×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Heb jij slaaptekort? Lees de tips van slaapexpert Winni Hofman

Heb jij slaaptekort? Lees de tips van slaapexpert Winni Hofman
30.03.2017 -

Als gebroken nachten nu even jouw realiteit zijn en je geen tijd hebt om bij te slapen, kun je toch wat doen aan je slaaptekort. Herken de signalen en onderneem actie! Hoe haal je het maximale uit je nachtrust? We vroegen het aan slaapexpert Winni Hofman.


1. Zorg voor regelmaat in je slaappatroon
"Als je jong bent, kun je het je nog permitteren om een nachtje door te halen, maar vanaf je dertigste begin je toch de gevolgen van een gemiste nacht te merken. Als je regelmatiger slaapt, komt je lichaam in een bepaald ritme. Daardoor heb je meer aan de diepe, echt rustgevende slaapfase."

2. Zorg voor een vast slaapritueel
"Ga bijvoorbeeld altijd voor het slapengaan met de hond wandelen, drink een glas melk of lees een boek. Door zo’n vast ritueel kun je de dag echt afsluiten, zul je meer ontspannen en dus sneller in slaap vallen."

3. Vermijd vanaf een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen
"Het blauwe licht dat uit je smartphone, laptop en televisie komt, geeft je hersenen het signaal dat het dag is. Hierdoor zullen je hersenen actief blijven en kom je moeilijker in slaap."

4. Schiet niet in de stress als je niet kunt slapen 
"Als je jezelf gaat dwingen om te slapen, lukt het juist niet. Je kunt proberen om te ontspannen door bijvoorbeeld yoga-oefeningen te doen."

5. Wijk in het weekend niet te veel af van het aantal uren dat je doordeweeks slaapt
"Als je standaard acht uur per nacht slaapt en in het weekend ineens tien uur, zul je merken dat je veel minder uitgerust wakker wordt, omdat je lichaam niet gewend is aan dit patroon."

6. Probeer zo veel mogelijk in het donker te slapen
"Licht stimuleert de hersenactiviteit, waardoor je moeilijker in slaap komt. Het is wel een goed idee om met de gordijnen open te gaan slapen, zodat je door natuurlijk zonlicht wakker wordt gemaakt."

In Vriendin 13 vertelt Winni Hofman hoe je de signalen van slaaptekort kunt herkennen. 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Juliëtte en haar moeder Bep kregen allebei leukemie

23.11.2017 - Juliëtte (36) en haar moeder Bep (75) kregen allebei leukemie, hun overlevingskansen waren erg klein. Het is een wonder te noemen dat ze er allebei nog zijn. “We weten nu dat het leven plots een heel andere wending kan nemen. Daarom genieten we enorm van elkaar.”

Lees meer!
Wen Xin (19): ‘Elke keer als ik in de spiegel kijk, vraag ik me af: op wie lijk ik?’

22.11.2017 - De ouders van de Chinese Wen Xin (19) lieten haar als baby achter in een doos in een park. Omdat ze nieuwsgierig is naar haar afkomst, is ze een zoektocht begonnen. “Voor even hun liefde voelen, een enkele omhelzing, dat zou al heel wat zijn...”

Lees meer!
Miranda: ‘De kans om de loterij te winnen, was groter dan de kans op een kindje’

22.11.2017 - Miranda (37) wilde dolgraag een tweede kind, maar na de chemokuren die haar man moest ondergaan, was dat zo goed als uitgesloten. Net toen ze zich daarbij had neergelegd, raakte ze zwanger. “Dit kind is ons cadeautje. Een lichtpuntje, na al die zware jaren.”

Lees meer!
Jeanettes man overleed onverwachts: 'Niemand weet dat we al in scheiding lagen'

21.11.2017 - Het huwelijk van Jeanette (38) liep al langer niet lekker. Haar man Mark kreeg een hartoperatie, daarna zouden ze uit elkaar gaan. Maar toen ging het mis... 'Amper zeven uur nadat hij was bijgekomen overleed hij.'

Lees meer
Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt'

21.11.2017 - Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Interview
Lezeressen vertellen: 'Zo hebben wij elkaar versierd'

16.11.2017 - Weet je het nog, hoe hij je hart veroverde? Of heb je zelf de eerste stap gezet? Acht lezeressen vertellen: “Op donderdag hadden we een date, maar woensdag belde hij: ‘Ik kon niet meer wachten.’”

Lees meer!
Sylvia: ‘Niemand hoort graag over andermans stoelgang’

16.11.2017 - Sylvia (49) heeft colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De aandoening bezorgt haar gemiddeld eens per week een slapeloze nacht met pijn en heftige diarree. “Hoe vaak ik niet hoor: wat zie je er moe uit. Dan bestel ik maar weer de beste foundation die er is.”

Lees meer!
'Wij zijn 17 en zitten vol plannen'

15.11.2017 - Ze zijn jong, maar hebben al een duidelijk idee van de toekomst. Bekijk hier de jubileumcampagne van SIRE, ‘Luister naar de toekomst’. Hier vertellen jongeren van 17 hoe positief ze kijken naar de toekomst van Nederland en hoe zij daar een bijdrage aan willen leveren.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 200 |