×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Rianne: 'Mijn leven staat in het teken van mijn overleden zus'

Rianne: 'Mijn leven staat in het teken van mijn overleden zus'
04.04.2017 -

Toen Riannes zus Linda op tweejarige leeftijd overleed, probeerden haar ouders de leegte op te vullen met een tweede kind. 'Ik kreeg zelfs Linda's naam, maar kon haar niet vervangen, wat ik ook deed, het was niet goed genoeg."


Rianne (23): “Ik ben iets meer dan een jaar na het overlijden van mijn zus Linda geboren.
Linda was pas twee jaar toen ze door een vreselijk ongeval om het leven kwam. Tijdens
een familiefeest ontsnapte ze een moment aan de aandacht van mijn ouders en viel in de
vijver. Toen ze even later werd gevonden, was ze al bewusteloos. Ze werd met spoed naar
het ziekenhuis gebracht, maar helaas was het al te laat. Mijn zus is op vijf meter afstand
van mijn ouders verdronken.”

‘Het huis van mijn ouders hangt vol met foto’s van haar. Van mij zijn er maar een paar’


Dezelfde naam
“Al vrij snel na Linda’s overlijden besloten mijn ouders voor een tweede kind te gaan. Volgens mijn oma konden ze hun geluk niet op toen ze hoorden dat ik een meisje was. Over de naam hebben ze geen seconde getwijfeld. Voor mijn ouders was het niet meer dan logisch dat ik Linda zou gaan heten. Mijn oma was het daar niet mee eens. Zij vond het belangrijk dat ik een eigen naam kreeg, maar daar wilden mijn ouders niets van weten. Ik ben als Linda geboren.
De rouw om een kind is de langste rouw die de mens kent. De eerste fase van ontkenning alleen al kan zeven jaar duren. Het is nu al ruim 24 jaar geleden dat Linda is overleden, maar ik denk dat mijn ouders nog steeds in de eerste fase zitten. Vooral mijn moeder kan heel moeilijk accepteren dat haar kleine meisje er niet meer is. Ze heeft nooit afscheid van Linda kunnen nemen. Mijn ouderlijk huis hangt ook vol met foto’s van haar. In de woonkamer, in de hal en in de keuken; overal waar je loopt zie je Linda, terwijl er van mij maar een paar foto’s hangen.
Ik vond het heel zwaar om op te groeien met rouwende ouders. Mijn moeder had vaak last van depressieve stemmingen en sloot zich vaak op in de slaapkamer. Als ik haar dan tegenkwam op de gang, had ze rood doorlopen ogen en vlekken in haar gezicht. Ik werd er heel verdrietig van om mijn moeder zo te zien. Ik probeerde haar wel te troosten, maar dat liet ze meestal niet toe. Ze had op dat soort momenten geen ruimte voor mij."

‘Ik vond het heel zwaar om op te groeien met rouwende ouders’


Nooit goed genoeg
“Mijn ouders hebben er nooit bij stilgestaan dat niet alleen zij, maar ook ik heb moeten rouwen. Ik heb moeten accepteren dat ik mijn grote zus nooit zal leren kennen en dat ik nooit met haar zal kunnen praten, lachen of ruziemaken. Vooral dat laatste vond ik weleens lastig. Ik ben vaak boos op Linda geweest, had soms echt een hekel aan haar. Linda kon er niets aan doen, maar door haar overlijden waren mijn ouders zo ongelukkig en was de sfeer in huis vaak bedrukt. Mijn ouders hebben Linda door de jaren heen behoorlijk geïdealiseerd. Omdat ze op jonge leeftijd al behoorlijk pienter was, waren mijn ouders ervan overtuigd dat ze bovengemiddeld slim was en heel veel had kunnen bereiken. Ik kreeg daardoor het gevoel dat ik me extra moest bewijzen. Ik deed ontzettend mijn best op school. Ik maakte netjes mijn huiswerk, las veel boeken en haalde goede cijfers. Maar wat ik ook deed, ze vonden het nooit goed genoeg."
 
Lees het hele verhaal van Rianne in Vriendin 14 en praat mee op het forum. 
Foto: Dreamstime

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!