×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Gerecht met een verhaal: Berlinerbol

Gerecht met een verhaal: Berlinerbol
07.04.2017 -

Hoort hij nou met room of met jam gevuld te zijn? En komt hij eigenlijk wel uit Berlijn? In de memo van Vriendin 14 vind je de geschiedenis van de berlinerbol en hier hebben wij het recept voor jou!


Wist je dat…
… er ook berlinerbollen bestaan gevuld met mosterd? Niet smakelijk, maar volgens de traditie brengt dit geluk.
… de Amerikaanse president J.F. Kennedy zichzelf een gebakje zou hebben genoemd? Hij zei in een toespraak ‘Ich bin ein Berliner’, wat inderdaad óók betekent dat hij een berlinerbol is.

Zelf berlinerbollen maken
(voor 8 bollen)
Warm 250 ml melk op tot lauwwarm. Maak een bergje van 600 gr bloem op je werkblad en maak er een kuiltje in. Giet daarin de melk en voeg 8 gr gedroogde gist, 30 gr suiker en 2 eieren toe. Kneed tot een egaal deeg. Maak 8 bollen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ongeveer een uur rijzen. Verwarm de olie tot 180ºC en bak de bollen om en om goudbruin. Laat uitlekken en bestrooi ze met wat poedersuiker. Doe 150 gr jam in een smaak naar keuze in een spuitzak met dunne spuitmond. Prik die in de afgekoelde bol en spuit er wat jam in.

Variatietip!
Meer zin in room dan in jam? Lekker makkelijk: kant-en-klare mix voor banketbakkersroom (van bijvoorbeeld Dr. Oetker). Je hoeft er alleen wat water aan toe te voegen, mixen en klaar ben je.

In Vriendin 14 lees je de geschiedenis en de oorsprong van de naam. 

Plaats een reactie

1Reacties

Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen

4

Vriendin's Grote FeestWinGids: win prijzen t.w.v. ruim € 16.500,-

14.09.2017 - Vriendin is jarig en dat vieren we met jou! In deze FeestWinGids geven we superprijzen weg! Winnen? Meedoen kan van 13 tot en met 19 september 2017.

Doe mee
Lezeressen vertellen: 20x klein geluk

14.09.2017 - Hoofdredacteur Sandera: “Het ware geluk schuilt in de kleine dingen. En eigenlijk alle gasthoofdredacteuren vinden het belangrijk om daar af en toe bij stil te staan.” ​

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 192 |