×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mariska: 'We hebben acht prachtige maanden met ons zoontje gehad'

Mariska: 'We hebben acht prachtige maanden met ons zoontje gehad'
27.04.2017 -

Mariska (35) en haar man Antoon (53) verloren hun zoon, Brett, toen hij bijna één jaar was, aan een spierziekte. Mariska en Antoon bleken zonder het te weten allebei drager van deze erfelijke ziekte. “We moesten Brett laten gaan, het allermoeilijkste besluit dat we ooit hebben genomen.”


Dolgelukkig waren Mariska en Antoon met de geboorte van Brett. Het had zeker een jaar geduurd voordat Mariska zwanger werd, dus ze waren allebei blij dat het was gelukt. “Een prachtig jongetje was hij. We hadden zo veel lol met hem. Ik maakte honderden foto’s en filmpjes, omdat ik maar geen genoeg van hem kreeg. Daar ben ik nu heel blij om. Ik wist toen nog niet hoe vaak ik ze later zou terugkijken… We hadden er nog geen flauw benul van dat Brett iets mankeerde.” Toen Brett acht maanden was, constateerde de arts op het consultatiebureau dat hij een beetje achterliep in zijn ontwikkeling. Vreemd vond ze dat niet, want jongetjes zijn vaak wat trager dan meisjes. “Hij was mijn eerste kind, dus ik vertrouwde daarop. Behalve die achterstand in de ontwikkeling hebben we niets vreemds aan Brett gemerkt. Het zou vanzelf goedkomen. Ik kreeg het advies om bewegingstherapie en oefeningen met hem te doen. Ook deed ik hem twee keer per dag in bad om zijn spieren soepeler te maken. Dat vond hij heerlijk. Maar veel vooruitgang boekte hij niet. Op advies van de huisarts gingen we toch naar het ziekenhuis. Toen de arts met een hamertje op Bretts knie tikte, kwam er geen spierreflex. Dat was niet goed. Het duidde op een spierziekte. We schrokken enorm. Het was niet duidelijk wat voor ziekte het was. Dat moest nader worden onderzocht. We waren bezorgd, maar hielden moed. Met veel spierziekten kun je, weliswaar met aanpassingen, wel oud worden.” 

‘Toen de arts ons uiteindelijk de uitslag kwam vertellen, zag ik meteen dat het niet goed was’

 

Gillende sirenes
Maar kort daarna, nog voordat er kon worden gestart met het vervolgonderzoek, ging het slechter met Brett. Vlak voor de Kerstdagen werd hij heel verkouden. “Het slijm bleef maar komen en hij kreeg het niet weg. Dat kwam natuurlijk doordat zijn spieren niet goed werkten. Hij had het benauwd en dat was zo’n naar gezicht. We waren heel ongerust. Op Eerste Kerstdag gingen we met hem naar het ziekenhuis. Hij kreeg extra zuurstof via een vernevelingsapparaatje, maar dat hielp niet. De situatie werd zo ernstig dat hij met spoed vanuit het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam naar het gespecialiseerde Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam werd gebracht. Ongeveer tien kilometer rijden.Ik moest toezien hoe mijn kind in de ambulance werd gelegd. Het zijn van die dingen die je normaal alleen op televisie ziet, maar dit was écht. Bij het stoplicht kwam de ambulance, met Brett erin, ons met gillende sirenes voorbij. Afschuwelijk was het. Nog altijd krijg ik kippenvel als ik de sirene van een ambulance hoor.” In het Sophia Kinderziekenhuis kreeg Brett zuurstoftherapie. “Een verpleegkundige drukte bij zijn middel het slijm omhoog. Ik zag dat Brett verschrikkelijk veel pijn had en vond het zo moeilijk om dat te zien. Hij lag op de intensive care tussen allemaal andere doodzieke kindjes. In zijn ogen zag ik de angst om al die witte jassen van dokters die steeds om hem heen liepen. Omdat we te dichtbij woonden, mochten we niet in het ziekenhuis overnachten. Daaarom reden we elke dag op en neer naar huis. Bij zijn bed zetten we een lichtdoosje waar klassieke muziek uitkwam. Daar werd hij rustiger van. Het gaf een fijn gevoel dat we bij ons vertrek in elk geval dat vertrouwde doosje voor hem konden achterlaten. De hele weg terug in de auto zaten we vervolgens te huilen. In die tijd sliep ik heel onrustig en belde ik elke nacht naar het ziekenhuis om te vragen hoe het met hem ging.” Brett onderging in het ziekenhuis allerlei onderzoeken en bloedtesten om te achterhalen aan welke spierziekte hij leed. Hij lag inmiddels aan de beademing en was al bijna tien dagen in het ziekenhuis.

“Toen de arts ons uiteindelijk de uitslag kwam vertellen, zag ik meteen dat het niet goed was.
Ze vertelde dat Brett de spierziekte SMA type 1 had. Een ziekte waarmee hij niet ouder dan een jaar zou worden. Ik schreeuwde het uit van verdriet. In die wanhopige toestand konden we niet aan Bretts bed gaan staan, dat zou hem nog banger maken. Antoon en ik zijn daarom eerst samen in de auto gaan zitten om te huilen en elkaar te troosten. Pas nadat we een beetje bij zinnen waren en onze tranen hadden gedroogd, keerden we terug naar Brett. We moesten sterk zijn voor hem.”

Lees het hele verhaal van Mariska in Vriendin 17

Foto: Ruud Hoornstra

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!