moeder en moest ze elk dubbeltje omdraaien.


Je bent inmiddels een autoriteit als het om financiën gaat. Hoe raakte je geïnteresseerd in geldzaken?
“Nadat mijn eerste man vertrok, had ik het financieel zwaar. Ik was een alleenstaande moeder zonder alimentatie en moest alles zelf doen. Ik ben gered door mijn kasboekje, waarin ik bijhield wat er binnenkwam en wat ik uitgaf. En ik ben óók gered door mijn eigen inzet, die maakte dat ik dacht: dan moet ik ’s avonds een bijbaantje nemen en zaterdagochtend gaan werken. Vakantiedagen spaarde ik. In plaats van op vakantie te gaan, ging ik drie weken werken voor een uitzendbureau en verdiende zo ‘dubbel’ geld. Het was lastig, maar die periode heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Als het je lukt tegen de stroom in te zwemmen, krijg je het gevoel dat je over water kunt lopen. Dat gevoel gun ik ook anderen, daarom wil ik mensen helpen.”

Hoe maakte je de omslag en kwam je uit die periode van armoede?
“Na vijf jaar knokken werd ik door de uitgeverij waar ik werkte gevraagd om naar Rusland te gaan waar we ook tijdschriften wilden opzetten. Dat was een grote stap, maar ook een nieuwe kans. Ik had het gevoel: als ik uit dit leven wil komen, moet ik een sprong in het diepe maken. Uiteindelijk
gingen mijn partner en ik daar verder in Rusland. Dat was soms vechten, we zijn zeven keer bijna kopje-onder gegaan. Maar uiteindelijk hebben we het bedrijf goed kunnen verkopen. Toen ik terugkwam in Nederland, zag ik hoe de maatschappij veranderde en hoe mensen daardoor in financiële problemen kwamen. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en met
anderen zelfhulpprogramma’s gaan maken.”
 

‘Je kunt uit de armoede komen, zoals ik, maar dat moet je wel willen’

 

Helpt het daarbij dat je zelf armoede hebt gekend? Weet je nog hoe dat was?
“Ja hoor, dat gevoel kan ik nog terughalen. Ik had een minuscuul huisje, niet meer dan veertig vierkante meter. Mijn zoon en ik hadden twee kleine slaapkamertjes. Eentje heb ik zelfs een keer aan Duitsers verhuurd. Die belden aan en vroegen waar ze in de buurt een ‘zimmer’ konden huren. Ik zei: ‘Hier!’ Ik ben met mijn zoontje in een eenpersoonsbedje gaan liggen en heb zo een zakcentje verdiend. Mijn ervaringen helpen zeker om anderen te helpen, maar het maakt ook dat ik geen medelijden met ze heb. Je kunt er uitkomen, zoals ik, maar dat moet je wel willen.”

Lees het hele verhaal van Annemarie van Gaal in Vriendin 18
 
Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |