×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Heb jij slaaptekort? Lees de tips van slaapexpert Winni Hofman

Heb jij slaaptekort? Lees de tips van slaapexpert Winni Hofman
30.03.2017 -

Als gebroken nachten nu even jouw realiteit zijn en je geen tijd hebt om bij te slapen, kun je toch wat doen aan je slaaptekort. Herken de signalen en onderneem actie! Hoe haal je het maximale uit je nachtrust? We vroegen het aan slaapexpert Winni Hofman.


1. Zorg voor regelmaat in je slaappatroon
"Als je jong bent, kun je het je nog permitteren om een nachtje door te halen, maar vanaf je dertigste begin je toch de gevolgen van een gemiste nacht te merken. Als je regelmatiger slaapt, komt je lichaam in een bepaald ritme. Daardoor heb je meer aan de diepe, echt rustgevende slaapfase."

2. Zorg voor een vast slaapritueel
"Ga bijvoorbeeld altijd voor het slapengaan met de hond wandelen, drink een glas melk of lees een boek. Door zo’n vast ritueel kun je de dag echt afsluiten, zul je meer ontspannen en dus sneller in slaap vallen."

3. Vermijd vanaf een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen
"Het blauwe licht dat uit je smartphone, laptop en televisie komt, geeft je hersenen het signaal dat het dag is. Hierdoor zullen je hersenen actief blijven en kom je moeilijker in slaap."

4. Schiet niet in de stress als je niet kunt slapen 
"Als je jezelf gaat dwingen om te slapen, lukt het juist niet. Je kunt proberen om te ontspannen door bijvoorbeeld yoga-oefeningen te doen."

5. Wijk in het weekend niet te veel af van het aantal uren dat je doordeweeks slaapt
"Als je standaard acht uur per nacht slaapt en in het weekend ineens tien uur, zul je merken dat je veel minder uitgerust wakker wordt, omdat je lichaam niet gewend is aan dit patroon."

6. Probeer zo veel mogelijk in het donker te slapen
"Licht stimuleert de hersenactiviteit, waardoor je moeilijker in slaap komt. Het is wel een goed idee om met de gordijnen open te gaan slapen, zodat je door natuurlijk zonlicht wakker wordt gemaakt."

In Vriendin 13 vertelt Winni Hofman hoe je de signalen van slaaptekort kunt herkennen. 

Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 vragen aan Mingfang Wang

21.09.2017 - Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Lees verder
De zus van Diana werd vermoord

20.09.2017 - In mei 2016 schrikt heel Nederland op wanneer krantenbezorgster Anita (51) tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven wordt neergestoken. De dader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Haar zus Diana praat er nu voor het eerst over. “Ik ben zo blij dat onze ouders dit niet meer hoeven mee te maken.

Lees verder
Irene: ‘Mijn zoon woog maar 670 gram bij zijn geboorte’

20.09.2017 - Irene (45) was pas 26 weken zwanger toen haar zoon Thomas (14) werd geboren. Zijn vooruitzichten waren niet goed.Thomas redde het, vechtend voor zijn leven met zijn ouders aan zijn zijde. Maar dat ging niet vanzelf. “Er lagen meer draden dan kind in de couveuse.”

Lees meer!
Sandra (41) heeft drie kinderen van drie vaders

19.09.2017 - Sandra heeft drie kinderen: Levi (17), Julian (13) en Fay (3). Het idee dat die alle drie een andere vader hebben, is niet iets waar Sandra's omgeving op zijn minst aan moet wennen. 'De afkeurende blikken raken me nog steeds'

Lees meer
Babette Labeij: ‘De droom om popster te worden heb ik nog steeds’

19.09.2017 - Eigenlijk was ze het liefst een internationaal beroemde zangeres geworden. Het liep anders: Babette Labeij (44) groeide uit tot Nederlands bekendste zangcoach. Daar ging een weg vol pieken en dalen aan vooraf, maar nu is ze helemaal op haar plek. “Alles is gelukt, omdat ik doe wat ik leuk vind.”

Lees meer
Doe mee aan de Week Tegen Pesten

16.09.2017 - 18 tot 22 september is het weer de Week Tegen Pesten. Deze gaat dit jaar over online pesten. Zo worden er onder andere tips gegeven voor het voorkomen en aanpakken van hiervan. In deze week wordt dit probleem op scholen, de werkvloer en in het dagelijks leven opgepakt.

Lees verder
Marjolein: 'Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus Marieke'

15.09.2017 - Drie jaar geleden wordt bij Marjolein (47) acute lymfatische leukemie (ALL) vastgesteld. Ze krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, maar de enige manier om echt te genezen is een stamceltransplantatie. Gelukkig blijkt haar zus Marieke (41) een match. “Dankzij haar leef ik nog.”

Lees verder
Blog door gasthoofdredacteur Petra: borrelalarm

14.09.2017 - Al jaren heb ik met een groep vriendinnen een borrelalarm. Als zo’n alarm afgaat, probeert iedereen van de partij te zijn en spreken we af in onze stamkroeg.

Lezen
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 193 |