×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Mariska: 'Een drieling is druk, maar ik geniet ervan!'

Mariska: 'Een drieling is druk, maar ik geniet ervan!'
12.04.2017 -

Mariska (36) wilde na haar zoontje graag nog een kind. Het zou écht de laatste worden, beloofde ze haar man Mark (38), want hij vond het wel prima zo. Het lot bepaalde anders: ze kregen een drieling. “Dat was wel even schakelen.”


'Jaja, dit is echt de laatste' 


Mariska: “Voor Mark was het al best een stap om aan een eerste kind te beginnen. We hadden een prachtig leven samen, werkten allebei en konden doen en laten wat we wilden. Ik wilde graag een kind en hij ging overstag. Het duurde tweeënhalf jaar voordat ik zwanger raakte. We kregen een zoon, Sam, en waren heel erg gelukkig met hem. Na een tijdje begon het bij mij opnieuw te kriebelen: ons gezin voelde nog niet compleet. Mark en ik spraken er samen over. Hoewel hij
blij was met Sam, twijfelde hij toch. Ook nu drong ik voorzichtig aan: ik werd er niet jonger op en op Sam hadden we ook best een tijd moeten wachten, dus we moesten nu beslissen. ‘Oké Maris, maar daar blijft het dan wel bij, hè?’ zei hij. ‘Jaja, dit is echt de laatste’, antwoordde ik met een lach.  

Ditmaal raakte ik heel snel zwanger. Een paar dagen voor de eerste echo, ik was toen zeven, acht weken zwanger, zei Mark gekscherend nog iets als: ‘Zul je zien dat het er straks drie zijn.’ Dat lachte ik weg: niet eens van een tweeling, maar meteen van een drieling uitgaan, hoe kwam hij erbij? Maar de echoscopiste zweeg toen ze naar het beeldscherm staarde. ‘Ik moet jullie wat vertellen’, verbrak ze de stilte. ‘Ik zie drie vruchtjes en drie kloppende hartjes.’”
 

'Mark zag allerlei beren op de weg: hoe moest dat met vier kinderen?' 
 


Niet op één lijn
“Ik kreeg de slappe lach en Mark trok lijkbleek weg toen we dat hoorden. We zijn buiten even samen op de stoep gaan zitten om het bericht te laten doordringen. Sam sprong om ons heen, te klein om te begrijpen wat we zojuist hadden gehoord. Ik was vooral blij dat ik zwanger was en dat er leven in me groeide. We zouden het wel redden, zo redeneerde ik. Mark was rationeel, hij had allerlei praktische bezwaren en zag beren op de weg. Ons huis was niet op een drieling gebouwd. En de auto dan? We zaten qua gevoel totaal niet op één lijn. We besloten het nieuws nog even voor ons te houden. Zelfs onze ouders wisten nog niets.

Een paar dagen later zaten we bij de gynaecoloog, die constateerde dat het om een drie-eiige drieling ging. Dat was gunstig, het gaf de beste kansen op een gezonde uitkomst. Maar hij vertelde ons ook over de optie reductie. Daarbij zou een vruchtje worden verwijderd om de kans op complicaties tijdens de zwangerschap te verkleinen. Een drielingzwangerschap is risicovol, want er is een grote kans op een vroeggeboorte en er zijn ook meer risico’s voor de moeder aan verbonden. Zo is er een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging. Reductie zou de kans op een langere zwangerschapsduur vergroten. Mark wilde een vervolggesprek over reductie in het academisch ziekenhuis, ik niet. Reductie brengt namelijk ook het risico op verlies van de hele zwangerschap met zich mee.”

Lees het hele verhaal van Mariska in Vriendin 15 en praat mee op het forum

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |