×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leer je kind over media: tips en apps

Leer je kind over media: tips en apps
31.03.2017 -

Kinderen gebruiken steeds vaker een smartphone of tablet, maar hoe bescherm je ze? De Media Ukkie Dagen, van 31 maart t/m 7 april, staan in het teken van slim opgroeien met schermen. Lees hier tips om je kinderen meer over media te leren.


Hoe vaak en hoe lang?
Het maken van goede afspraken zorgt voor beter mediagebruik. Onder ‘beeldschermtijd’ wordt computeren en televisie kijken verstaan. Er zijn geen officiële regels maar deze richtlijn volgens www.mijnkindonline.nl kun je aannemen:

  • Kinderen tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen met jou als ouder
  • 2-3 jaar: 5 à 10 minuten per keer tot maximaal 30 minuten per dag
  • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag
  • 8-10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouders: maximaal 3 uur per dag

Vragen stellen
Om met je kinderen over social media te blijven praten, kun je er het beste regelmatig naar vragen. Maar hoe doe je dat subtiel? Mijn kind online zette een paar vragen voor jou op een rijtje:

1. Had iemand nog iets leuks te vertellen op WhatsApp/Snapchat/Instagram? Of had je nog leuke berichten/reacties van je klas?

2. Wat was je grootste blunder op internet?

3. Welke drie apps vind jij het belangrijkst op je smartphone?

4. Via welke social media of apps deel je foto's of filmpjes van jezelf en bekijk je beelden van anderen? 

5. Weet je waar je onlinehulp kunt krijgen als je iets vervelends ziet of meemaakt? 

6. Google jij jezelf weleens? Wat vind je dan? Ben je weleens iets over jezelf of van jezelf tegengekomen waar je door werd verrast? 

Apps
Media kunnen ook heel leerzaam zijn. Zo zijn er leerzame apps voor kinderen. Het aanbod Nederlandse kwaliteitsapps om van te leren is niet heel groot. Deze apps sluiten het beste aan per leeftijd bij de ontwikkeling van het onderwijs:

  • 0-4 jaar: Animatch, een memoryspel. Grote knoppen, gekke dierengeluiden, mooie animaties en geen ingewikkelde menu’s.
  • 5-8 jaar: Leren schrijven met tracey. Oefenen met verbonden schrift. 

De Media Ukkie Dagen zijn van 31 maart t/m 7 april 2017.

Meer informatie en tips over mediagebruik van kinderen vind je op www.mijnkindonline.nl en www.mediaopvoeding.nl

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Cathy: 'Ik ben gewoon een moeder die een andere kwetsbare moeder helpt'

27.07.2017 - Het gezin van Cathy (42) zorgt elke week een dag voor Yven (1), zodat zijn ouders wat tijd hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. “Ik stel me voor dat hij als twaalfjarige even langsfietst om te kletsen.”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit was de mooiste dag van mijn leven'

26.07.2017 - Lezeressen vertellen deze week in Vriendin over de dag die zij nooit meer zullen vergeten: 'De dag dat ik ons adoptiekindje ontmoette'.

Lees meer

2

Ingrids man overleed toen ze 35 weken zwanger was

26.07.2017 - Ingrid (32) was 35 weken zwanger van haar tweede kind toen haar man Bruno (49) plotseling overleed. Hoewel ze hem intens mist, zorgt ze krachtig en positief voor Juliette (4) en Florian (10 maanden). “Ik wil er voor ze zijn, als vader en moeder in één.”

Lees meer
Linda: 'Mijn man chat erotisch met andere vrouwen, zelfs op vakantie'

25.07.2017 - Linda (42) ontdekte dat haar man Johan (43) erotische chatgesprekken voerde met andere vrouwen. Hij beloofde ermee te stoppen, maar doet het nog steeds. Ook op vakantie. Terwijl Linda naast hem zit.

Lees meer
Elske DeWall: 'Zelfs vlak bij huis ontdek ik nog steeds de mooiste plekken'

25.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week zangeres Elske DeWall (31): “Het eten in Rome is zo bizar goed! Pasta ’s middags, pasta ’s avonds...”

Lees meer
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!