×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Rianne: 'Mijn leven staat in het teken van mijn overleden zus'

Rianne: 'Mijn leven staat in het teken van mijn overleden zus'
04.04.2017 -

Toen Riannes zus Linda op tweejarige leeftijd overleed, probeerden haar ouders de leegte op te vullen met een tweede kind. 'Ik kreeg zelfs Linda's naam, maar kon haar niet vervangen, wat ik ook deed, het was niet goed genoeg."


Rianne (23): “Ik ben iets meer dan een jaar na het overlijden van mijn zus Linda geboren.
Linda was pas twee jaar toen ze door een vreselijk ongeval om het leven kwam. Tijdens
een familiefeest ontsnapte ze een moment aan de aandacht van mijn ouders en viel in de
vijver. Toen ze even later werd gevonden, was ze al bewusteloos. Ze werd met spoed naar
het ziekenhuis gebracht, maar helaas was het al te laat. Mijn zus is op vijf meter afstand
van mijn ouders verdronken.”

‘Het huis van mijn ouders hangt vol met foto’s van haar. Van mij zijn er maar een paar’


Dezelfde naam
“Al vrij snel na Linda’s overlijden besloten mijn ouders voor een tweede kind te gaan. Volgens mijn oma konden ze hun geluk niet op toen ze hoorden dat ik een meisje was. Over de naam hebben ze geen seconde getwijfeld. Voor mijn ouders was het niet meer dan logisch dat ik Linda zou gaan heten. Mijn oma was het daar niet mee eens. Zij vond het belangrijk dat ik een eigen naam kreeg, maar daar wilden mijn ouders niets van weten. Ik ben als Linda geboren.
De rouw om een kind is de langste rouw die de mens kent. De eerste fase van ontkenning alleen al kan zeven jaar duren. Het is nu al ruim 24 jaar geleden dat Linda is overleden, maar ik denk dat mijn ouders nog steeds in de eerste fase zitten. Vooral mijn moeder kan heel moeilijk accepteren dat haar kleine meisje er niet meer is. Ze heeft nooit afscheid van Linda kunnen nemen. Mijn ouderlijk huis hangt ook vol met foto’s van haar. In de woonkamer, in de hal en in de keuken; overal waar je loopt zie je Linda, terwijl er van mij maar een paar foto’s hangen.
Ik vond het heel zwaar om op te groeien met rouwende ouders. Mijn moeder had vaak last van depressieve stemmingen en sloot zich vaak op in de slaapkamer. Als ik haar dan tegenkwam op de gang, had ze rood doorlopen ogen en vlekken in haar gezicht. Ik werd er heel verdrietig van om mijn moeder zo te zien. Ik probeerde haar wel te troosten, maar dat liet ze meestal niet toe. Ze had op dat soort momenten geen ruimte voor mij."

‘Ik vond het heel zwaar om op te groeien met rouwende ouders’


Nooit goed genoeg
“Mijn ouders hebben er nooit bij stilgestaan dat niet alleen zij, maar ook ik heb moeten rouwen. Ik heb moeten accepteren dat ik mijn grote zus nooit zal leren kennen en dat ik nooit met haar zal kunnen praten, lachen of ruziemaken. Vooral dat laatste vond ik weleens lastig. Ik ben vaak boos op Linda geweest, had soms echt een hekel aan haar. Linda kon er niets aan doen, maar door haar overlijden waren mijn ouders zo ongelukkig en was de sfeer in huis vaak bedrukt. Mijn ouders hebben Linda door de jaren heen behoorlijk geïdealiseerd. Omdat ze op jonge leeftijd al behoorlijk pienter was, waren mijn ouders ervan overtuigd dat ze bovengemiddeld slim was en heel veel had kunnen bereiken. Ik kreeg daardoor het gevoel dat ik me extra moest bewijzen. Ik deed ontzettend mijn best op school. Ik maakte netjes mijn huiswerk, las veel boeken en haalde goede cijfers. Maar wat ik ook deed, ze vonden het nooit goed genoeg."
 
Lees het hele verhaal van Rianne in Vriendin 14 en praat mee op het forum. 
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
‘Wat de dna-test ook zegt, we blijven elkaars zus’

13.09.2017 - Marleen (32) en Miranda (32) groeiden op als tweeling. Deze zomer ontdekten ze dat er fraude is gepleegd bij hun adoptie. Ze deden een dna-test en bleken zelfs geen familie te zijn. Marleen: “Diep vanbinnen wist ik al jaren: er klopt iets niet.”

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |