×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Leer je kind over media: tips en apps

Leer je kind over media: tips en apps
31.03.2017 -

Kinderen gebruiken steeds vaker een smartphone of tablet, maar hoe bescherm je ze? De Media Ukkie Dagen, van 31 maart t/m 7 april, staan in het teken van slim opgroeien met schermen. Lees hier tips om je kinderen meer over media te leren.


Hoe vaak en hoe lang?
Het maken van goede afspraken zorgt voor beter mediagebruik. Onder ‘beeldschermtijd’ wordt computeren en televisie kijken verstaan. Er zijn geen officiële regels maar deze richtlijn volgens www.mijnkindonline.nl kun je aannemen:

  • Kinderen tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen met jou als ouder
  • 2-3 jaar: 5 à 10 minuten per keer tot maximaal 30 minuten per dag
  • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag
  • 8-10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouders: maximaal 3 uur per dag

Vragen stellen
Om met je kinderen over social media te blijven praten, kun je er het beste regelmatig naar vragen. Maar hoe doe je dat subtiel? Mijn kind online zette een paar vragen voor jou op een rijtje:

1. Had iemand nog iets leuks te vertellen op WhatsApp/Snapchat/Instagram? Of had je nog leuke berichten/reacties van je klas?

2. Wat was je grootste blunder op internet?

3. Welke drie apps vind jij het belangrijkst op je smartphone?

4. Via welke social media of apps deel je foto's of filmpjes van jezelf en bekijk je beelden van anderen? 

5. Weet je waar je onlinehulp kunt krijgen als je iets vervelends ziet of meemaakt? 

6. Google jij jezelf weleens? Wat vind je dan? Ben je weleens iets over jezelf of van jezelf tegengekomen waar je door werd verrast? 

Apps
Media kunnen ook heel leerzaam zijn. Zo zijn er leerzame apps voor kinderen. Het aanbod Nederlandse kwaliteitsapps om van te leren is niet heel groot. Deze apps sluiten het beste aan per leeftijd bij de ontwikkeling van het onderwijs:

  • 0-4 jaar: Animatch, een memoryspel. Grote knoppen, gekke dierengeluiden, mooie animaties en geen ingewikkelde menu’s.
  • 5-8 jaar: Leren schrijven met tracey. Oefenen met verbonden schrift. 

De Media Ukkie Dagen zijn van 31 maart t/m 7 april 2017.

Meer informatie en tips over mediagebruik van kinderen vind je op www.mijnkindonline.nl en www.mediaopvoeding.nl

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
Elke: ‘Mijn zoontje overleed tijdens de bevalling en redde daarmee mijn leven’

15.11.2017 - Elke (35) kreeg tijdens haar zwangerschap het HELLP-syndroom, dat voor moeder en kind levensgevaarlijk is. Ze verloor daardoor haar ongeboren zoon Keesje. “Naast het immense verdriet is er ook dankbaarheid: ik ben er nog.”

Lees meer!

1

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

14.11.2017 - Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. 'Hoe kun je zo'n spelletje spelen over de rug van je zoon?'

Lees meer!
Sanne Hans: 'Ik merk steeds meer dat ik er echt mag zijn’

14.11.2017 - Haar carrière gaat als een trein. Maar daarvan kunnen genieten, dát heeft zangeres en The voice-coach Sanne Hans (33) moeten leren. “Vroeger was ik een stresskip, wilde ik dat iedereen me leuk vond. Nu ben ik zelfbewuster en heb ik meer schijt aan alles.”

Lees meer!
Lezeressen vertellen: 'Dit is het gênantste wat ik er ooit uit flapte’

10.11.2017 - Die grap bleek helemaal niet zo lollig te zijn. En waarom dacht je niet eerst even na voordat je die opmerking maakte?! 9 lezeressen over een moment waaraan ze nog weleens met het schaamrood op hun kaken terugdenken.

Lees meer!
Marjon de Hond: ‘Ik heb het roer helemaal omgegooid’

09.11.2017 - Marjon de Hond (45) was tien jaar weervrouw bij de NOS. Tot ze in 2009 een burn-out en een postnatale depressie kreeg en ontslag nam. Tegenwoordig houdt ze zich als orthomoleculair therapeut vooral bezig met gezondheid. “Ik voel me nu veel beter, maar het was een flinke zoektocht.”

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 199 |