×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'

Annemarie van Gaal: 'Over grote aankopen denk ik een maand na'
02.05.2017 -

We kennen haar van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Hierin adviseert Annemarie van Gaal (54) mensen hoe ze hun geldzaken weer op orde krijgen. Ze weet hoe het is om op zwart zaad te zitten: ooit was ze een alleenstaande moeder en moest ze elk dubbeltje omdraaien.


Je bent inmiddels een autoriteit als het om financiën gaat. Hoe raakte je geïnteresseerd in geldzaken?
“Nadat mijn eerste man vertrok, had ik het financieel zwaar. Ik was een alleenstaande moeder zonder alimentatie en moest alles zelf doen. Ik ben gered door mijn kasboekje, waarin ik bijhield wat er binnenkwam en wat ik uitgaf. En ik ben óók gered door mijn eigen inzet, die maakte dat ik dacht: dan moet ik ’s avonds een bijbaantje nemen en zaterdagochtend gaan werken. Vakantiedagen spaarde ik. In plaats van op vakantie te gaan, ging ik drie weken werken voor een uitzendbureau en verdiende zo ‘dubbel’ geld. Het was lastig, maar die periode heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Als het je lukt tegen de stroom in te zwemmen, krijg je het gevoel dat je over water kunt lopen. Dat gevoel gun ik ook anderen, daarom wil ik mensen helpen.”

Hoe maakte je de omslag en kwam je uit die periode van armoede?
“Na vijf jaar knokken werd ik door de uitgeverij waar ik werkte gevraagd om naar Rusland te gaan waar we ook tijdschriften wilden opzetten. Dat was een grote stap, maar ook een nieuwe kans. Ik had het gevoel: als ik uit dit leven wil komen, moet ik een sprong in het diepe maken. Uiteindelijk
gingen mijn partner en ik daar verder in Rusland. Dat was soms vechten, we zijn zeven keer bijna kopje-onder gegaan. Maar uiteindelijk hebben we het bedrijf goed kunnen verkopen. Toen ik terugkwam in Nederland, zag ik hoe de maatschappij veranderde en hoe mensen daardoor in financiële problemen kwamen. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en met
anderen zelfhulpprogramma’s gaan maken.”
 

‘Je kunt uit de armoede komen, zoals ik, maar dat moet je wel willen’

 

Helpt het daarbij dat je zelf armoede hebt gekend? Weet je nog hoe dat was?
“Ja hoor, dat gevoel kan ik nog terughalen. Ik had een minuscuul huisje, niet meer dan veertig vierkante meter. Mijn zoon en ik hadden twee kleine slaapkamertjes. Eentje heb ik zelfs een keer aan Duitsers verhuurd. Die belden aan en vroegen waar ze in de buurt een ‘zimmer’ konden huren. Ik zei: ‘Hier!’ Ik ben met mijn zoontje in een eenpersoonsbedje gaan liggen en heb zo een zakcentje verdiend. Mijn ervaringen helpen zeker om anderen te helpen, maar het maakt ook dat ik geen medelijden met ze heb. Je kunt er uitkomen, zoals ik, maar dat moet je wel willen.”

Lees het hele verhaal van Annemarie van Gaal in Vriendin 18
 
Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!