×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Miro Kloosterman: 'Ik wil dat lymepatiënten serieus genomen worden'

Miro Kloosterman: 'Ik wil dat lymepatiënten serieus genomen worden'
30.03.2017 -

GTST-acteur Miro Kloosterman (37) heeft er vier jaar over gedaan om te genezen van de ziekte van Lyme. Nu strijdt hij voor een snellere diagnose, een betere bestrijding en vergoeding van de behandeling. “Nu ik dit achter de rug heb, wil ik niets liever dan anderen helpen.”


'Mijn broer is jong overleden, misschien had hij ook wel lyme, het is zo’n ongrijpbare ziekte'


Miro: “Ik ben opgegroeid in een bosrijk gebied in Emmen en speelde vroeger altijd met mijn vriendjes buiten. Pas later, toen ik ziek was, herinnerde ik me dat ik ooit zag dat ik rode kringen op mijn buik had. Misschien heb ik de ziekte van Lyme dus al in mijn jeugd opgelopen. Mijn broer speelde ook veel in het bos, in zijn zelfgebouwde ondergrondse hut. Hij is jong overleden, misschien had hij ook wel lyme, het is zo’n ongrijpbare ziekte.

Toen ik als puber meer ging sporten, merkte ik dat ik minder snel een goede conditie kreeg dan mijn vrienden. En als ik een keer iets ongezonds at of wat minder gezond leefde, voelde ik me al snel niet lekker. Rond mijn twintigste ging ik rondreizen in Australië. Ik kocht daar een racefiets, maar na nog geen honderd meter fietsen, brak het zweet me al uit.

Nu denk ik: misschien was mijn lichaam altijd al aan het vechten tegen de ziekte van Lyme. Zo had ik snel last van mijn darmen, ik was gevoelig voor lactose en gluten. Je darmen krijgen het zwaar te verduren door de afvalstoffen die de borreliabacterie produceert, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Daardoor raakt je lichaam overbelast en kun je allerlei andere klachten krijgen. Een spastische darm of glutenintolerantie kan veroorzaakt zijn door de borreliabacterie. Maar dat wist ik toen allemaal nog niet.”
 

'De ziekte van Lyme kan in Nederland niet goed via een bloedtest worden aangetoond'
 


Uitzichtloos
“Ik had zelf lyme, ik weet wat voor ellende het veroorzaakt. Nu ik dit allemaal achter de rug heb, wil ik niets liever dan anderen helpen. Ik wil dat lymepatiënten serieus genomen worden, dat ze hulp krijgen en dat die hulp wordt vergoed. Zelf heb ik alles uit eigen zak betaald. Kapitalen heeft het me gekost, en dat terwijl ik gewoon premie betaal voor mijn ziektekostenverzekering. Ik heb mazzel gehad dat ik nog enigszins kon overleven doordat ik ook modellenwerk kon doen, maar ik was ook periodes te ziek om dat te doen. Er zijn genoeg mensen die hun baan kwijtraken.
De ziekte van Lyme kan in Nederland niet goed via een bloedtest worden aangetoond. En wat niet wordt gevonden, kun je ook niet hebben – en dus wordt behandeling niet vergoed. Als je dan geen vangnet hebt, ben je de sjaak. Dat er mensen zijn met lyme die als gevolg van zo’n uitzichtloze situatie zelfmoord plegen, zou voorkomen moeten worden. Het is absurd dat het zover kan komen.

Betere testen 
Samen met een campagneteam ben ik nu bezig om ervoor te zorgen dat de Nederlandse artsen internationale richtlijnen gaan gebruiken om de diagnose te kunnen stellen en om een langdurige behandeling op maat te geven. Want in het buitenland worden betere testen gebruikt. Al kunnen artsen ook zonder test al weten dat iemand lyme heeft, als ze meer kennis zouden hebben over de symptomen. Nu krijgen patiënten nog te vaak te horen dat ze bijvoorbeeld MS, ME, ALS, alzheimer of parkinson hebben.

Help mee!
Met de internationale richtlijnen, ILADS-richtlijnen heten die, kunnen artsen kijken welke bacterie er in je lichaam zit, waar die zit en hoe die moet worden aangepakt. Net zolang tot iemand genezen is. Dat kan jaren duren. Het volgen van ILADS-richtlijnen is maatwerk. Met twee weken antibiotica ben je er echt niet. We zijn nu bezig om 40.000 handtekeningen in te zamelen, zodat de Tweede Kamer naar de richtlijnen móét kijken.”

Wil jij ook je handtekening zetten voor meer aandacht voor de ziekte van Lyme? Dat kan hier

Foto: Bart Honingh

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Vlog: kijkje achter de schermen bij de fotoshoot met Laura Ponticorvo

20.07.2017 - Deze week vertelt Laura in een interview over haar naaktfoto's die onlangs online verschenen. Voor dit artikel werden mooie foto's gemaakt en Laura laat zien in haar vlog hoe de fotoshoot verliep.

Video
Tess: 'Kay is nu de beschermengel van zijn tweelingbroertje Ian'

20.07.2017 - Na een noodzakelijke, maar risicovolle behandeling tijdens haar zwangerschap, verloor Tess (23) een van haar nog ongeboren tweelingzoontjes. Ian redde het, zijn broertje Kay niet. “Als ik een tweeling zie, denk ik altijd: zo had het eigenlijk moeten zijn.”

Lees meer

2

Liesbeth en Caressa maken knuffels aan de hand van kindertekeningen

19.07.2017 - Kindertekeningen vormen de inspiratiebron van de knuffels die Liesbeth (39) en Caressa (30) maken. Elke knuffel is dus uniek. Iets waar ze zelf heel vrolijk van worden, en hun kleine klantjes ook. “Daar doen we het voor. Geen grotere voldoening dan een blij kind.”

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
Patricia ging op vakantie met haar vriendin: 'Het zou onze vakantie sámen zijn, maar toen werd ze verliefd'

18.07.2017 - Patricia (29) keek enorm uit naar haar vakantie met vriendin Romy (29), die net als zij single was. Samen zouden ze op avontuur gaan. Het liep anders. "Daar zat ik. Alleen. Mijn vriendin was de hort op en ik had al mijn boeken al uit."

Lees haar verhaal
De zomer van... Margreet Beetsma

18.07.2017 - De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties. Deze week de zomerverhalen van Editie NL-presentator Margreet Beetsma (44): “Het liefst ga ik met mijn gezin op roadtrip.”

Lees meer
Deze week: gratis Zomerdoeboek

17.07.2017 - Vriendin is deze week extra dik met 24 pagina's zomerplezier. Met onder andere spelletjes, inspiratie, tekenplezier en verhalen.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 186 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!