×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leer je kind over media: tips en apps

Leer je kind over media: tips en apps
31.03.2017 -

Kinderen gebruiken steeds vaker een smartphone of tablet, maar hoe bescherm je ze? De Media Ukkie Dagen, van 31 maart t/m 7 april, staan in het teken van slim opgroeien met schermen. Lees hier tips om je kinderen meer over media te leren.


Hoe vaak en hoe lang?
Het maken van goede afspraken zorgt voor beter mediagebruik. Onder ‘beeldschermtijd’ wordt computeren en televisie kijken verstaan. Er zijn geen officiële regels maar deze richtlijn volgens www.mijnkindonline.nl kun je aannemen:

  • Kinderen tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen met jou als ouder
  • 2-3 jaar: 5 à 10 minuten per keer tot maximaal 30 minuten per dag
  • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag
  • 8-10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouders: maximaal 3 uur per dag

Vragen stellen
Om met je kinderen over social media te blijven praten, kun je er het beste regelmatig naar vragen. Maar hoe doe je dat subtiel? Mijn kind online zette een paar vragen voor jou op een rijtje:

1. Had iemand nog iets leuks te vertellen op WhatsApp/Snapchat/Instagram? Of had je nog leuke berichten/reacties van je klas?

2. Wat was je grootste blunder op internet?

3. Welke drie apps vind jij het belangrijkst op je smartphone?

4. Via welke social media of apps deel je foto's of filmpjes van jezelf en bekijk je beelden van anderen? 

5. Weet je waar je onlinehulp kunt krijgen als je iets vervelends ziet of meemaakt? 

6. Google jij jezelf weleens? Wat vind je dan? Ben je weleens iets over jezelf of van jezelf tegengekomen waar je door werd verrast? 

Apps
Media kunnen ook heel leerzaam zijn. Zo zijn er leerzame apps voor kinderen. Het aanbod Nederlandse kwaliteitsapps om van te leren is niet heel groot. Deze apps sluiten het beste aan per leeftijd bij de ontwikkeling van het onderwijs:

  • 0-4 jaar: Animatch, een memoryspel. Grote knoppen, gekke dierengeluiden, mooie animaties en geen ingewikkelde menu’s.
  • 5-8 jaar: Leren schrijven met tracey. Oefenen met verbonden schrift. 

De Media Ukkie Dagen zijn van 31 maart t/m 7 april 2017.

Meer informatie en tips over mediagebruik van kinderen vind je op www.mijnkindonline.nl en www.mediaopvoeding.nl

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |